Loader

Novčić

10.jul,23:06

Na samitu G8 Dmitrij Medvedev pokazao zlatni novčić na kome piše United Future World Currency - buduća jedinstvena svetska valuta

Na samitu G8 u italijanskom gradu Akvila, ruski predsednik Dmitrij Medvedev pokazao je jedan zlatni novčić koji podseća na evro, ima simbol sačinjen od šest listića, na kome piše „United Future World Currency“, „buduća jedinstvena svetska valuta“. Pomenuo je verovatnoću da nešto slično može da postane sredstvo plaćanja – međunarodni novac.

Ruska agencija RIA novosti javlja da su organizatori samita G8 podarili Medvedevu taj probni egzemplar međunarodne nadnacionalne valute, koji je on demonstrirao na pres-konferenciji, ponudivši novinarima da je pogledaju i dodirnu.

Medvedev je rekao je da se o toj valuti kao platežnom sredstvu razmišlja i da je potrebno da se utvrde pravila njenog prometa. Na pitanja novinara o tome ko mu je poklonio novčić i po kakvom kursu bi ga promenio, Medvedev je rekao da nije spreman da se s njima menja, pre svega zato što ne zna tačan kurs te valute, a i kada bi znao, razmislio bi. Objasnio je da su rukovidioci delegacija koje prisustvuju samitu G8 dobili na poklon probnu partiju koja je iskovana u Belgiji, i da će novčić sačuvati kao dragu uspomenu.

Ideja o međunarodnom novcu ne pominje se prvi put. Na nedavnom ekonomskom forumu u Petrogradu, Medvedev i njegovi saradnici su pominjali mogućnost da se uvede nadnacionalna moneta, poput «specijalnih prava vučenja MMF-a», koja bi zamenila dolar kao rezervnu svetsku valutu. Rusija je takođe predložila kao privremenu meru da se uvede regionalna valuta bazirana na rublji, bez obzira na to što je ekonomski obim njene zone mali i što su nezavisni ekonomisti skeptični, s obzirom na nedavnu tešku istoriju rublje. Tokom tog foruma, Boris Grizlov, koji je lojalan Putinu, predložio je da Rusija emituje novac baziran na paladijumu i zlatu. Ruske vlasti u poslednje vreme pokušavaju, u okviru trgovnskih aranžmana o nafti i gasu, da navedu pojedine nacionalne banke i vlade da drže svoje nacionalne rezerve u rubljama, umesto u dolarima.

Rusija i Kina, a zatim i Indija, Brazil, Meksiko i Južna Afrika (G5) učestalo osporavaju hegemoniju američkog dolara koji od kraja drugog svetskog rata dominira uz podršku industrijskog sveta.

Osnovni uzrok sporenja je status dolara kao dominantne rezervne monete zbog 2,3 biliona dolara američkog duga.

G-5 – posebno Kina – drže u SAD oko bilion dolara (Amerikanci za hiljadu milijardi kažu trillion).

Ideja da se uvede nova rezervna valuta izazvala je, sudeći po agencijama, samo manje tenzije na samitu. Nemačka kancelarka Angela Merkel je primetila da to nema praktični značaj. Francuski predsednik Sarkozi je, pak, izjavio da „ne može da se ostane samo na jednoj jedinoj moneti“. Brazilski i ruski zvaničnici su najavili da će ideju izneti ponovo na samitu G-20 u Pitsburgu u septembru.

Agencije citiraju monetrane stratege koji potvrđuju da postoji zabrinutost u vezi s dolarom, ali da koherentne strategije nema i da to ne može biti relevantna tema ove godine, već da se radi o mnogo dugoročnijem pitanju.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve