Loader

Ko je Bojko Borisov

09.jul,21:55

Bojko Metodiev Borisov, dosadašnji gradonačelnik Sofije rođen je 13. juna 1959. u mestu Bankja. Između 1982. i 1990. zauzimao je različite položaje u bugarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Njegova specijalnost je „Protivopožarna tehnika i bezbednost“, s tom temom je diplomirao u Višoj specijalnoj školi. Od 1985. do 1990. je bio predavač na Višem institutu za školovanje oficira (VIPOND). Napisao je disertaciju na temu „Psiho-fizička priprema operativnog sastava“. Od 1982. do 1990. godine radi u različitim službama u protivpožarnoj komandi u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nezavisno od toga što je radio samo s vatrogascima smatran je dobrim oficirom i unapređivan je.

Od 1978. se bavio aktivno karateom i bio je trener nacionalnog karate tima Bugarske.

Godine 1990. napušta Ministarstvo unutrašnjih poslova, a 1991. osniva firmu za zaštitu „Ipon-1″ koja osigurava poznate ličnosti kao što su Todor Živkov i Simeon Sakskoburg-gotski.

Od 2001. godine je postavljen za glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova i dobija čin pukovnika. Godine 2002. ukazom predsednika Georgija Prvanova postaje general-major, a 2004. je stekao čin general-lajtanta.

U bugarskoj Vikipediji se tvrdi da je Borisov u periodu između 1990. i 2000. godine povezivan s problemtičnim licima iz podzemlja, kao što su Mladen Mihalev-Madžo, Rumen Nikolov-Pašata i drugi, koji su povezani sa specijalnim službama i kontrolišu promet narkotika i prostituciju.

Na nedavnom suđenju u Beogradu Sreten Jocić, Joca Amsterdam je izjavio da je bio pod njegovom zaštitom, što je

Borisov u razgovoru s novinarom „Vremena“ odbacio kao podmetanje, a kao kontra-dokaz naveo da je Joca Amsterdam uhapšen dok je on bio vlast u bugarskoj policiji i da je za njega dobro što su se njegovi protivnici uhvatili tog slučaja.

Na parlamentarne izbore u Bugarskoj 2005. Borisov izlazi na listi Nacionalnog pokreta Simeon drugi (Nacionalno dviženie Simeon Vtori – NDSV). Oktobra 2005. izabran je za gradonačelnika Sofije. Marta 2006. osniva organizaciju Građani za evropski razvoj Bugarske („Graždani za evropejsko razvitie na Blgarija“ – GERB), u kojoj Borisov oficijelno ne učestvuje, ali se smatra neformalnim liderom GERB-a , a formalni lider je Cvetan Cvetanov, koji je bio Borisovljev potčinjeni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a kasnije zamenik gradonačelnika.

Borisov živi u vanbračnoj zajednici s Cvetelinom Borislavovom, koja je predsednica nadzornog saveta investicione banke SIBANK. Bivša supruga Bojka Borisova, Stela je lekarka. S njom Bojko Borisov ima ćerku Venetu, koja se školuje u Los Anđelesu, SAD.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve