Loader

Severna Koreja: Nova provokacija

04.jul,19:35

Vest da je baš 4. jula Koreja ispalila veliki broj raketa, tumači se kao "čestitka Americi za Dan nezavisnosti"

Rusija, Kina i Sjedinjene Američke Države pozvale su Pjongjang na smirivanje tenzija, pošto je Severna Koreja u subotu 4. jula ponovo ispalila sedam projektila dometa oko 500 kilometara. Rakete koje su završile u Japanskom moru lansirane su iz baze na istočnoj obali – tri komada ujutro, četvrta oko podneva po lokalnom vremenu, i još tri tokom popodneva, tvrde zvaničnici Južne Koreje.

Ovim lansiranjem raketa Severna Koreja ponovo je prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN kojima se režimu u Pjongjangu zabranjuju bilo kakve nuklearne probe i ispaljivanje raketa. Prethodno je 2. jula Severna Koreja lansirala četiri rakete.

Sankcije prema Severnoj Koreji pojačane su pošto je u ovoj zemlji u maju izvršena druga podzemna nuklearna proba. Južna Koreja i Japan, najbliži susedi, tvrde da je lansiranje severnokorejskih raketa – provokacija.

Odnos Severne Koreje sa spoljnim svetom zaoštrava se od kako je ova zemlja prekinula pregovore o razoružanju.

Vest da je baš 4. jula Severna Koreja ispalila veliki broj raketa, neki mediji predstavili su kao „čestitku Americi za Dan nezavisnosti“. Mnogi analitičari ovakvo ponašanje tumače kao pokazivanje snage za unutrašnje potrebe. Naime, severnokorejski vođa Kim Džong Il zbog bolesti uskoro planira da se povuče i odabrao je za svog naslednika najmlađeg sina, pa na ovaj način pribavlja unutrašnju podršku.

Kim Džong Il, Dragi vođa

Severna Koreja je i prva socijalistička dinastija u svetu, pošto je Kim Il Sung, „Otac Severne Koreje“ predao vlast svom sinu, sada već ostarelom i bolesnom „Dragom vođi“ Kim Džong Ilu.

Severna Koreja je jedna od najizolovanijih država u svetu, i ujedno jedna od najsiromašnijih. Nuklearni program koji je razvijala, poslednjih godina zahvaljujući pregovorima sa SAD, Japanom, Kinom, Južnom Korejom i Rusijom polako je gasila da bi ove godine došlo do novog obrta.

Uspešan završetak svake runde ovih pregovora u kojoj je Severna Koreja pristajala na nove korake u „denuklearizaciji“, Južna Koreja je bogato nagrađivala – slala je pirinač, naftu i drugu pomoć zbog čega je Pjongjang često nazivan prosjakom sa bombom u ruci.

Probe u 2009. godini

4. jul – Lansirano sedam balističkih raketa

2. jul – Četiri krstareće rakete kratkog dometa

25. maj – Druga nuklearna proba zbog koje su Severnoj Koreji uvedene nove sankcije UN

25.-26. maj – Ispaljena serija raketa kratkog dometa

5. april – Ispaljena raketa velikog dometa – Severna Koreja tvrdi da je

pomoću nje lansirala satelit

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve