Loader

Žarko Laušević uhapšen u Americi

03.jul,19:10

Američke vlasti razmatraju izručenje glumca Srbiji

Glumac Žarko Laušević uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2. jula zbog boravka u zemlji bez emigrantske vize, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Laušević je priveden od strane Biroa za emigraciju i carine, navodi se u saopštenju.

Emigracione vlasti SAD trenutno razmatraju mogućnost deportacije Lauševića iz SAD u Srbiju. Za njim je 2002. godine raspisana međunarodna poternica na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu pošto Lauševića čeka odsluženje kazne zatvora u trajanju od 13 godina. Na tu kaznu osuđen je presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. marta 2001. godine zbog ubistva.

Laušević je 31. jula 1993. godine u kafiću „Epl“ u Podgorici iz pištolja CZ 99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića a teško ranio Andriju Kazića čime je, prema oceni sudskog veća Višeg suda u Podgorici, prekoračio granice nužne odbrane. Tog dana Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči, a Laušević je u odbrani isticao da je pokušao da zaštiti brata.

Braći Laušević su presude donošene pet puta: Žarko je prvobitno, u jesen 1993. osuđen na 13 godina, Branimir na dve, i ta presuda je i posle žalbi potvrđena.

Zatim je Savezni sud poništio te presude, a na novom suđenju, u februaru 1998. godine, pred većem sudije Svetlane Vujanović, kazne su drastično smanjene: Žarko je osuđen na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane, dok je Branimir oslobođen.

Isto veće i sudija potvrdili su tu presudu, 28. oktobra 1999. ali je i takvu odluku, na žalbu i tužioca i odbrane, poništio Vrhovni sud.

Konačno, 30. marta 2001. godine, Vrhovni sud je preinačio kaznu Žarku na 13 godina, a Branimir je i ovog puta oslobođen.

Lauševića kao da je stigla sudbina nekih od likova koje je igrao. Tragedija iz 1992. ugrozila je njegovu veoma zapaženu glumačku karijeru: u pozorišnim predstavama, filmovima i serijama „Savamala“, „Direktan prenos“, „Sivi dom“, „Šmeker“, „Svečana obaveza“ „Dogodilo se na današnji dan“, «13. jul», „Oficir s ružom“, „Braća po materi“, «Ruski umetnički eksperiment», „Boj na Kosovu“, „Original falsifikata“, „Bolje od bekstva“, „Kaži zašto me ostavi“, «Hasanaginica», «Oštrica brijača», «Lepota poroka», «Oktoberfest», «Montenegro», «Ranjena zemlja» i „Nož“.

Mediji u Srbiji su pre nekoliko meseci pisali da je Laušević (49) u Americi zbog neposedovanja dokumenata veoma teško živeo, da je radio godinama kao zidar i odbio uloge u filmovima koje su mu nuđene. U februaru mu je u našem Konzulatu u Njujorku izdato srpsko državljanstvo, objavile su tada „Novosti“.

U jednom intervjuu za „Vreme“ iz 2006. godine reditelj Haris Pašović podsetio je da Žarko Laušević uz Mikija Manojlovića, Slavka Štimca i Miodraga Krivokapića, igrao u poslednjoj predstavi koju je radio u Beogradu u JDP-u 1991. Bila je to poslednja teatarska premijera u SFRJ, predstava Čekajući Godoa.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve