<< VESTI | | 25.06.2009 20:36

 

Čeku na slobodi

 

Bivšem premijeru Kosova u četvrtak uveče je ukinut pritvor u Bugarskoj

Bivšem premijeru Kosova i lideru Socijaldemokratske paritje Agimu Čekuu u četvrtak, 25. juna uveče je ukinut pritvor u Bugarskoj.

U Ministarstvu pravde Srbije rekli su da još nisu dobili od Bugarske nikakvo zvanično obaveštenje da li je doneta odluka o zahtevu Srbije za Čekuovo izručenje, niti o razlozima za puštanje Čekua na slobodu.

Čeku je po ukidanju pritvora izjavio da bi njegovo izručenje Srbiji izazvalo pogoršanje odnosa između Bugarske i Kosova. On je dodao da je zadovoljan odlukom suda, da nije sumnjao u nepristrasnost bugarskog pravosuđa i da nema primedbe na ophođenje bugarske policije prema njemu.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da ukidanje pritvora znači da je politika odnela prevagu nad međunarodnim pravom. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da odluka o oslobađanju Čekua ne doprinosi dobrim odnosima dve države.

Prema podacima beogradkih medija, Okružni sud u Ćustendilu u Bugarskoj 25. juna ceo dan je raspravljao o zahtevu za produženje pritvora Agimu Čekuu. Čekuovi zastupnici su kao dokaz priložili pismo Hašima Tačija, premijera Kosova u kom se tvrdi da Čeku ima diplomatski status. Priloženo je i pismo u kojem se navodi da je pritvoreni pod nadležnošću misije UN.

Podsetimo, Čeku je uhapšen u utorak, 23. juna u Guševu na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu crvenog naloga za hapšenje koji je protiv njega izdao Interpol.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST