KOKAIN I KOMUNIZAM: Uhapšeni pripadnik Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije (FARC)

SAD–Kolumbija >

Narko-komunistička sprega

Dokument o kolumbijskom napadu na kamp Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije (FARC) u Ekvadoru tokom 2008. godine, prošle nedelje mi je dopao šaka. U tom napadu ubijen je drugi u komandnom nizu, Raul Rajes, koji je za sobom ostavio laptop računar sa gomilom podataka o prepisci sa venecuelanskim predsednikom Ugom Čavezom, i sa – kako piše u najsvežijem dokumentu – predsednikom Ekvadora Rafaelom Koreom.

Neko bi trebalo to da saopšti Beloj kući. Pre deset dana, predsednik Obama pozvao je Koreu, i prema saopštenju portparola "čestitao mu na nedavnom reizboru". Tim povodom Obama je takođe hteo da "izrazi želju za produbljivanjem bilateralnih odnosa i održavanjem dijaloga koji bi osigurao produktivne odnose bazirane na uzajamnom poštovanju".

Predsednik Ekvadora Korea nema nikakvog značaja osim u smislu poštovanja interesa SAD u region. On je nešto kao Fidel Kastro sa doktoratom iz ekonomije Univerziteta Ilinois. Pod njegovom vladavinom sloboda je isparila brže nego kad se kaže "Ekvadorijanci". Sada imamo Rejesovo pismo kao jak dokaz da Ekvador snažno podržava marksističku FARC gerilu, koja SAD vidi kao glavnog neprijatelja. Ekvadorski predsednik negira bilo kakvu saradnju sa FARC-om, ali Rejes je pisao drugačije.

U pismu koje je 5. januara 2007. godine pokojni Rejes poslao lideru FARC-a Manuelu Marulandi, pisao je o poseti "izaslanika Rafaela Koree", čija je svrha bila, između ostalog, "sporazum o bilateralnoj saradnji". Prema tom sporazumu, piše u pismu, "zarobljeni FARC-ovi gerilci na teritoriji Ekvadora biće predati nama, i nijedan neće biti predat vlastima Kolumbije". Rejes je napisao u pismu da izaslanik dolazi kako bi ojačao "dvojni komitet drugova (Kolumbijska tajna komunistička stranka) i ekvadorskih prijatelja kojim bi se denuncirala ugroženost ekvadorskog suvereniteta od kolumbijskih trupa…"

Drugim rečima, Ekvador je želeo da pomogne FARC-u oko dva najvažnija cilja – uspostavljanja sigurnog raja preko granice i "nadimavanja" kokainskih useva, ključne stavke u trgovini drogom kao glavnim načinom finansiranja FARC-a.

Onda, 18. januara prošle godine, Rejes je pisao izveštaj FARC-ovom sekretarijatu o poseti ekvadorskog ministra odbrane Gustava Laree, koji je u ime predsednika Koree preneo pozdrave Marulandi. Prema njegovim navodima, Larea je obećao da će ukloniti komandante snaga bezbednosti koji su bili neprijateljski raspoloženi prema zajednicama u pograničnoj zoni, naglašavajući da Ekvador neće ništa učiniti da pomogne predsedniku Kolumbije Alaru Uribeu u internom kolumbijskom konfliktu.

Predsednik Uribe posetiće Belu kuću sledeće nedelje. Biće vrlo zanimljivo videti da li je predsednik Obama zabrinut za bilateralne odnose sa Kolumbijom sa čijim predsednikom nije baš u prijateljskim komšijskim odnosima.

Meri Anastasia O’Grejdi


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST