Loader

Preminula Olja Ivanjicki

25.jun,13:51

Slikarka Olja Ivanjicki preminula u 78. godini života u Beogradu.

Rođena je u Pančevu 1931, a mladost je provela u Kragujevcu i Beogradu gde je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti.

Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Sa nekoliko značajnih umetnika – Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, osnovala je 1953. godine umetničku grupu Medialu kojoj se narednih godina priključuju brojni umetnici. Mediala je spajala tradicionalnih vrednosti sa savremenim tokovima, ugledajući se na umetnost renesanse i klasicizma.

Olja Ivanjicki je imala 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, u muzeju „Metropoliten“ u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, „Filip Beman“ u Filadelfiji, muzeju „Vitezovi Malte“ u Njujorku…

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom.

Dobitnik je i „Sedmojulske“ i „Vukove“ nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve