Loader

Ponovo uhapšen Agim Čeku

25.jun,00:38

Bivši premijer Kosova Agim Čeku uhapšen je u utorak, 24. juna na bugarsko-makedonskoj granici

Bivši premijer Kosova Agim Čeku uhapšen je u utorak, 23. juna u Guševu na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu crvenog naloga za hapšenje koji je protiv njega izdao Interpol.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je u sredu bugarskim vlastima zvaničan zahtev za njegovo izručenje. Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da očekuje da će bugarske vlasti u najkraćem roku pozitivno odgovoriti na zahtev. Malovićeva je rekla da bi postupak o izručenju mogao da bude sproveden prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, iako Srbija i Bugarska imaju ugovor o međunardnoj prvnoj pomoći u krivičnim stvarima, iz 1960. godine.

Portparol Socijaldemokratske partije Kosova, čiji je Čeku predsednik, Gezim Kasapoli, je rekao da je Čeku uhapšen na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu naloga za hapšenje koji je izdala Srbija 9. maja.

Čeku je išao u Bugarsku na razgovore sa zamenikom ministra inostranih poslova te zemlje i drugim zvaničnicima.

Prema Kasapoliju, u toku su diplomatski pregovori za oslobađanje Čekua.

Srpske vlasti optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila. U optužnici mu se, kao bivšem komandantu OVK, na osnovu komandne odgovornosti, stavlja ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nealbanaca.

Čeku je dva puta hapšen – prvi put oktobra 2003. godine na aerodromu u Ljubljani, a drugi put na aerodromu u Budimpešti, u februaru 2004. godine, ali je oba puta oslobođen. U maju 2009, Čeku je proteran iz Kolumbije, na osnovu poternice Interpola izdate na zahtev Srbije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti poslao je pismo Interpolu i njegovim članicama u kojem traži da se takvo hapšenje ne ponavlja, uz naglasak na tvrdnju da Srbija nema jurisdikciju nad Kosovom.

Čeku je bio oficir JNA, školovao se na Vojnoj akademiji u Beogradu i u Zadru gde je kasnije u Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. Početkom rata u Hrvatskoj otišao je u Zbor narodne garde a u oktobru 1991. godine postao je komandant jedne artiljerijske jedinice u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije.

U februaru 1992. godine komandovao je Masleničkom borbenom divizijom, a potom i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Hrvatski predsednik Franjo Tuđman odlikovao ga je devet puta.

U maju 1999. godine Čeku je preuzeo komandu nad Oslobodilačkom vojskom Kosova, nakon što je smenjen sadašnji komandant novoformiranih bezbednosnih snaga Kosova Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom „Sultan“.

Bio je i komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, u martu 2006. godine, a zatim je zamenio Ramuša Haradinaja na mestu premijera Kosova kada je ovaj otišao u Hag.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve