<< VESTI | | 24.06.2009 00:56

 

Ponovo uhapšen Agim Čeku

Bivši premijer Kosova Agim Čeku uhapšen je u utorak, 24. juna na bugarsko-makedonskoj granici

Bivši premijer Kosova Agim Čeku uhapšen je u utorak, 23. juna u Guševu na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu crvenog naloga za hapšenje koji je protiv njega izdao Interpol.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je u sredu bugarskim vlastima zvaničan zahtev za njegovo izručenje. Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da očekuje da će bugarske vlasti u najkraćem roku pozitivno odgovoriti na zahtev. Malovićeva je rekla da bi postupak o izručenju mogao da bude sproveden prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, iako Srbija i Bugarska imaju ugovor o međunardnoj prvnoj pomoći u krivičnim stvarima, iz 1960. godine.

Portparol Socijaldemokratske partije Kosova, čiji je Čeku predsednik, Gezim Kasapoli, je rekao da je Čeku uhapšen na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu naloga za hapšenje koji je izdala Srbija 9. maja. Čeku je išao u Bugarsku na razgovore sa zamenikom ministra inostranih poslova te zemlje i drugim zvaničnicima.

Prema Kasapoliju, u toku su diplomatski pregovori za oslobađanje Čekua. Srpske vlasti optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila. U optužnici mu se, kao bivšem komandantu OVK, na osnovu komandne odgovornosti, stavlja ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nealbanaca.

Čeku je dva puta hapšen - prvi put oktobra 2003. godine na aerodromu u Ljubljani, a drugi put na aerodromu u Budimpešti, u februaru 2004. godine, ali je oba puta oslobođen. U maju 2009, Čeku je proteran iz Kolumbije, na osnovu poternice Interpola izdate na zahtev Srbije. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti poslao je pismo Interpolu i njegovim članicama u kojem traži da se takvo hapšenje ne ponavlja, uz naglasak na tvrdnju da Srbija nema jurisdikciju nad Kosovom.

Čeku je bio oficir JNA, školovao se na Vojnoj akademiji u Beogradu i u Zadru gde je kasnije u Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. Početkom rata u Hrvatskoj otišao je u Zbor narodne garde a u oktobru 1991. godine postao je komandant jedne artiljerijske jedinice u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije. U februaru 1992. godine komandovao je Masleničkom borbenom divizijom, a potom i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Hrvatski predsednik Franjo Tuđman odlikovao ga je devet puta.

U maju 1999. godine Čeku je preuzeo komandu nad Oslobodilačkom vojskom Kosova, nakon što je smenjen sadašnji komandant novoformiranih bezbednosnih snaga Kosova Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan".

Bio je i komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, u martu 2006. godine, a zatim je zamenio Ramuša Haradinaja na mestu premijera Kosova kada je ovaj otišao u Hag.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST