<< VESTI | | 22.06.2009 15:36


 

Šamar za kraj

Nezadovoljan što mu nije dozvolila da sam pogleda ocene u dnevniku, petnaestogodišnji O. M. bukvalno je saterao profesorku u ćošak

Davno su prošla vremena kada se u školu odlazilo sa jabukom za učitelja. Strahopoštovanje prema predavaču iščilelo je čak i kod osnovaca, a u poslednje vreme đaci ne prezaju ni od fizičkog nasilja, ne bi li isterali „svoje". Prošlonedeljno maltertiranje profesorke hemije Marije Mošić poslednji je u nizu „akcidenata" te vrste.

Nezadovoljan time što mu profesorka nije dozvolila da sam pogleda ocene u dnevniku, petnaestogodišnji O. M., četiri puta mlađi i bar dva puta teži od nje, bukvalno je saterao profesorku u ćošak. Pošto skoro trominutno ubeđivanje nije pomoglo, O.M. je izgubio strpljenje i pokušao da otme dnevnik. Profesorka ga je udarila po licu i u tom trenutku O.M. je izgubio interesovanje za dnevnik i – prešao na profesorku. Ostalo smo videli na snimku koji su učenici iz E/1 razreda srednje tehničke škole „Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici, gde se obračun dogodio, zabeležili telefonom i postavili na Jutjub.

U odbranu profesorke stala su samo trojica učenika. To što su ostali stajali sa strane i „nemoćno posmatrali", drugi profesor koji predaje odelenju E/1 objasnio je strahom od odmazde – O.M. je odavno poznat kao kavgadžija, a zbog svoje agresivnosti i lošeg vladanja „odlikovan" je jedinicom iz vladanja. Uostalom, isti profesor kaže da niko u zbornici nije znao šta da kaže pretučenoj koleginici „kad sutra svima isto može da se desi". Toliko o strahopoštovanju prema prosvetnim radnicima i njihovom poverenju u samokontrolu đaka.

Kako prenose novine, ocu O.M je „pao mrak na oči", kada je video kako njegov sin šamara i pljuje profesorku i istoga dana ga je ispisao iz škole. Reagovali su i Ministarstvo prosvete i državni tužilac Slobodan Radovanović, koji zahteva hitnu reakciju tužilaštva u Sremskoj Mitrovici i pokretanje sudskog postupka protiv O.M. Nasilnika prvo očekuje disciplinski postupak koji će sprovesti direktor škole, a zatim i isključenje.

Školu napušta i profesorka Mošić, ali ne zbog batina. Žena odlazi u penziju i prošla nedelja joj je bila poslednja u radnom veku. Nema šta, O.M. se potrudio da joj bude nezaboravna. Šta bi tek bilo da je tog dana u školu pošao sa jabukom?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST