Loader

Šamar za kraj

25.jun,14:57

Nezadovoljan što mu nije dozvolila da sam pogleda ocene u dnevniku, petnaestogodišnji O. M. bukvalno je saterao profesorku u ćošak

Davno su prošla vremena kada se u školu odlazilo sa jabukom za učitelja. Strahopoštovanje prema predavaču iščilelo je čak i kod osnovaca, a u poslednje vreme đaci ne prezaju ni od fizičkog nasilja, ne bi li isterali „svoje“. Prošlonedeljno maltertiranje profesorke hemije Marije Mošić poslednji je u nizu „akcidenata“ te vrste.

Nezadovoljan time što mu profesorka nije dozvolila da sam pogleda ocene u dnevniku, petnaestogodišnji O. M., četiri puta mlađi i bar dva puta teži od nje, bukvalno je saterao profesorku u ćošak. Pošto skoro trominutno ubeđivanje nije pomoglo, O.M. je izgubio strpljenje i pokušao da otme dnevnik. Profesorka ga je udarila po licu i u tom trenutku O.M. je izgubio interesovanje za dnevnik i – prešao na profesorku. Ostalo smo videli na snimku koji su učenici iz E/1 razreda srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici, gde se obračun dogodio, zabeležili telefonom i postavili na Jutjub.

U odbranu profesorke stala su samo trojica učenika. To što su ostali stajali sa strane i „nemoćno posmatrali“, drugi profesor koji predaje odelenju E/1 objasnio je strahom od odmazde – O.M. je odavno poznat kao kavgadžija, a zbog svoje agresivnosti i lošeg vladanja „odlikovan“ je jedinicom iz vladanja. Uostalom, isti profesor kaže da niko u zbornici nije znao šta da kaže pretučenoj koleginici „kad sutra svima isto može da se desi“. Toliko o strahopoštovanju prema prosvetnim radnicima i njihovom poverenju u samokontrolu đaka.

Kako prenose novine, ocu O.M je „pao mrak na oči“, kada je video kako njegov sin šamara i pljuje profesorku i istoga dana ga je ispisao iz škole. Reagovali su i Ministarstvo prosvete i državni tužilac Slobodan Radovanović, koji zahteva hitnu reakciju tužilaštva u Sremskoj Mitrovici i pokretanje sudskog postupka protiv O.M. Nasilnika prvo očekuje disciplinski postupak koji će sprovesti direktor škole, a zatim i isključenje.

Školu napušta i profesorka Mošić, ali ne zbog batina. Žena odlazi u penziju i prošla nedelja joj je bila poslednja u radnom veku. Nema šta, O.M. se potrudio da joj bude nezaboravna. Šta bi tek bilo da je tog dana u školu pošao sa jabukom?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve