Loader

Kurirska posla

20.jun,18:13

Kako Olja Bećković brani prava svog deteta i kako su male šanse da se pobedi bezdušnost onog ko je dojavio, onog ko je objavio i onog ko je presudio

Roditeljski očaj nije dobar saveznik u javnim poslovima. Otuda i pismo Olje Bećković, s dramatičnim naslovom «Moj sin Luka Višnjić», nije potrlo ono što jer dnevni list «Kurir», doušnički dnevni list, prodao kao priču o petnaestogodišnjem narkodileru.

Ivica Dačić, ministar policije obećava nekakvu internu istragu o tome ko je decu, uhvaćenu s plućima načetim marihuanom, dojavio najbezočnijem dnevnom listu u Srbiji, a majka Luke Višnjića, svojim pismom javnosti kaže da istraga nije suštinski ni potrebna: sve piše u zapisniku o slučaju.

Dakle, tvrdi ona, Luka nije rasturao, prodavao i širio drogu, već je konzumirao marihuanu, kao i manje više svako dete njegovog uzrasta koje bi da odraste u ovoj zemlji.

Dakle, policija ima zapisnik, i sad nije glavno pitanje šta u njemu piše. Roditelj maloletnika ima prava na uvid u taj zapisnik. Pitanje je za Dačića i sve ostale: ko je pogrešno interpretirao zapisnik, ko je, i za koje pare, ili druge vrste materijalnog ili političkog interesa, nadogradio priču serviranu kurisrskom službom, listu odanom dužnosti da bude kurir niskih strasti, lošeg ukusa i političkog primitivizma.

Od banalnog policijskog zapisnika do pojave priče u medijima stvar je prerasla obim velegradske storije, jedne od stotinu u beogradskoj svakodnevnici, i Dačićev posao nije težak: verujem da svi u beogradskoj policijskoj stanici Stari grad znaju ko je bio u posedu zapisnika i ko je i zbog čega maloletnika razapeo na stub srama.

Posebna je priča lik nekakvog direktora gimnazije koji je procenio da tekst u «Kuriru» ruši ugled njegove škole pa je Luku hitno poslao na ulicu. Izbacio ga iz gimnazije. Direktor koji veruje da «Kurir» i ugled mogu da se nađu u istoj rečenici, preporučio se da se više niko normalan ne obrati na tu adresu i tamo upiše svoje dete.

Hoće li biti «Utiska nedelja» u nedelju. I ko će biti gosti?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve