<< VESTI | | 18.06.2009 14:14

 

Neuspešno lobiranje ugostitelja

Ministarstvo zdravlja odbilo predlog delimične zabrane pušenja na javnim mestima

Predstavnici Narodne inicijative "Zaštita umesto zabrane" čiji su osnivači većinom vlasnici ugostiteljskih objekata, predali su svoj predlog zakona o regulisanju pušenja na javnim mestima Ministarstvu zdravlja, ali je ono njihov predlog odbilo.

Predlog Inicijative, koji je potpisalo 80.000 građana, predviđa da umesto potpune zabrane za koju se zalaže Ministarstvo zdravlja, u ugostiteljskim objektima većim od 70 metara kvadratnih bude odvojen protor za pušače, a da u manjim objektima vlasnici sami odlučuju o zabrani pušenja.

Ugostitelji tvrde da bi potpuna zabrana pušenja u kafićima osim poslovanja ugostiteljskih objekata, ugrozila i razvoj turizma. Oni se pozivaju na iskustva Hrvatske koja je zabranu pušenja na javnim mestima uvela pre nešto više od mesec dana. Predstavnici Udruženja hrvatskih restoratera ubrzo po stupanju zakona na snagu žalili su se predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću da ih je taj zakon, zajedno sa recesijom, doveo u nezavidnu situaciju i pogubno uticao na turizam. Prema nekim podacima, za mesec dana primene zakona, u Hrvatskoj je zatvoreno pedesetak restorana i kafića, a promet je pao za 80 odsto.

Naše Ministarstvo zdravlja i Komisija za prevenciju pušenja, međutim, smatraju da predlog ugostitelja ne štiti od pušenja, da ga je skoro nemoguće primeniti, da uvodi segregaciju, i da zahteva veoma skup ventilacioni sistem. Oni žele da Srbija poput država Evropske unije do 2010. potpuno zabrani pušenje u svim zatvorenim, javnim i radnim mestima. Evropske zemlje ove zabrane uveliko su počele da uvode a retke su članice Evropske unije u kojima je dozvoljeno pušenje u kafićima. Pre nekoliko meseci potpunu zabranu je uvela Hrvatska, a sledeća u redu je Grčka u kojoj novi zakon stupa na snagu 1. jula. U ovoj zemlji, u kojoj puši oko 42 odsto stanovnika, prethodno su bila još dva pokušaja zabrane, 2002. i 2003. godine. Grčki zakon nije toliko strog, on predviđa ono što traže predstavnici inicijative "Zaštita umesto zabrane": restorani i barovi površine veće od 70 kvadrata moraju da imaju zatvorene prostore za pušače, vlasnici manjih lokala mogu da biraju da li će dozvoliti pušenje.

Rezultati ankete Mondo portala u kojoj je učestvovalo oko 14.500 osoba su gotovo nerešeni: za zabranu pušenja u kafićima i restoranima bilo je 40 odsto ispitanih, dok je protiv bilo 44 odsto. Za opciju odvajanja pušača i nepušača opredelilo se 16 odsto anketiranih. Neki podaci kažu da u Srbiji puši gotovo svaki drugi muškarac i svaka treća žena.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST