Loader

MTV

08.jul,19:49

Postoji li u Evropi TV-mreža kojoj je sasvim svejedno hoće li se Jugosloveni, recimo, poklati međusobno tupim kašikama za cipele ili poubijati dum-dum mecima? Ima li te TV stanice koja će odoleti tome da preko svojih predajnika ne lansira vest o plemenskim, balkanskim krvolocima, dovoljno pomahnitalim da starom kontinentu zaprete reprizom 1914?

Srećom, ima. Satelitska mreža se, nimalo slučajno, zove MTV (Music Television) i osnovni zadatak joj je da konzumente uvede u hedonistički svet po totalitrnom muzičkom obrascu, uz 24 časa video-spotova, garniranih s malo reklama i telopima za očuvanje životne okoline.

Makar teoretski, ovakav recept čini se savršenim za tezu da smo nakon junk-hrane dobili junk-tube; televizijski snobovi čak su spremni da potvrde da je MTV džinovski aparat za pranje mozga, čim sivim ćelijama ne daje ni osnovne uslove za primitivnu proizvodnju; nacionalno osvešćeni lideri, pak, osnovano sumnjaju da je MTV podmetnuto kukavičje jaje, kako bi zaludna omladina bila opsednuta ritmom, seksom i vizuelnim čarima, i tako izbegla osnovne patriotske obaveze koje podrazumevaju i potrebu da one kašike s početka teksta budu upotrebljene.

Kontraargumenti govore da se nakon pojave mreže MTV, Marksova teza o osam sati rada, osam sati kuntiranja i osam sati čitanja ljubavnih romana Fridriha Engelsa pretvorila, de facto, u šest sati rada, dva časa vođenja ljubavi, osam sati hrkanja i osam časova drogiranja muzičkim spotovima pomoću kojih i jedna Madona, s rukom između nogu, može bez frke da uđe u naš krevet, a da partner to i ne oseti.

Očišćen od ideologije, rasne, verske i nacionalne mržnje, oslobođen pijanih rokera koji se po Beogradu penju po zvučnicima i govore kako su, jednom davno, bili veliki pesnici, MTV je sve ono što jugoslovenska (nepostojeća) televizija nije; na ekranima Music Television nećete videti zvezde kako prekopavaju po kantama za smeće; za junake video-romana dezodoransi i sapun nisu luksuzna roba; žene su visoke, polugole, uzbudljive i skroz požudne, muškarci civilizovani i finih, anglosaksonskih manira, sem ako se, nekom promenom u genima, ne bave kategorijom hevi-metala.

Ali, čak i MTV speed-metalci bolji su, zdraviji, lucidniji od ovih jugoslovenskih političkih robota, priključenih na uživanje u mržnji; da su bez sluha, podrazumeva se.

Otud je gledanje programa kakav je MTV spas za svaki nervni sistem, već teško ranjen konferencijama za tisak, priopćenjima o broju mrtvih, pretnjama da je ovo „tek početak“ i da oni tamo neće proći. Ili nešto slično.

Jer, MTV nudi jevtinu, ali slatku formulu bez nepoznatih veličina: ekranom će vam defilovati „REM“, „Rolling Stones“, „Kraftwerk“, zavešće vas Whitney Houston, Cyndi Lauper će zadići suknju (ako treba, a treba), a možda će i njujorške Lokice zvane „New Kids On The Block“ biti poželjnije od bilo kojeg Kučanovog razdeljka.

Budući da živimo u zemlji u kojoj više nema viceva, jer je sve istina, umesto „Dnevnika“, „Vijesti“, „Argumenta više“, „Argumenta manje“, „Paralela“, „ZIP-a“ i ostalih koncentracionih emisija za eventualne logoraše, MTV ovog meseca nudi sledeći jelovnik: „Yes Rockumentary“ (nedelja, 14. jul; 18,00), „Tom Petty Rockumentary“ (nedelja, 21. jul; 14,00), „Famous Last Words With Mick Jagger“ (nedelja, 21. jul; 17,30) ili „MTV’s Festival Weekend“ (subota – nedelja, 27 – 28. jul).

Bekstvo od ludila može da počne.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve