Mediji >

Tužba protiv »Kurira«

Ministarstvo kulture podnelo je 16. juna prekršajnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika "Kurira" Radeta Jerinića zbog teksta "Oljin sin narkodiler", objavljenog u utorak 16. juna, uz koji je na naslovnu stranu stavljena slika novinarke Olje Bećković. Ministarstvo je saopštilo da je "Kurir" time nedvosmisleno otkrio identitet maloletnika, što predstavlja grubo kršenje zakona o javnom informisanju.

Prema rečima ministra kulture Nebojše Bradića, između slobode medija i društvene odgovornosti u slučajevima pojedinih medijskih glasila i novina kao što je "Kurir" postoji provalija koja se i dalje nastavlja: "Slučaj objavljivanja fotografije na naslovnim stranicama leševa, žrtava, ugrožavanje privatnosti određenih ličnosti i slično – sve su to mere koje bi morale u jednom određenom periodu da budu sankcionisane", rekao je Bradić i dodao da njegovo ministarstvo već šalje i procesuira prekršajne prevare, očekujući da će državni organi i nadležni da ovaj slučaj okončaju.

Advokati Produkcijske grupe "Mreža", koja producira "Utisak nedelje", autorsku emisiju Olje Bećković, saopštio je da će detaljno proučiti sporni tekst, a potom i doneti odluku o eventualnom pokretanju postupka pred sudom. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i urednici vodećih medija ocenjuju da je osim Zakona, taj list prekršio i profesionalne i etičke standarde. Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće ocenila je da je "Kurir" prekršio "sve moguće granice moralnog, etičkog i profesionalnog ponašanja". I UNS je u utorak uveče osudio "Kurir" zbog objavljivanja informacije u kojoj je maloletnik "učinjen prepoznatljivim", jer je to, kako je navedeno u saopštenju tog udruženja, "protivno i Kodeksu novinara i Zakonu o informisanju".

U saopštenju UNS-a rečeno je i da "činjenica da je roditelj maloletnika poznata javna ličnost nikome, pa ni ‘Kuriru’ ne daje za pravo da maloletnika učini javno prepoznatljivim i na taj način ugrozi njegovo pravo".

Pored novinarskih udruženja, reagovali su i direktori medijskih kuća sa nacionalnim pokrivanjem, institucije i javne ličnosti. Veran Matić, direktor RTV-a B92, na kome se emituje "Utisak nedelje", rekao je da je tekst koji je objavljen u "Kuriru" prepoznatljiv način obračuna sa novinarima: "U ovom napadu se koriste najniže moguće metode, a to je zloupotreba prava na privatnost, zloupotreba maloletne dece, i zloupotreba apsolutno svih mogućih kodeksa vezanih za novinarsku profesiju."

Da je u pitanju pokušaj diskreditacije novinarke, i to preko njenog maloletnog sina, smatra i direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić, ocenivši da su ovakvi tekstovi rezultat pakta određenih struktura vlasti i pojedinih tabloida jer se postavlja pitanje "kako te informacije dolaze do naslovnih strana".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST