<< VESTI | | 16.06.2009 23:57

 

FK Real „Bussines" Madrid

Peres vodi Real Madrid kao firmu, ulaže mnogo da bi dobio još više

Prošlog 27. maja trijumfom u Rimu u finalu Lige šampiona protiv Mančester junajteda Barselona je kompletirala najuspešniju sezonu u istoriji dugoj 108 godina i pobrala simpatije i komplimente u celom svetu. Četiri dana kasnije na čelo njenog „večitog rivala" Real Madrida vratio se Florentino Peres i to bez Skupštine i izbora jer nije imao protiv-kandidata.Tog časa počela njegova kampanja „za povratak ugleda" Real Madrida jer se prethodnom rukovodstvu ipak ne može osporiti da su osvojene dve uzastopne lige i jedan španski super-kup.

Prvi potezi koje je Peres povukao bili su očekivani i tipični za njega: odrešio je kesu (ne svoju) i kupio, zasad, dva najatraktivnija igrača na tržištu i trenera. Prvo je ozvaničen dolazak Manuela Pelegrinija, Čileanca koji je poslednjih godina stekao reputaciju ozbiljnog trenera u malom Viljarealu. Nije bio prva opcija jer je Peres želeo Arsena Vengera iz Arsenala, ali Pelegrini takodje nije loš izbor i prednosti su mu poznavanja lige, jezika i mentaliteta. Potom je iz Milana doveden Kaka za 67 miliona evra a potom Kristijano Ronaldo iz Mančester junajteda za 94.

Peres je potrošio tek 160 od oko 300 miliona predvidjenih za renoviranje tima. Uveliko se pregovara o dovodjenju Vilje iz Valensije, tu je i Riberi iz Bajerna, ako propadne opcija Vilja u komšiluku je Diego Forlan (Atletiko Madrid), možda i Zlatan Ibrahimović (Inter). Oko trojice ovih igrača, izuzetak je Forlan, Real se trka sa Barselonom koja pokušava da proda Eta i da na njegovo mesto dovede drugog napadača.

Fudbalski (i ostali) svet je u šoku: 94 miliona za jednog fudbalera dok prognoze kazuju da će do kraja godine u svetu bez posla ostati 240 miliona ljudi! Mnogi su se javno oglasili, od predsednika UEFA Mišela Platinija koji je rekao da je „iznenadjen oholim transferima" do Johana Krojfa koji tvrdi da „niko ne vredi toliko novca" i izražava bojazan od „domino-efekta" jer misli da će na Peresov izazov odgovoriti drugi klubovi što će uvećati haos na fudbalskom tržištu već opterećenom velikim dugovima i životom na kredit.

Slučaj Ronaldo, ili ako hoćete slučaj Peres, toliko je uzburkao špansku javnost da se oglasio čak i katalonski kardinal Luis Martinez Sistać osudivši „rasipničko trošenje u vreme opšte krize". Oglasili su se i katalonski političari iz Inicijative za Kataloniju koji žele da otvore parlamentarnu debatu o potrebi limitiranja visine fudbalskih transfera. Inicijativa neće imati mnogo uspeha jer je prva potpredsednica vlade Teresa de la Vegla rekla da Real Madrid račune treba da polaže samo svojim članovima.

Zanimljivo je da je španski Parlament još 1980, kada je Barselona dovela Maradonu, raspravljao o fudbalu a tadašnji predsednik „Barse" Djozep Ljuis Nunjes morao je 9. maja 1980. da objašnjava kojim je i čijim je parama kupljen Maradona... Ovih dana čuo se i ministar sporta Haime Lisavecki rekavši da je najvažnije da „pare koje troši Real nisu državne". U raspravu se uključio i Novak Djoković rekavši da u opštoj krizi „ne bi trebalo objavljivati cifre".

Zanimljivo je da Peresa kritikovao i Luis Figo, igrač koji je otvorio „eru galaktičara" kada je Peres 2000. Godine platio Barseloni njegovu klauzulu o slobodi od 60 miliona evra. Figo je rekao da je novac koji troši Real Madrid u vremenu svetske ekonomske krize „sramota". Na suprotnoj poziciji je predsednik FIFA Sep Blater koji smatra da su ovakve stvari „dobre za fudbal"... (Kompletan tekst čitajte od četvrtka u „Vremenu")


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST