Loader

Bezvizna radost

18.jun,00:06

Kako je nekad bilo s pasošima i treba li da se radujemo januaru

Pre tridesetak godina je ovako bilo. Dođe ti da odeš u Milano na nekoliko dana. E, tada je trebalo uraditi sledeće stvari: staviti pasoš SFRJ u džep, uhvatiti GSP ili JAT-ov autobus do aerodroma, tamo kupiti kartu i, pre ulaska u avion proći bezbednosnu kontrolu, tj. pokazati svoj prtljag. Ako imaš prtljag. Bilo je i problema, naravno: uvek višak izlaznih i ulaznih pečata rođene zemlje nego iz sveta u koji se putovalo. Tako ne mogu da dokažem kako sam onda stigao i u San Marino: ljudi, prosto, nemaju pečat. Nekog poznanika ljubazni graničari poslali su u poštu, jer pošta valjda mora da ima pečat nastarije republike u Evropi, do čijeg otiska nam je toliko stalo.

To je, onda, pružalo i zanimljiv uvid u razlike Istoka i Zapada, naročito ako se iz istočnog Berlina ulazilo u zapadni. Posle nekoliko sati bez izlaženja iz autobusa zaglavljenog u betonskom cik-cak prolazu, uz obvezu da svaki putnik svojeručno drži pasoš u rukama, otvoren na stranici s fotografijom, posle sati čekanja da službena lica razgledaju svaki pasoš a onda uz njih sede besposleni, i posle mučnog izvlačenja iz betonskog lavirinta, autobus direktno iskače u neopisivu jutarnju saobraćajnu – zapadnu gužvu. Vozač panično koči, svi se osvrćeno tražeći gde je granica, policija, carina… A iz neke neupadljive firme pojavio se neki lik i mahnuo nam da prođemo i ne pravimo gužvu. Tako sam video legendarni ček point Čarli.

To je bilo sedamdesetih godina u „Titovoj Jugoslaviji“. Istina, za Grčku je i tada trebalo dobiti vizu, zbog problema koji Grci imaju s imenom Makedonije.

Ondašnja neopisiva lakoća putovanja s kojom je čovek mogao, malo po malo, od prilike do prilike, uz studentsku legitimaciju i srodne povlastice da obiđe pola Evrope, okončana je pre gotovo dvadeset godina. Deca rođena u „viznom režimu“ odrasla su uz redove pred ambasadama i konzulatima, „vađenje“ sve većeg i većeg broja najraznovrsnijih dokumenata, uverenja, potvrda, radnih, đačkih ili studentskih knjižica, službenih zahteva i, naravno, garantnih pisama koja dokazuju da ste dvonožno biće s pljosnatim noktima koje je zaslužilo da na dan, dva ili tri – ili koliko se ćefne konzularnom službeniku – uđete o Obećanu zemlju.

Zato najava mogućnosti da će građani Srbije od polovine januara iduće godine ući u „beli šengen“ zaslužuje iskrenu i pravu radost. Mada, zbog iskustva iz prethodnih dvadeset godina, slavlje možda treba odložiti do tog januara.

A ne znamo ni kako će se Makedonija zvati u „belom šengenu“.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve