<< VESTI | | 14.06.2009 20:47

 

Đoković izgubio u finalu Halea

Poraz u Haleu može da bude i dobar za Đokovića

Novak Đoković je poražen u svom drugom finalu na turnirima koji se igraju na travi. Posle prošlogodišnjeg poraza u finalu Kvinsa od nabubrelog Nadala, Đoković je u nedelju izgubio od nemačkog veterana Tomija Hasa u finalu ATP 250 klase turnira u nemačkom Haleu.

Has ga je pobedio dva prema jedan u setovima (6:3, 6:7, 6:1) a meč je mogao da bude i ranije završen da Đoković nije imao dosta sreće u taj brejku u drugom setu. Na turniru koji pored onog u Kvinsu (na kojem je ove nedelje pobedio Endi Mari i izazvao ludilo u Britaniji koja sad od njega očekuje titulu na Vimbldonu), služi kao trening za najveći turnir na travi koji u Londonu počinje u ponedljak 22. juna, Đoković je igrao u prilično promenljivoj formi protiv tenisera koji su po rangu daleko iza njega.

Đoković se mučio u Halu dobijajući mečeve na „mišiće" protiv suparnika koji su bili posebno inspirisani da pobede jednog od najboljih tenisera na svetu. Srpski teniser je izabrao da igra na slabijem turniru na travi da bi se verovatno lakše pripremio za Vimbldon, ali se tokom trajanja turnira pokazalo da ni u Nemačkoj stvari ne idu lako, pa je na terenu provodio više od dva sata po meču.

Protiv Hasa je bio defanzivan u većem delu meča: prvi servis ga nije služio kako treba, na mreži je bio slab – što je dovoljno da na travi nemate dovoljno šanse. Nekako je dogurao do trećeg seta i kada je izgubio svoj servis na jedan nula za Nemca sve je bilo gotovo.

Ovim porazom Đoković je ostao na dva dobijena turnira ove godine i na nekoliko izgubljenih finala. Ovaj poraz je podsetio na onaj od pre mesec i po dana od Nadala u finalu Monte Karla kada je meč prelomljen početkom trćeg seta samo što je sada sa druge strane bio čovek na zalasku karijere.

Poraz u Haleu može da bude i dobar za Đokovića koga sada neće postavljati kao favorita u Londonu, pa bi on sa manje očekivanja javnosti i sa smanjenim pritiskom na leđima mogao da uradi nešto više. S obzirom na to da je lane ispao u drugom kolu ove godine bi ostanak na turniru u drugoj nedelji bio uspeh, ali Đoković se sigurno sa tim neće zadovoljiti. Ako ga zdravlje posluži možda ponovi polufinale iz 2007, a možda se dogodi da napravi i korak dalje.

Ipak, sva će svetla biti uperena u Marija a potom i na pitanje da li će Federer igrati sedmo finale za redom i da li je Nadal sposoban da odbrani trofej na travi. Đoković u takovom kontekstu možda bude igrao bolje nego što sada izgleda da može.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST