Loader

Nema zemlje za Rome

13.jun,00:26

Blokirana parcela na kojoj je predviđeno postavljanje kontejnera za Rome, ovog puta u Mladenovcu

Na vest da će se u selu Mala Vrbica kod Mladenovca privremeno naseliti oko 20 romskih porodica iz nehigijenskih naselja u Beogradu, meštani su pre desetak dana počeli blokadu parcele na kojoj je predviđeno postavljanje kontejnera za Rome. Kao razloge svog nezadovoljstva građani su naveli da su Mladenovčani bez posla, da su fabrike zatvorene i da je smeštanje Roma u najsiromašniju beogradsku opštinu “loše rešenje i za njih i za te jadne ljude.“ Poručili su vlastima i da, ako već moraju da Rome nasele u Mladenovcu, potraže drugu parcelu.

Predsednik opštine Mladenovac Branislav Jovanović rekao je da su predstavnici građana u protestu dolazili u opštinu, da su sa njima imali dva sastanka, ali da su oni ostali izričiti da, bez obzira da li se radi o Romima ili nekom drugom, ne žele u svojoj Mesnoj zajednici nikog sa strane. “Pitao sam ih koliko porodica – rekli su niko!“ Opština Mladenovac je zbog protesta odustala od postavljanja kontejnera u Maloj Vrbici, ali protest se nastavio a meštani su izjavili da oni ne veruju nikome i da i dalje čuvaju svoju teritoriju.

Meštani Male Vrbice nisu prvi koji su odbili da prime Rome za svoje komšije. Najave preseljavanja Roma u novobeogradsko naselje Dr Ivan Ribar 2006. godine pratili su takođe protesti, isto se ponovilo naredne godine u Ovči, kao i pre nekoliko meseci u selu Boljevac kod Surčina. Svuda su meštani protestima uspeli da spreče nameru Grada da postavi kontejnere za smeštaj Roma.

Pošto je vlast svaki put popustila pred zahtevima onih koji ne žele Rome u svom susedstvu, logično je pitanje kako onda namerava da izvede ambiciozno zamišljen plan za rešavanje problema porodica iz nehigijenskih naselja u Beogradu, čiji deo je bilo i nerealizovano preseljenje u Malu Vrbicu. Po tom planu, postignut je dogovor da će sve beogradske opštine, osim četiri centralne, pronaći adekvatne lokacije za naseljavanje Roma iz tih naselja. Akcionim planom je predviđeno i da se te lokacije nalaze u blizini škola, vrtića i domova zdravlja, da se na svakoj postavi ne više od 20 kontejnera, kao i da na svakih deset kontejnera postavi i jedan sanitarni. Zadatak opština je da obezbede infrastrukturu i pripreme lokacije za postavljanje kontejnera.

Predviđeno je da se izmeštaju ona naselja koja su na putu infrastrukturnih radova ili na lokacijama za koje su zainteresovani investitori, jer za veću akciju trenutno nema dovoljno novca. Naselje ispod Gazele je prioritet, a očekuje da će biti raseljeno početkom avgusta. U Beogradu inače postoji oko 130 nehigijenskih naselja

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve