Festival North City >

Sedma slika Kosovske Mitrovice

Sedme godine po redu džez i bluz festival North city u Kosovskoj Mitrovici prikazuje grad na Ibru u drugačijem svetlu od onog po kojem je u medijima prepoznatljiv.

U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu nastupilo je više od trista izvođača iz 25 zemalja sveta. Majstori muzike iz Rusije, SAD, dalekog Nepala, bliže Hrvatske, i skoro svake države EU, strah pri dolasku zamenili su lepim uspomenama prilikom odlaska.

"Trudimo se da pokažemo pozitivnu sliku ovog grada, da pokažemo kako se ovde mnogi ljudi po muzičkom ukusu ne razlikuju od onih iz velikih svetskih centara. Ako pogledate imena koja su dolazila ranijih godina, pokazali smo i visok nivo organizacionih sposobnosti. To pokušavamo da kažemo svetu", navodi Ljubiša Baščarević, jedan od organizatora festivala.

Organizatori iz Kosovske Mitrovice su uspeli da dovedu najznačajnija imena iz sveta bluza i džeza, a time i zauzmu značajno mesto na svetskoj džez mapi. A sve to sa budžetom koji ne bi mogao da pokrije "tezgu troje malo popularnijih turbo-folkera", odnosno 25.000 evra.

"Big bend sa Kipra koštao je ove godine oko 2000 evra. Došli su avionom do Skoplja, potom vozom do Niša, a kombijem smo ih prevezli do Kosovske Mitrovice. Za te pare ne možete da dovedete ‘narodnjake’ iz Beograda", kaže Boban Abramović, zadužen za finansije.

Ove godine na festivalu su nastupili mitrovački Gitar kvartet, kiparski Big Bend, trio "Bojan Zulfikarpašić" iz Francuske, beogradski Oleg Ćaly i Point blank bluz, "Igor Butman kvartet" iz Rusije, i kao novina festivala beogradski rege sastav Del Arno Bend.

"Ovaj festival iz godine u godinu raste. Na prvom festivalu bilo je jedva 150 posetilaca, a na ovom poslednjem preko 1500. Mitrovica je grad sa dugačkom džez, rok i bluz tradicijom. Pre rata smo imali 25 rok grupa. Imali smo i poznati Big Bend, još u vreme stare Jugoslavije, tako da ne čudi velika posećenost od strane lokalnog stanovništva i afiniteti prema gitarskoj, odnosno živoj i takvoj vrsti muzike. Danas Mitrovica ponovo dostiže nivo stare slave", navodi direktor festivala Petar Rakić.

Ovogodišnji festival održan je uz podršku lokalnih vlasti Kosovske Mitrovice i Ministarstva kulture Srbije. U publici je bilo i pripadnika iz sastava KFOR-a.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST