Loader

Holandija menja stav o Srbiji

11.jun,12:36

Holandska vlada će razmotriti liberalizaciju viznog režima Srbiji

Vlada Holandije, u pripremnom dokumentu za sastanak šefova država i vlada Evropske unije koji će biti održan 19. juna u Briselu, ističe da je svesna činjenice da „ogromna većina članica EU smatra da treba izaći u susret Srbiji, a posle Bramercove ocene o dodatnom napretku u saradnji, nastali su dodatni razlozi da Holandija i Belgija prate stav te većine“, javlja RTS.

U ovom dokumentu se navodi da će pitanja vezana za Srbiju, ali i viznu liberalizaciju ostalim balkanskim državama, biti dodatno razmotrene pred sam skup u Briselu. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako piše u dokumentu, moraće da sačeka punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom. Međutim, zbog napretka u saradnji o kojoj je pre nekoliko dana Serž Bramer govorio pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, holandska vlada je voljna da razmotri druge mogućnosti saradnje EU i Srbije. Taj drugi vid saradnje, kako navodi Holandija, „mogla bi biti liberalizacija viznog režima, jer se očekuje da Srbija za kratko vreme ispuni tehničke preduslove, a i s obzirom na važnost koju Srbija pridaje ovom pitanju kao pozitivnom signalu za stanovništvo“, piše u pripremnom dokumentu holandske vlade, a prenosi RTS.

Tumačeći izveštaj koji je Bramerc 4. juna podneo SB UN, Holandija je navela da Hrvatska i Srbija „još uvek u potpunosti ne sarađuju sa Tribunalom, ali da je, što se tiče Srbije, postignut dodatni napredak“.

Bez viza u Rusiju

Međudržavni sporazum kojim se ukidaju ruske vize za građane Srbije stupio je na snagu 10. juna. Sporazum predviđa bezvizni režim za građane obe zemlje ukoliko boravak na teritoriji druge države ne premašuje 30 dana.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve