Loader

Federer je, konačno, ušao u legendu

11.jun,18:22

Rodžer Federer je pobedom u finalu Rolan Garosa postao tek šesti igrač u istoriji muškog tenisa koji je u karijeri pobeđivao na sva četiri Grend slema

Pre njega to su uspeli Fred Peri i Don Badž tridesetih godina prošlog veka, zatim Rod Lejver i Roj Emerson šezdesetih godina XX veka i Andre Agasi u prošloj deceniji.

Treba zapamptiti da su samo prva dvojica uspeli da osvoje pravi Grend slem: sva četiri turnira u istoj godini, a da je Don Badž rekorder po broju uzastopnih pobeda na Grend slem turnirima sa 6 pobeda, od Vimbldona 1937, pa zaključno sa US Openom 1938.

U svom četvrtom uzastopnom finalu u Parizu (prethodne tri godine je gubio od Rafaela Nadala) Federer je pobedio Robina Soderlinga sa tri nula u setovima (6:1, 7:6, 6:4). Bilo je izvesno da će u ovom finalu Rodžeru kapnuti suza iz oka – ovaj put bilo je to od radosti.

Pehar mu je uručio Andre Agasi, koji je do danas bio poslednji kome je pošlom za rukom da osvoji sva četiri Grend slema u karijeri i koji je to takođe konačno ostvario baš na Rolan Garosu. Potom je nasmejani Federer održao poduži emotivni govor na kiši (koja je zamalo čak i prekinula meč) mešajući francuski i engleski zavisno od toga kome se obraćao i zahvaljivao: publici, Soderlingu, Agasiju, svom štabu… Bila je ovo kruna Federerove karijere.

S druge strane Robin Soderling je takođe bio srećan i nasmejan: ovogodišnje učešće u finalu Rolan Garosa je njegov najveći uspeh u karijeri. Verovatno je vrlo značajno doprineo Federerovom uspehu pošto je eliminisao samog Rafaela „Kralja šljake“ Nadala, koga niko pre njega nije pobedio na ovim terenima. U samom finalu kao da nije imao ni snage ni samopouzdanja da se ozbiljnije odupre „najboljem igraču u istoriji“, kako je sam rekao za Federera. Ostaje da se vidi šta može u nastavku karijere da uradi ovaj skoro dvadesetpetogodišnji Šveđanin koji će od ponedeljka biti dvanaesti igrač na svetu.

Što se Nadala tiče, ispostavilo se da je igrao povređen, da ga je bolelo koleno. Nadal se po svom običaju nije žalio, nije se prenemagao i tražio intervenciju doktora čak ni u meču koji je izgubio – stegao je zube i probao da odigra turnir najbolje što može. Povredu nije iskoristio ni kao izgovor za poraz, a povreda je izgleda ozbiljna jer je dovedeno u pitanje njegovo učešće na predstojećem Vimbldonu. Nadalu nedostaje samo trijumf na US Openu da bi ostvario uspeh identičan Federerovom – Grend slem karijere. Do tada će se valjda oporaviti.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve