Vreme
VESTI, / VESTI

Šta mogu da uradim danas

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun

Možda će Vam se ove godine, među kojekakvim drugim međunarodnim manifestacijama, obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine činiti posebno besmislenim jer se trenutno nalazimo usred ekonomske krize i pritisnuti smo brojnim lokalnim problemima koji su odavno dospeli za rešavanje.

Međutim, ako nastavimo sa svojom višegeneracijskom nebrigom za životnu sredinu dok nam ne prođu sve krize, planeta Zemlja će postati naša najveća kriza, kao preterano negostoljubivo mesto za genracije koje dolaze. Zapravo, uopšte nije potrebno mnogo da učinite nešto važno i uključite se.

Image

Svetski dan životne sredine ove godine se obeležava pod sloganom „Vi ste potrebni planeti – UjediNimo se da zaustavimo klimatske promene", a sa ciljem da se podstakne zaštita prirode i štednja energije kako bi se time usporilo globalno zagrevanje i smanjila emisija CO2 zbog sagorevanja fosilnih goriva.

Nedeljnik „Vreme" je tim povodom za Vas izabrao deset preporuka iz raznovrsnih uputstava međunarodnih organizatora (www.unep.org/wed/2009/english) koje možete preduzeti danas, dolazećeg vikenda ili u svim danima potom:

1.Zasadite drvo.

2.Štedite papir. Štampajte dvostrano i pišite podsetnike na korišćenom papiru.

3.Nosite torbu svuda sa sobom i nemojte uzimati plastične kese.

4.Štedite vodu. Nemojte je puštati da uzaludno ističe iz česme dok se brijete ili perete zube.

5.Ako ne putujete javnim prevozom ili ne vozite bicikl, povezite nekog kako biste zajednički prepoloviti svoje dnevne emisije.

Image

6.Štedite na potrošnji struje. Zamenite obične sijalice štedljivim.

7.Isključite nepotrebne električne potrošače – ugasite svetla kad izazite iz stana i izvadite punjač za mobilni telefon iz utičnice kad ga napunite.

8.Pri kuvanju, koristite ringle koje odgovaraju veličini šerpe, kako ne biste uzalud rasipali toplotu. Kuvajte sa poklopcem.

9.Nemojte prati čistu garderobu. Džins se obično može nositi češće od jednog oblačenja.

10.Ako u stanu ili na poslu koristite klima uređaj, zatvorite prozore. Pomerite termostat od električnih uređaja koji se greju.

Svetski dan životne sredine se inače obeležava od 1972. godine, po odluci Generalne skupštine UN kako bi podsetio na tadašnje otvaranje Stokholmske konferencije o životnoj sredini. Ovogodišnja tema je logično vezana za štednju energije i klimatske promene pošto se do kraja godine očekuje usvajanje novog, Kopenhaškog protokola koji bi od 2012. godine trebalo da zameni postojeći Kjoto protokol.

A šta po ovom pitanju čine naši izabrani državni predstavnici? U Srbiji se ove godine Svetskid an životne sredine više obeležava u znaku čišćenja nego klime – ministar životne sredine (a uzgred i prostornog planiranja) Oliver Dulić otišao je 5. juna u Kraljevo da podstakne akciju uklanjanja jedne divlje deponije. U okviru akcije „Očistimo Srbiju" i mimo nje, ministar je poslednjih meseci obišao veći broj naselja gde su izvedena razna slična, veća, manja i malecna čišćenja.

U međuvremenu, u Skupštini Srbije je usvojen značajan paket od 15 ekoloških zakona i mada akcija čišćenja po obimu i stvarnim efektima nije ni nalik onoj koja je realizovana u susednoj Hrvatskoj, ekološkim organizacijama je prošle nedelje podeljeno oko 10 miliona dinara za razne aktivnosti te vrste.

Da li će Srbija i naše lično životno okruženje biti čistije od svega toga? U to možemo definitvno biti sigurni samo ako sami nešto učnimo.

s. bubnjevic