Loader

Uhapšen predsednik opštine Aranđelovac

04.jun,11:29

Priveden Radosav Švabić zbog sumnje da je proneverio više od pola miliona evra

Radosav Švabić

Baš kako je ministar policije Ivica Dačić najavio, a posle demantovao, policija je u noći između 3. i 4. juna uhapsila jednog predsednika opštine – Radosava Švabića (57), predsednika opštine Aranđelovac.

Švabić i Aleksandar Ćirić (32), vlasnik privatnog preduzeća "Ćira", takođe iz Aranđelovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja. Zbog istog krivičnog dela, kažu u policiji, krivična prijava biće podneta i protiv Z. S. državljanina Izraela.

U saopštenju MUP-a se navodi da postoji osnovana sumnja da je Radosav Švabić, sredinom 2007. godine, sa preduzećem d.o.o. Ćira zaključio ugovor kojim je prihvatio znatno nepovoljnije uslove plaćanja u odnosu na one, zahvaljujući kojima je, u postupku javne nabavke za gasifikaciju u Aranđelovcu, ovo preduzeće dobilo posao.

 Tim ugovorom, opština Aranđelovac se obavezala da isplaćuje kredit, koji je preduzeće d.o.o. Ćira uzelo od finansijske organizacije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, čime je opštini nametnuto plaćanje kamate od 192.000 evra.

Na isti način, Radosav Švabić je sa preduzećem AD MDSE zaključio ugovore za izgradnju i opremanje vrtića u Aranđelovcu. Ovim ugovorima, opština Aranđelovac se obavezala da, za uzete kredite, NLB INTERFINANS banci iz Ciriha, preko preduzeća AD MDSE, na ime kamate isplati 371.000 evra, piše u saopštenju MUP-a. Zaključivanjem ova dva ugovora, Švabić je oštetio opštinski budžet za 563.000 evra.

Opštinsko javno tužilaštvo u Aranđelovcu još je u decembru prošle godine najavilo pokretanje istrage protiv Švabića i bivšeg načelnika za finansije Čede Đorđevića. Budžetska inspekcija Ministarstva finansija utvrdila je tada da je opština pred bankrotom jer je za dve godine „otišla u gubitak“ od oko 400 miliona dinara. Kako su tada mediji preneli, u zapisniku je pomenut i predmet najavljene krivične prijave – kredit za izgradnju bazena i balon sale u vrednosti 750.000 evra, koji je podignut kod Hipo Alpe Adria banke, ali utrošen na nešto drugo.

Radosav Švabić je, kao kandidat Srpske radikalne stranke, izabran za predsednika opštine Aranđelovac oktobra 2004. godine. Rođen je 28. decembra 1951. godine u Aranđelovcu. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu, a lekarsku karijeru je počeo u Zdravstvenom centru u Aranđelovcu. Na sajtu opštine Aranđelovac navodi se da je specijalizovao je hirurgiju. “Svoj posao hirurga neprekidno obavlja, kako ranije, dok je bio rukovodilac u Zdravstvenom centru, tako i sada kao predsednik opštine Aranđelovac”.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve