Loader

Dženeral Motors odlazi u bankrot

04.jun,22:24

Kompanija mora da otpusti 21.000 radnika i da zatvori između 12 i 20 fabrika

Dženeral Motor (GM) u ponedeljak je podneo papire federalnom službeniku na Menhtnu radi proglašenja bankrotstva. Najavljeno je zatvaranje fabrika u Indijani, Ohaju, Delaveru, a fabrike u Tennesiju u Mičigenu su zaustavljene. GM je objavio da poseduje imovinu u vrednosti od 82,3 milijarde dolara i 172,8 milijardi u dugovima. Kompanija sada ulazi u stečajni postupak, koji bi trebalo da omogući restrukturiranje uz pomoća novca iz budžeta federalne vlade i uz nadzor suda. GM će dobiti još trideset milijardi dolara pomoći, ali će za uzvrat država postati vlasnik 60 odsto akcija kompanije. U avgustu se očekuje formiranje nove, manje automobilske kompanije “Novi GM”.

GM zapravo u bankrotu prati svog rivala Krajslera i nada se brzoj reorganizaciji. Bankrot GM-a dolazi posle četiri meseca sukobljavanja između Vašingtona i Detroita. Američke poreske obveznike operacija GM će koštati 30 milijardi uz već potrošenih 20 milijardi. Kompanija mora da otpusti 21.000 radnika i da zatvori između 12 i 20 fabrika. Procenjuje se da će oko 40 odsto dilera zatvoriti radnje. Sudbina GM-a odražava dubinu svetske krize, ali i svedoči o kontrovezama novog protekcionizma. GM odeljenje Saab je već pod bankrotskom zaštitom u Švedskoj.

Kriza autoindustrije je potresala i druge razvijene zemlje, kao što je Italija, ili Nemačka. Srpsku vladu koja uz ugovor s FIatom pokušava da spase domaćeg proizvođača automobila, bi morala s pažnjom prati zbivanja u rodnom mestu automobilske industrije .

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve