<< VESTI | | 01.06.2009 00:00


 

Uhapšen Gavra

Željko Milovanović Gavra, osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića uhapšen u Beogradu

Željko Milovanović (42) je uhapšen u beogradskom naselju Dorćol, oko 22 h u ulici Dunavski kej bb. Ministar policije Ivica Dačić izjavio je za B92 da je u cevi pištolja koji je nosio bio metak. Direktor beogradske policije Milorad Veljović saopštio je da je odmah pretresen stan u kojem je boravio (iznajmljen pre četiri dana) i da su u njemu pronađena dva škorpiona, četiri prigušivača, četiri pištolja i veća količina municije.

Prema tvrdnjama hrvatske policije, Milovanović, poznat i pod nadimkom Crveni Vetar, bio je glavni izvršilac ubistva Ive Pukanića, hrvatskog novinara i vlasnika nedeljnika "Nacional". On je na skuteru i sa kacigom na glavi ušao u dvorište lista „Nacional“ u centru Zagreba i uneo eksploziv koji je 23. oktobra prošle godine usmrtio Pukanića i njegovog kolegu Niku Franjića. Dok je napuštao mesto atentata, Milovanovića su snimile sigurnosne kamere.

Prema pisanju “Slobodne Dalmacije”, Milovanović je odrastao u Beloj Crkvi. Policiji je poznat još od tinejdžerskih dana jer je sa grupom poznatom kao “Sivi dom” obijao vikendice i krao iz njih sve što se moglo prodati. S početkom rata devedesetih, grupa se raspala a on je, prema nekim tvrdnjama, otišao u Knin gde ga je obučavao Kapetan Dragan. Nakon toga, priključio se Jedinici za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije.

Županijski sud u Osijeku ga od 2001. tereti da je kao pripadnik MUP-a bivše Republike Srpske Krajine učestvovao u surovom maltretiranju Hrvata u Baranji. Dve godine kasnije optužen je za pljačku ekspoziture Delta banke na Studentskom trgu u Beogradu. Septembra 2004, pobegao je iz Palate pravde u kojoj je saslušavan tako što je skočio kroz prozor. Ranjen je tokom pljačke beočinske pošte maja 2005. kada je sa dvojicom “kolega” ukrao 300.000 dinara. Sutradan je uhapšen u tuzlanskoj bolnici u koju je primljen zbog rane zadobijene tokom pljačke. Ponovo beži kroz prozor, i ponovo ga hapse, ovog puta u Doboju. Opet beži.

Šta je radio do atentata na Pukanića, nije poznato. Krajem prošle godine, Milovanović je boravio u okolini Doboja, ali ga policija Republike Srpske nije uhapsila. "Policija ne sumnja da je Željko Milovanović, koji je osumnjičen za ubistvo novinara Iva Pukanića, vlasnika zagrebačkog nedeljnika 'Nacional', bio u Beogradu jer je planirao ubistvo", kaže za „Politiku” sagovornik blizak istrazi. Na to, prema njegovim rečima, ukazuje oružje i oprema za prisluškivanje koja je nađena u njegovom stanu. "Policija još ne zna ko je bio meta Milovanovića. Trenutno ispitujemo sa kim je sve bio u kontaktu i vezi", navodi "Politikin" izvor.

Dan pre nego što je uhapšen Milovanović (u subotu, 30. maja), takođe zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, srpska policija je takođe u Beogradu privela i Milenka Kuzmanovića, za koga se smatra da je, kao i Milovanović, saradnik Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Navodno, Kuzmanović je iz Srbije preneo u Hrvatsku eksploziv koji je korišćen u atentatu na Pukanića i Franića. Kuzmanović je već jednom hapšen, ali posle 55 dana provednih u hrvatskom pritvoru, pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST