Loader

Ko je Vlada Japanac

29.maj,19:56

Čime se bavio Vladimir Jovanović, i s kim je bio blizak

U petak je saopšteno da je u toku postupak izručenja Vladimira Jovanovića, poznatijeg kao Vlada Japanac, pravosudnim vlastima Srbije. On je oktobra 2008. uhapšen u Italiji po interpolskoj poternici izdatoj na zahtev našeg suda, ali se sa izručenjem čekalo iz procesnih razloga. Naime, tek je nedavno presuda na dve godine zatvora zbog iznude postala pravosnažna. Osim te iznude, naše ga pravosuđe traži i zbog krivičnog dela falsifikata, a možda i još zbog nečega što će se tek videti.

Vlada Japanac prolazi kroz krivičnu evidenciju dosta dugo, kao mirođija u različitim čorbama. Prva Bela knjiga MUP Srbije (ona iz 2001.) navodi ga kao člana Zemunskog klana, u društvu svih tih likova koji su većinom ili u zatvoru ili mrtvi ili u bekstvu. Prilikom pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, atentatori su odseli u njegovom stanu, na primer. Izgleda da se Japanac u jednom trenutku odmakao od Zemunaca, jer ga se nalazi u raznim drugim ništa boljim društvima. Njuškao se sa raznim "kontroverznim biznismenima" tipa Džeka Samardžije i još gorima. Policija nekako nije uspevala da protiv njega složi krivičnu prijavu koju bi tužilaštvo prihvatilo, mada kroz Operativni kriminalistički indeks (OKI; bazu podataka policije) prolazi onoliko. Postoji u delu stručnih krugova uverenje da je Japanac blizak izvesnim tajnim službama koje nisu BIA (ili bar tada nisu bile). Zna se pouzdano da je Japanac bio u odličnim odnosima s elementima tadašnje policije; čak su se zajedno bavili iznudama, otimanjem automobila itd. U svakom slučaju bio je manje ili više sporedni igrač u čitavom nizu afera, ali nijednom nije ušao u krug krivično gonjenih, što je indikativno i tumači se bliskim odnosima sa raznim organima bezbednosti. BIA ga je negde 2003. locirala i na njega ukazala Javnoj bezbednosti, uz upozorenje da je sklon bežanju na zadnja vrata i da zato iznajmljuje stanove u prizemlju ili na niskom prvom spratu. Policija iz nekog razloga nije pokrila dvorište, pa im je Vlada Japanac umakao u čem se našao. Pobegao je prvo u Makedoniju, gde je uhapšen, ali je nekako pobegao opet i skrasio se u Italiji – do sada. Ako se ova vlast odluči da ga goni i za neke druga dela osim ovog presuđenog, mogao bi to biti veoma zanimljiv razvoj događaja, s obzirom na to gde je i sa kime sve bio prisutan i na saznanja koja svakako ima.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve