<< VESTI | | 28.05.2009 00:00


 

Amsterdam ostaje iza rešetaka

Specijalni sud produžio pritvor Sretenu Jociću za još dva meseca

Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, Specijalni sud u Beogradu u sredu 27. maja produžio je pritvor za još dva meseca. On je osumnjičen za krivična dela zločinačko udruživanje i teško ubistvo, odnosno da je 2008. godine u Srbiji i Hrvatskoj organizovao kriminalnu grupu koja je po njegovom nalogu 23. oktobra te godine ubila hrvatskog novinara i biznismena Iva Pukanića. Ta grupa se sumnjiči da je postavila eksplozivnu napravu na parkingu u dvorištu zgrade "NCL grupacije" u Zagrebu i aktivirala je u trenutku kada je Pukanić prilazio svom vozilu, zbog čega je, pored njega, poginuo i Nikola Franić, šef marketinga u "Nacionalu". Dokaze srpskom tužilaštvu o tome dostavili su policija i pravosudni organi Hrvatske.

Jocić negira svoju umešanost u ubistvo Pukanića.

Pritvor mu produžen zbog težine krivičnog dela i visine zakonom zaprećene kazne - 30 do 40 godina zatvora.

Pre ovog slučaja, Okružni sud u Beogradu je odlučio da se uz jemstvo od 300.000 evra Jocić sa slobode brani od optužbe iz 1996. u kojoj se tvrdi da je u julu 1995. godine podstrekao Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića i njegovu devojku Marije Đorđević. Međunarodna poternica za njim zbog tog slučaja bila je raspisana u junu 2001. i na osnovu nje je uhapšen u Bugarskoj u centru Sofije u leto 2002. Tadašnja Srbija i Crna Gora je podnela zahtev za izručenje, ali je Jocić izručen Holandiji u avgustu 2002, a tamo je odslužio kaznu na koju je ranije osuđen. Potom ga je Holandija izručila Srbiji.

Srpski specijalni tužilac nedavno je najavio i pokretanje finansijske istrage protiv Jocića, u cilju oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim delom


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST