Vreme uspeha >

Biznis

Prosečan pad vrednosti otvorenih investicionih fondova u poslednji 12 meseci iznosio je: u Makedoniji 59 odsto, Bugarskoj 56, Srbiji 55, Rumuniji 48, Mađarskoj 43, BiH 42, Sloveniji 30 i u Hrvatskoj 26 odsto

Takmičenja: Create the Future 2009.

U Beogradu su 22. maja svečano proglašeni i nagrađeni pobednici ovogodišnjeg takmičenja Create the Future, koji je deo globalnog edukativnog programa Siemensa. Na takmičenje se prijavilo 418 timova osnovnih i srednjih škola širom Srbije, a završene multimedijalne prezentacije predalo je 116 timova na temu "Moja škola – Inteligentna zgrada". Prva tri mesta u kategoriji osnovaca osvojili su timovi: "Munje" (OŠ "Sveti Sava", Atenica kod Čačka), "Interaktiv.igk" (OŠ "Ivan Goran Kovačić", Niška Banja) i "Jahači duge" (OŠ "Despot Stefan", Gornji Stepoš kod Kruševca). Pobednici među srednjoškolcima su: "Lola Boys" iz Tehničke škole u Železniku, "Digital revolution" iz Gimnazije "Veljko Petrović" u Somboru i "Heros" iz Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", Beograd.


Investicije: Otvorena "Beograđanka"

Jedan od najpoznatijih simbola Beograda, Robna kuća "Beograđanka", ponovo je otvorena 23. maja, modernizovana i preuređena posle 35 godina od kada je počela da radi. U ponudi je više od 120 brendova iz svih grupa proizvoda – od prehrane, pozamanterije, kozmetike, nakita, satova, modnih detalja, odeće, obuće, sportske opreme i dečjeg programa, nameštaja i opreme za enterijer, do muzičkih instrumenata i ručno rađenih čokolada i slatkiša. Na više od 500 kvadrata na poslednjem nivou nalazi se i novi trgovački brend Emporia Casa, koji po povoljnim cenama nudi kompletan program za opremanje doma. U "Beograđanki" će raditi i dečja igraonica, nekoliko kafea, galerije, kao i banka, apoteka, prodavnica štampe i knjižare, frizer, cvećara, prodavnica suvenira, a ceo jedan nivo biće rezervisan za uslužne i zanatske delatnosti. Otvaranje "Beograđanke" je potvrda da, uprkos krizi, vlasnici "Robnih kuća Beograd" – Verano Group i grčka Marfin Investment Grupa, ne zaustavljaju obećana ulaganja. U modernizaciju "Beograđanke", koja ima 16.000 kvadrata na sedam nivoa, investirano je osam miliona evra, a zaposlenje je dobilo više od 200 mladih Beograđana.


Nagrade: Za najbolji PR

Delta Sport je na samitu Costa Coffee franšiznih partnera, održanom u Istanbulu 6. i 7. maja, dobio prestižnu nagradu za najbolji PR i marketing za 2008. U konkurenciji su bili svi franšizni partneri iz 20 zemalja. Kriterijum za dodelu nagrade bili su projekti koje je Delta Sport organizovao u prošloj godini. Konstantna posvećenost i strast prema brendu, brojne promocije i degustacije širom Srbije, kao i činjenica da je jedini franšizni partner koji je pored Engleske uveo književnu nagradu "Costa Cofee Book Award" i da je otvorio Costa Coffee Akademiju, potvrda su da ta kompanija poštuje visoke standarde u PR-u i marketingu.


Jubileji: Rođendan 111

Schwarzkopf je svoj 111 rođendan proslavio 14. maja u beogradskom hotelu Admiral, podsetivši goste na to kako su izgledali prvi proizvodi i stilovi, ali i prikazao frizure koje će biti u trendu. Ambasador Schwarzkopfa za Srbiju Branislav Komazec prikazao je reviju frizura i predložio četiri nova stila: Nature divine, Caravan glam, New faith i The short. Schwarzkopf je promovisao i svoje nove proizvode: Palette 10 min., Taft Ultra Silk Touch, Gliss Asia Straight, Schauma Q10.


Saobraćaj: Ponovo do Varšave

Poljska avio-kompanija LOT obnovila je direktan saobraćaj između Srbije i Poljske, posle pauze od 15 godina. Do 9. juna LOT će između Beograda i Varšave leteti četiri puta sedmično, a od 10. juna biće uveden i peti let. Na ovoj liniji LOT će leteti mlaznim avionima brazilske proizvodnje "embraer", ERJ 145, ERJ 170 i ERJ 175, zavisno od potreba putnika. LOT je prošle godine prevezao više od četiri miliona putnika uz prihod od oko 1,2 milijarde dolara i saobraća do 52 destinacije u 22 zemlje i sedam unutar Poljske.


Sertifikati: Galenika dobila GMP

Nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja Srbije i Agencije za lekove Crne Gore, ustanovljen je pozitivan nalaz na osnovu kojeg je Galenika a.d. dobila GMP sertifikat. Ovim se potvrđuje standard dobre proizvođačke prakse za cefalosporinske kapsule na mestu proizvodnje u Crnoj Gori. GMP sertifikat garantuje kvalitet i terapeutsku efikasnost lekova. Pored GMP-a, nedavno je završena i druga faza provere i usklađenosti poslovanja sa međunarodnim ISO standardima i HACCP sistemom, koju je izvršila nemačka sertifikaciona kuća TÜV SÜD. Sertifikat je izdat za razvoj, proizvodnju i prodaju medicinskih i dijetetskih proizvoda opšte namene.


Poslovno geslo: Moralno zadovoljstvo

Piše: Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne Industrije Srbije

Principi kojima se rukovodim u radu jesu efikasnost, odgovornost pri donošenju odluka, profesionalnost, kao i saradnja sa upravljačkim timom. A najbolja motivacija je kada vidite rezultate svog rada, jer materijalna nagrada nikada ne može da zameni moralno zadovoljstvo posle uspešno obavljenog zadatka ili realizovanog projekta. Pri suočavanju s problemima važno je ne odustajati, već skupiti snagu i mobilisati se. Zahvaljujući poslu u NIS-u dobio sam priliku ne samo da primenim sve ranije stečeno upravljačko i proizvodno znanje i iskustvo već i da se upoznajem sa srpskom kulturom. Svako jutro – učim srpski jezik.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Robert Čoban, predsednik UO Color Press Groupa: Gubitnici su velike državne kuće

DOBITNICI: Jedina smo domaća izdavačka kuća u regionu koja ima vodeći položaj na svom tržištu. Kod nas je tranzicioni proces počeo sa deset godina zakašnjenja, a mi smo taj period iskoristili da se razvijemo i dobijemo neke strane licence. U drugim zemljama, strane kompanije pokupovale su kompletnu medijsku industriju, pogotovo dnevne novine i časopise. Brzo reagujemo, prilagodljivi smo, pratimo trendove i stalno učimo.

GUBITNICI: Ogromne izdavačke kuće koje su bile u državnom vlasništvu.


Borisav Sorak, direktor fabrike nameštaja "Sorak", Beograd: Pobednici su svi normalni ljudi

DOBITNICI: Svi koji su ostali normalni u burnim vremenima i uspeli da spasu porodicu i decu od svih loših dešavanja.

GUBITNICI: Ljudi koji su dozvolili da ih previranja u društvu ometu u normalnom životu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: Podrška za brži oporavak

Piše: Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Bance Intesa

Evidentno je da će negativne posledice svetske ekonomske krize na funkcionisanje domaće privrede biti dublje i oštrije nego što se to inicijalno očekivalo. Umesto stagnacije i nultog rasta u 2009, prognozira se da će realni društveni bruto proizvod pasti za dva odsto. Uz negativnu stopu rasta, inflacija će ostati dvocifrena, a poslednje projekcije priliva stranog kapitala su daleko ispod ranijih očekivanja. Pogoršani uslovi poslovanja postavljaju dodatna ograničenja i nove izazove svim učesnicima na domaćem tržištu. Kao odgovor na rastuće recesione pritiske, Vlada je usvojila niz mera za podsticanje kreditne aktivnosti, među kojima značajno mesto zauzima program subvencionisanja kamata i davanja garancija za kredite privredi. Osnovni cilj ovih mera je da se kroz odobravanje povoljnih kredita za likvidnost, omogući neometan nastavak poslovanja i održi postojeći nivo zaposlenosti. U uslovima recesije potrebe preduzeća za dodatnom likvidnošću rastu jer se produžava obrtni ciklus kapitala – rokovi naplate potraživanja se produžavaju, a pritisci za redovnim izmirivanjem obaveza se pojačavaju. Upravo iz tog razloga podrška bankarskog sektora je izuzetno važna. Kao jedna od najaktivnijih banaka u poslovanju sa privrednim subjektima, Intesa se aktivno uključila u Vladin program od samog početka i već posle tri meseca izdvojila se kao banka koja je plasirala najveći obim sredstava – više od 50 odsto od ukupno odobrenih kredita sa subvencionisanom kamatom. Svesni smo da samo ako pomognemo privrednim subjektima da prevaziđu probleme uzrokovane krizom i uspemo da očuvamo privrednu aktivnost u zemlji, možemo da očekujemo novi investicioni ciklus i brži oporavak. Istovremeno, imamo poverenja u snagu kompanija koje su naši klijenti.

Extreme

REKORD: Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu 2008. je ostvario, prodajom semenske robe na stranim tržištima, najveći izvoz u svojoj istoriji vredan 17 miliona evra.

STEČAJ: Nekadašnji lider mesne industrije "29. novembar" iz Subotice i zvanično je u stečaju posle višegodišnjih gubitaka, a na zahtev poverilaca koji potražuju 1,5 miliona evra.

PIVO: Apatinska pivara počeće krajem maja da uvozi tri belgijska brenda: Lefe blond, Lefe braun i Hegerden, koji dobro prolaze u više od 60 zemalja.

REGION: Delta Holding planira da u Hrvatskoj izgradi po jedan šoping-centar u četiri najveća grada: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.