foto: marko kecman

O jednom požaru >

Osamdeset sekundi kasnije

Tokom proteklog vikenda, u Obrenovcu se dogodio jedan prilično neugodan požar – zapalio se jedan od tri transformatora u blizini Termoelektrane "Nikola Tesla A" koji je proizveden 1974. godine, nalazi se u vlasništvu Elektromreže Srbije i služi za napajanje potrošača. Prema navodima očevidaca, došlo je do snažne eksplozije provodnog izolatora na transformatoru T1, posle čega se zemlja zatresla, a zatim se zapalilo transformatorsko ulje preteći havarijom, zagađenjem vazduha i obustavljanjem isporuke struje.

Kako je kasnije objašnjeno, eksplozija se dogodila u fazi 8 provodnog izolatora, a zatim zahvatila i fazu 4. Sagorelo je i iscurilo oko 800 litara transformatorskog ulja. Požar je prijavljen u 20.10 časova, a radnici Elektromreže su isključili postrojenje za svega 80 sekundi. Ulje provodnog izolatora nije direktno povezano sa uljem u kazanu transformatora, pa nije došlo do veće havarije.

Kako je kasnije objasnio ministar energetike Petar Škundrić, vatrogasne ekipe su izašle u rekordnom roku na mesto događaja – već u 20.16 časova. Požar je brzo ugašen, a snabdevanje strujom nije prekidano nijednog trenutka. Zahvaljujući tako brzoj intervenciji vatrogasaca požar se nije proširio na 70 tona ulja koje se nalaze u kazanu transformatora. Požar je ugašen penom, a zatim je transformator rashlađivan i polivan vodom.

Na lice mesta su izašli policija, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, Gradski centar za obaveštavanje, kao i Mobilna ekotoksikološka jedinica Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Iste večeri se oglasio MUP Srbije saopštenjem u kome je rečeno da "prema navodima nadležnih iz Termoelektrane ‘Nikola Tesla’, zapaljeno ulje nije opasno po okolinu".

Dan kasnije, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da je Laboratorija za ispitivanje i etaloniranje Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla iz Beograda još u oktobru 2008. godine napravila Izveštaj o preventivnoj periodičnoj kontroli energetskih transformatora analizom uzoraka ulja, koji je pregledala republička inspekcija, dok je Mobilna ekotoksikološka jedinica uzela uzorke ulja i vode.

Veća havarija je zaustavljena, a ostalo je otvoreno samo pitanje bezbednosti vatrogasaca. Navodno su, prema neproverenim informacijama, požrtvovani pripadnici vatrogasnih ekipa bili u neadekvatnoj opremi za gašenje ovakvog požara, pa su udahnuli veću količinu opasnih isparenja. No, niko od aktera nije želeo da govori o tome.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST