Vreme uspeha >

Biznis

 

U prvom kvartalu ove godine direktne strane investicije u Srbiju iznosile su 625 miliona evra, a Vlada očekuje da će do kraja 2009. dostići 1,5 milijardi evra

Investicije: Regionalni centar Henkela u Beogradu

Henkel je od akvizicije kruševačke Merime 2002. godine napravio u Srbiji uspešnu poslovnu priču. Ovu svoju konstataciju direktor Henkela Srbija Nenad Vuković potkrepio je podacima: za pet godina proizvodnja je povećana za 365 odsto, a ukupan prihod za 240 odsto. Henkel je do sada u Srbiju uložio oko 60 miliona evra, a osim kupovine Merime sagradio je u Inđiji dve fabrike: za proizvodnju lepka i tečnog betona. Najnovija investicija je poslovni centar na 3000 kvadrata u čiju izgradnju i opremanje je Henkel uložio četiri miliona evra. "Ovo je poslovni centar regiona iz kojeg se tržište sa više od 55 miliona stanovnika snabdeva našim proizvodima. Dakle, ispunili smo obećanje koje smo dali prilikom privatizacije Merime da ćemo u Beogradu izgraditi regionalnu centralu. Ona svedoči o dugoročnim planovima Henkela u Srbiji", rekao je Vuković novinarima povodom otvaranja ovog objekta na Banjici, u kojem se obavljaju svi poslovi prodaje, marketinga, finansija i opštih službi.


DOBRA PRODAJA: Električni kućni aparati

Poslovanje: Bosh beleži rast

Treću godinu zaredom Bosh u Srbiji beleži rast, a 2008. prodaja na našem i crnogorskom tržištu povećana je za 3,5 odsto, sa 23 na 24 miliona evra. Dobrom poslovnom rezultatu doprineli su svi Boschovi sektori, a uz pet postojećih osnovao je odeljenje za sigurnosne sisteme, a zajedno sa Siemensom kompaniju BSH kućni aparati. U okviru sektora Automotive, Bosch je otvorio odeljenje baze podataka o vozilima, koje je tek četvrto u svetu (uz ona u Sao Paulu, Singapuru i Karlsrueu). I u ovoj godini, kako je rekao Tomas Bejer, generalni direktor Boscha za Adria region, bez obzira na svetsku recesiju očekuje se dalji rast prodaje. "Namera nam je da ostvarimo poslovni rezultat najmanje na nivou prošlogodišnjeg", najavila je generalna direktorka Boscha u Srbiji Jovanka Jovanović.


Nekretnine: Viši standardi

BLOK, prva konferencija o arhitekturi i nekretninama, biće održana u Beogradu 3. i 4. juna, uz učešće stručnjaka iz zemlje i sveta. Organizator BLOK-a, kompanija Projmetal a.d., pokreće ovu manifestaciju sa ciljem da animira javnost, ukazujući na značaj kvalitetne gradnje za svakodnevni život i na potrebu da se podigne nivo standarda u arhitekturi i građevinarstvu. Konferencija spaja projektovanje i gradnju, čime povezuje arhitekte i investitore, developere i izvođače radova, stručnu i najširu publiku.


Fondovi: Krediti za male firme

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) u ovoj godini izdvojiće 200 miliona evra za kreditiranje mikro i malih preduzeća u svih deset zemlja u kojima posluje. Od te sume, jedna četvrtina novca biće investirana na našem tržištu. Od 2002. Evropski fond za Srbiju je odobrio 28 miliona evra kreditnih linija bankama, kao i 8,2 miliona evra garancija Nemačke banke za razvoj. EFS posluje sa sedam poslovnih banaka u Srbiji. "Ovo tržište nam je važno jer je veliko i ima puno potencijala za razvoj", istakla je Elvira Lefting, glavna investiciona menadžerka EFSE.


Konferencije: SAP World Tour 09

U organizaciji kompanije SAP West Balkans 2. juna u Beogradu po peti put biće održana konferencija SAP World Tour 09. Glavna tema ima radni naslov "Strategije za uspeh u novoj realnosti". Predavanja će biti posvećena rešenjima koja preduzeća mogu da primene kako bi se uspešno prilagodila aktuelnoj ekonomskoj situaciji i spremno dočekala poboljšanje poslovne klime. Sa direktorima i vlasnicima oko 300 kompanija koje posluju u Srbiji svoja iskustva podeliće vrhunski strani i domaći stručnjaci.


Inovacije: Efikasnija naplata

Bankarska grupacija Raiffeisen International odabrala je kompaniju Algotech da unapredi postojeće rešenje za naplatu potraživanja. Pošto je reč o instituciji sa najvećim kreditnim portfoliom u Srbiji, bilo je potrebno najsavremenije rešenje za naplatu potraživanja. Osnovna prednost novog rešenja je povećanje produktivnosti operatera, a time i smanjenje troškova. Ukoliko klijent ne izmiri svoja dugovanja na vreme, sistem ga pronalazi u bazi podataka i automatski ga poziva ili mu šalje upozorenje. Osim toga, softver omogućava banci da nadgleda svaki račun i prati stanje zajmova, kredita, kreditnih kartica, hipoteka i drugih dugovanja.


Poslovno geslo: Poštovati saradnike

Piše: Harald Kube, direktor BASF Srbija d.o.o.

Pozitivan stav i poštovanje saradnika predstavljaju put ka zajedničkom uspehu. Prilikom donošenja odluka, svaki menadžer treba da uzima u obzir i mišljenje svojih saradnika. To je glavna pretpostavka za zadovoljstvo kupaca, motivaciju u timu i poslovni uspeh. Naši kupci cene profesionalnost našeg tima i naše visokokvalitetne proizvode. To sve zajedno čini garanciju dugoročnog uspeha.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Miroslav Živković, generalni direktor kompanije Eurocolors Fashion d.o.o: Ogledalo slike Dorijana Greja

DOBITNICI: Oni koji nisu imali drugu alternativu osim da uspeju. U odsustvu državne regulative i tržišta kao uređenog odnosa među subjektima, dobili su oni koji su bili hrabri. Neustrašivi zato što nisu mnogo znali, pa se nisu plašili ili zato što ih je sistem izabrao da uspeju.

GUBITNICI: Oni koji su verovali da naša ekonomija u ogledalu ima sliku Dorijana Greja.


Vojkan Marić, predsednik UO Henkel-Merime, Kruševac: Žrtve su velika, troma preduzeća

DOBITNICI: Sve kompanije koje su bile spremne da brzo i efikasno prilagođavaju svoje poslovanje aktuelnim ekonomskim uslovima, pojačaju tempo i budu spremne na organizacione promene.

GUBITNICI: Poslovanje u vreme tranzicije izdvoji određeni broj preduzeća koja su troma, inertna i čija rukovodstva nisu bila sklona promenama. Kod nas su to bila velika preduzeća, koja su postala nekonkurentna na tržištu i samim tim postala su najveće žrtve tranzicije.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: Kvalitet partnerstva u teškim okolnostima

Piše: Klaus Priveršek, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija

Od trenutka kada se globalna ekonomska kriza prelila i na Srbiju, osećaju se posledice i na realnu ekonomiju i na opšte poverenje u javnosti. Pružanje podrške kako ekonomiji tako i ponovnom uspostavljanju poverenja jeste ono što je u ovakvoj situaciji najvažnije za svakog odgovornog bankara.

U UniCredit Banci smo zaista svesni naše odgovornosti. Radimo veoma naporno kako bismo pomogli našim klijentima i vlastima u Srbiji u iznalaženju pravog puta za izlazak iz krize. Izdvojio bih samo nekoliko primera na koji način pružamo naš doprinos. UniCredit Grupa se obavezala prema Narodnoj banci Srbije da je spremna da učestvuje u programu podrške, koji predstavlja jednu od pratećih mera obnovljenog stand-by aranžmana sa MMF-om za Srbiju, a koji je namenjen finansijskom sektoru. Dalje, nedavno je EBRD odobrio kredit UniCredit Banci u Srbiji u iznosu od 30 miliona evra, kao i UniCredit Lizingu od 15 miliona evra kako bismo osigurali našu finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima na lokalnom tržištu po povoljnim uslovima. Takođe, naša banka učestvuje i u ekonomskom paketu pomoći za odobravanje subvencionisanih kredita. Pored toga, spremni smo da isplatimo preduzeću Putevi Srbije odobreni srednjoročni kredit u vrednosti od 75 miliona evra.

Kvalitet jednog partnerstva se najbolje ogleda u teškim okolnostima. Ono što jeste najbitnije za naše klijente je finansijska stabilnost, naše strateško usmerenje na održivo poslovanje i podrška koju im svakodnevno pružamo. Upravo iz tog razloga, iako se rizik u 2009. povećao, UniCredit Banka može da nastavi da raste i da privlači nove klijente u Srbiji.

Extreme

IZVOZNIK: Vranjski Simpo i švedska Ikea sklopili su ugovor vredan 5,5 miliona evra o izvozu našeg nameštaja na rusko tržište, koji treba da bude realizovan do kraja ove godine.

DEPONIJA: Austrijska kompanija PWW uložiće oko 30 miliona evra u izgradnju deponije na 80 hektara i centra za reciklažu nedaleko od Leskovca.

UGOVOR: Čačanska Sloboda potpisala je tri ugovora sa državnim preduzećem Jugoimport SDPR o izvozu municije ukupne vrednosti oko 12 miliona dolara.

TREŠNJE: Zbog visoke cene trešanja, od 200 do 300 dinara za kilogram, na Gradskoj pijaci u Jagodini ovo voće se prodaje na vezice od 15 komada za po 20 do 30 dinara, ali i na komad – za 1,5 i dva dinara.

VREDNI: Beogradski Ikarbus isporučio je italijanskom Bredamenarinibusu pet autobusa vrednosti oko milion evra, do kraja maja poslaće još trideset vozila, a najavljuje novi ugovor o plasmanu 75 autobusa do kraja ove godine.