Vreme uspeha >

Biznis

 

Ukupna štednja stanovništva Srbije u martu je iznosila 460,1 milijardu dinara, od toga u devizama 450,9 a u domaćoj valuti 9,2 milijarde dinara

Nagrade: Vredni pokloni za igrače na sreću

U Grand Casinu Beograd 30. aprila u ponoć svečano je obeležen kraj "Velike nagradne igre", izvlačenjem glavne nagrade – automobila Leksus IS 220d. Automobil je dobio Dragan Stojmenov iz Beograda, a ključeve mu je uručio Mark Endrju Benks, generalni menadžer Grand Casina. Vidno uzbuđen, dobitnik glavne nagrade je izjavio: "Još ne mogu da verujem! Imao sam samo jednu karticu i sreća me je poslužila. Uvek sam sumnjao u regularnost nagradnih igara, ali sada sam shvatio da nisam bio u pravu." Nagradna igra je trajala od 26. marta do 29. aprila. Gosti koji su okušali sreću na slot mašinama ili stolovima za žive igre dobili su nagradnu karticu koja im je omogućila da na licu mesta saznaju da li su osvojili neku od vrednih robnih nagrada ili su stekli pravo da učestvuju u izvlačenju glavne. Ukupno je izdato više od 43.000 kartica. Pored glavne nagrade, ljubitelji igara na sreću imali su priliku da osvoje i 592 nagrade: vaučere za putovanja u vrednosti od hiljadu evra, kamere, LCD televizore, iPod touch uređaje, fotoaparate i Grand Casino sportske setove.


Transferi: Smena u BASF-u Srbija

Kompanija BASF Srbija od 1. aprila ima novog direktora. Harald Kube, doskorašnji direktor prodaje pesticida za Ukrajinu, Moldaviju i Kavkasku regiju, nasledio je Vernera Lenglea koji je, nakon deset godina uspešnog rukovođenja BASF-om u Srbiji, penzionisan. Lengle u penziju odlazi posle 45 godina uspešnog rada, od kojih je 36 proveo u BASF-u. Kao i njegov prethodnik, Kube će obavljati i dužnost direktora prodaje pesticida za područje bivše Jugoslavije. Diplomirani agronom, Harald Kube je rođen 1963. u Limi (Peru). Karijeru započinje 1989. u Koloradu u Agro Engineering Inc. Nakon službe u Standard Fruit Co. S.A. i predstavništvu američke kompanije DuPont u Kostariki, Kube 1992. prelazi u Bayer, a 2003. na poziciju koju je imao pre dolaska u Srbiju.


Inicijative: Živimo zajedno

Info centar "Živimo zajedno", koji nudi besplatne savete osobama ometenim u razvoju, njihovim roditeljima i starateljima, pokrenut je 29. aprila u saradnji Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju Stari grad i Telenor fondacije. Pozivanjem centra korisnici mogu tražiti stručno mišljenje i savete iz oblasti prava, socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja, kao i odgovore na pitanja koja se tiču svih drugih aspekata života osoba sa posebnim potrebama. Telenor fondacija je Info centru obezbedila podršku za osnivanje i rad, kao i besplatnu telefonsku liniju, Telenor Internet i kompletnu logističku i tehničku podršku.


Dizajn: Rašidov Mozzart

Kompanija Mozzart je 25. aprila za predstavnike medija organizovala parti u novom lokalu – kladionici Mozzart Space u Beogradu, koji obuhvata 220 kvadrata na tri nivoa na Obilićevom vencu 1-3. Zabavi je prisustvovao i dizajner ovog objekta Karim Rašid. "Ovo je prva kladionica koju sam dizajnirao. Moja želja i veliki izazov je bio da upravo ovakvo mesto pretvorim u ambijent koji će inicirati druženje a u isto vreme isijavati toplinom i emocijama", rekao je poznati svetski dizajner Rašid.


Akcije: Igraj i osvoji

Letnje izdanje OMV nagradne igre "Igraj i osvoji!" počelo je na svim OMV benzinskim stanicama 1. maja. Igra će trajati četiri meseca, zaključno sa 31. avgustom, a izvlačenje glavne nagrade "folksvagena golf" VI održaće se 5. septembra. OMV će i svakog meseca dodeljivati nagrade, glavna je automobil "folksvagen polo", a sledeća pet GPS uređaja za automobil. Da bi učestvovale u nagradnoj igri, OMV mušterije treba da sakupe pet pečata. Pečat se dobija za svakih 15 litara bilo kog goriva sipanog u putničko vozilo ili za 55 litara goriva sipanog u kamione i autobuse.


Poslovno geslo: Posao je zadovoljstvo

Piše: Petar Ivković, direktor Costa Coffee

Jedno od obećanja Costa Coffee svojim gostima sadržano je u poruci "We make it better" (Mi to radimo bolje). Upravo zato, posvećeni smo pružanju autentičnog Costa Coffee doživljaja koji nastojimo svaki put da unapredimo kako bi nas gosti ponovo posetili. Izuzetno mi je važno da motivišem svoje saradnike da pruže svoj maksimum i da zajedno kao tim doprinesemo ispunjenju našeg obećanja i što boljim rezultatima kompanije. Želim da tim koji predvodim doživljava posao kao zadovoljstvo, a ne kao obavezu.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Prof. Danilo Golijanin, predsednik Oivivio Consulting Services, Beograd: Ko želi da se promeni, pobediće

DOBITNICI: Svako ko želi, hoće i odluči da se promeni, pobediće.

GUBITNICI: Svi oni koji odbijaju da promene sebe.


Milka Tomić Perović, predsednica Micros group, Beograd: Uspeh je odraz veštine prilagođavanja

DOBITNICI: Sposobni preduzetnici koji su uspostavili funkcionalne korelacije u okviru tranzicionog ambijenta i pokazali da je uspeh odraz veštine poslovnog prilagođavanja i nepokolebljive vere u sebe.

GUBITNICI: U turbulencijama tranzicionog društva, mnoge institucije i bivše društvene kompanije, kao i zaposleni u njima, nenaviknuti na poslovanje u ambijentu surove konkurencije bez strogih pravila i sigurnosti, izgubili su skladan korak sa vremenom.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: Ambiciozni planovi u ovoj godini

Banke: Ambiciozni planovi u ovoj godini

Piše: Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Societe Generale Srbija

Societe Generale banka, zahvaljujući postojanoj podršci matične banke i dobrim rezultatima poslovanja, imajući u vidu izuzetan značaj kreditne podrške za privredu Srbije u izmenjenim uslovima tržišta, nastavlja sa ambicioznim planovima u ovoj godini. Banka je u februaru premašila iznos od milijardu evra plasiranih kredita privredi i stanovništvu, a samo u prva dva meseca ove godine plasirani su krediti u vrednosti od preko sto miliona evra. Banka se od samog početka uključila u program subvencionisanih kredita i sve vreme vlada veliko interesovanje kako u sektoru za poslovanje sa stanovništvom tako i u sektoru za poslovanje sa privredom. U sektoru za rad sa privredom najveće je interesovanje klijenata za kredite za likvidnost, a odobreno je 149 kredita u vrednosti od 20.581.020 evra. U istom periodu, fizičkim licima je odobreno 455 subvencionisanih auto i potrošačkih kredita, u iznosu od preko 1,3 miliona evra. Novi zahtevi se svakodnevno odobravaju. Pored subvencionisanih i sufinansirajućih kredita, Societe Generale banka nudi privrednicima i stanovništvu i veliki broj kreditnih proizvoda iz sopstvene raznovrsne ponude pod konkurentnim uslovima. Zahvaljujući stabilnosti i transparentnoj poslovnoj politici koju banka vodi, interesovanje klijenata za kredite konstantno raste. Kada su u pitanju fizička lica, posebno je veliko interesovanje za stambene kredite, a Societe Generale je još uvek jedina banka na domaćem tržištu koja ovu vrstu dugoročne pozajmice odobrava sa fiksnom kamatom, garantujući klijentima istu kamatu i istu ratu tokom čitavog perioda otplate.

Extreme

ŠIRENJE: Fabrika stočne hrane Nutriko iz Vranja izgradiće ove godine deset silosa ukupne zapremine 5000 tona, otvoriće pogon u Ratkovcu u Vojvodini, a u planu je i otvaranje vinarije – sve sopstvenim sredstvima vlasnika Draga Aleksića.

KRIZNO: Ko donese stare cipele firme Memont u prodavnicu u podzemnom prolazu u centru Beograda, dobiće popust od 500 do hiljadu dinara za kupovinu novih.

INVESTICIJA: Carbon Engieneering Bu iz Holandije i Btr-exp iz Srbije uložiće 2,5 miliona evra u proizvodnju drvenog uglja na industrijski način u opštinama Boljevac i Žagubica i zaposliti oko stotinu ljudi.

SPAS: Posle predstavljanja novog školskog trenažnog aviona "Lasta 95", pančevačka Utva spasla se stečaja, jer je država odlučila da fabrici aviona koja ima dug od deset miliona evra pomogne u restrukturiranju.