Vreme uspeha >

Bizins

 

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u januaru smanjene za 166,8 miliona evra i na kraju tog meseca su iznosile 7993,6 miliona evra

Akcije: Izabrani Coca-Cola talenti

ULAGANJE U BUDUĆNOST: Stefanos Vafidis sa sedam najboljih studenata

Kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija izabrala je treću godinu zaredom sedam studenata kojima će obezbediti stručni trening i stipendije od po 2000 evra. Ugovore o stupanju u program "Coca-Cola talenti", 26. februara potpisali su: Stefan Kostić i Nevena Paunović sa Fakulteta organizacionih nauka (Beograd), Marko Mojsilović i Nikola Šobajić sa Elektrotehničkog fakulteta (Beograd). Zatim, Jasmina Tešić sa Ekonomskog fakulteta (Beograd), Dunja Živanović sa Filološkog fakulteta (Beograd) i Milena Todorović sa Mašinskog fakulteta (Niš). Kompanija Coca-Cola će dobitnicima obezbediti teorijska predavanja, ali i stručne treninge i rad na projektima. Tako će top menadžment Coca-Cole savetima iz prakse razvijati potencijal studenata da izrastu u poslovne lidere. "Uspeh svake zajednice počiva na ljudima i zato investiramo puno u razvoj lokalnih kadrova. Ulažući u talentovane mlade ljude ulažemo i u budućnost kompanije. Izabrali smo studente koji imaju najviše potencijala da postanu menadžeri velike multinacionalke, a kada završe obuke ponudićemo im zaposlenje kod nas", istakao je Stefanos Vafidis, generalni direktor Coca-Cole.


Sponzorstva: Ugovor od 1,5 miliona evra

Najtrofejniji srpski fudbalski klub Crvena zvezda i Delta Sport Grupa, ekskluzivni distributer najvećeg proizvođača sportske opreme Nike, zvanično su 25. februara produžili ugovor o sponzorstvu. To znači da će i u naredne tri godine fudbaleri Crvene zvezde igrati u Nike opremi rađenoj specijalno za njih. Ugovor vredan 1,5 miliona evra potpisali su generalni direktor Delta Sport Grupe Goran S. Karić i predsednik FK Crvena zvezda Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana. "Uz Zvezdu smo jer je sinonim uspeha srpskog sporta i verujemo da je pitanje dana kada će povratiti lidersku poziciju", naglasio je Goran S. Karić. Zahvaljujući Delta Sportu na ovako važnom sponzorstvu, Dan Tana je istakao da će se Zvezda pobedama i dobrom igrom odužiti.


Kampanje: Milion od Vise

U zimskoj kampanji Vise Inc blizu 95.000 korisnika Visa kartica popunilo je kupone kako bi učestvovali u nagradnom izvlačenju. Prvu nagradu. milion dinara, osvojila je Jelena Ukropina iz Novog Sada. Marijana Doknić, prodavačica u radnji Mango u Novom Sadu, koja je obavila najveći broj transakcija (1297) Visa karticama, osvojila je nagradu od 200.000 dinara. Vesna Petković, pomoćnik prodaje u radnji Esprit u Bazaar šoping-centru u Novom Sadu, koja je uslužila dobitnicu glavne nagrade, dobila je od Vise 40.000 dinara.

GLAVNA NAGRADA: Dojčin Stojanović i Tomislav Erceg


Nagrade: Škoda svešteniku

Zimsko izdanje OMV-ove nagradne igre "Igraj i osvoji!" završeno je uručenjem glavnih nagrada dobitnicima na benzinskoj stanici Metro u Beogradu na novom novosadskom putu. Svešteniku Dojčinu Stojanoviću iz Sivca kod Sombora i Nikoli Trmčiću iz Beograda automobile "škoda superb" i "škoda fabia" uručio je direktor marketinga OMV-a Srbija Tomislav Erceg. Krstarenje Nilom za dve osobe dobio je Vladimir Knežević iz Beograda.


Priznanja: Pivari "Kapija Evrope"

Kompanija Ujedinjene srpske pivare iz Novog Sada, članica Heineken Grupe, osvojila je međunarodnu nagradu "Kapija Evrope" za izuzetan kvalitet u Zlatnoj kategoriji. Nagrada ovoj i kompanijama iz još 52 zemlje uručena je na 35. međunarodnoj konvenciji "Kapija Evrope" 23. februara u nemačkom gradu Frankfurtu. U obrazloženju organizatora konvencije BID Grupe (Business Initiative Directions) navodi se da Ujedinjene srpske pivare po svojoj posvećenosti kvalitetu, liderstvu, tehnologiji i inovacijama, predstavljaju uspeh za Srbiju.


Investicije: Centrala Gaspromnjefta

"Ruski Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a, uskoro će otvoriti u Beogradu centralu za širenje poslovanja u Jugoistočnoj Evropi", najavio je Dimitrij Mališev, predsednik UO NIS-a, na prezentaciji "Vodiča za ruske investicije u Srbiji", koje je Alliance International Media izdala u saradnji sa Ambasadom Rusije. Gaspromnjeft će, istakao je Mališev, u NIS do kraja ove godine uložiti do 40 odsto planiranih sredstava, a u martu će raspisati tender za nabavku opreme koje će omogućiti remont i modernizaciju u ovoj kompaniji. Ambasador Aleksandar Konuzin je ocenio da su investicije u NIS dovoljan dokaz da Ruska Federacija ima ozbiljne namere da dalje ulaže u Srbiju.


Banke: Stabilan rast

Piše: Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke

Slavko Carić

Kraj februara u Srbiji je vreme objavljivanja poslovnih rezultata za prethodnu godinu. Ponosni smo što možemo da kažemo da je Erste Banka zabeležila značajne uspehe u svim ključnim oblastima svog delovanja. Naročito bismo istakli dupliranje operativnih prihoda koje je dovelo i do rekordne operativne dobiti od milijardu dinara. Posebno raduje činjenica da su ovi trendovi nastavljeni i u januaru.

Prošle nedelje potpisali smo i prvi ugovor o kreditu sa subvencijom kamate. Reč je o kreditu za likvidnost od 50.000 evra, odobrenom preduzeću Lovac Co iz Sremčice. Ispostavilo se da je to i prvi uopšte kredit odobren po ovim uslovima. Naročito smo zadovoljni što je u okviru ovog značajnog paketa Vlade Republike Srbije prvi ugovor potpisan upravo sa jednim relativno malim preduzećem, porodičnom firmom koja dugo i stabilno posluje.

Veliko interesovanje pravnih lica za ovim kreditima postoji otkako je paket najavljen. Nakon što preduzeća zadovolje svoje potrebe za likvidnošću, očekujemo i drugi veliki talas interesovanja, za investicionim kreditima.

Smatram da bi u cilju daljeg ublažavanja efekata svetske krize trebalo formirati i fond za pomoć preduzećima koja imaju probleme. Najveća nepoznanica za bankarski sektor jeste koliko će biti problema u privredi. Kada bi postojao takav fond, banke bi se lakše odlučivale da daju kredite.

Treba pomoći firmama koje imaju dobar biznis model i solidan menadžment, kao i firmama kojima vrednost imovine prevazilazi vrednost duga. Pri tome ne treba praviti razliku između privatnih i društvenih preduzeća.


Poslovno geslo: Radite na duge staze

Piše: Vladan Živanović, generalni direktor Microsofta Srbija

Kvalitet proizvodi kvalitet. Bez dobrog ulaganja, dobre pripreme i dobrih saradnika teško da može biti dobrih rezultata. Naizgled jednostavna istina, ali ako se osvrnete oko sebe, primetićete da je često zapostavljena. Ulažite u kvalitet i nećete pogrešiti. Radite na duge staze i imajte u vidu opšti plan ili veliku sliku. Planirati i delati na dugi rok podrazumeva da imamo solidnu viziju i snažnu volju da na duge staze negde stignemo. Lična investicija i strast su temelji na kojima se gradi uspeh. Ti iskreni i snažni elementi su nezamenljivi u bilo kojem poduhvatu. Što je veći poduhvat, to oni više znače.


 

Extreme

CENTAR: Na površini od 23.000 kvadrata u Šapcu, Mercator-S je 25. februara otvorio Roda centar u koji je uložio 20 miliona evra, a u njemu je posao dobilo 300 ljudi.

FABRIKA: U Platičevu kod Rume počela je da radi fabrika robotskih linija u koju je kompanija ICM uložila oko milion evra.

GRADI: Imlek gradi magacin za dugotrajno mleko površine 900 kvadrata i hladnjaču na 600 kvadrata u Zemunu i u to će uložiti 500.000 evra.

ČETVRTI: Agencija za privatizaciju objavila je i četvrti tender za prodaju 70,34 odsto kapitala kruševačke hemijske industrije “Župa”.

ODUSTALI: Zbog svetske ekonomske krize, ruska kompanija Bummaš odustala je od kupovine Prve petoletke u Trsteniku i moraće da pokloni državi tenderski depozit od 200.000 evra.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Rade Ćulum, suvlasnik firmeĆulum”, Futog: Samo politika cveta ostalo stoji

DOBITNICI: Političari i politika, jer samo ona cveta, ostalo stoji.

GUBITNICI: Poljoprivrednici su najveći gubitnici zato što niko ne brine o njima, a trebalo bi, kao što se to radi u drugim državama, da se više ulaže u poljoprivredu i selo. Hrana svima treba.


Miloš Trojančević, vlasnik i direktor Cucine, Gornji Milanovac: Veliki drže monopol

DOBITNICI: Veliki poslovni sistemi jer su uzeli monopol na tržištu i zatvorili male proizvođače.

GUBITNICI: Za mene su najveći gubitnik “Dečje novine” iz Gornjeg Milanovca, jer je to nekad bio najveći izvoznik sličica i stripova u bivšoj Jugoslaviji.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST