Igralište >

Paranoja

Glasovi iz španskih medija o "pravoslavnoj zaveri" koja će sprečiti Unikahu iz Malage da uđe u završnicu košarkaške lige šampiona znače delimičan povratak srpske košarke na mapu Evrope.

Ove zime, možda i više nego prethodnih sezona, utakmice KK Partizan u Ligi šampiona Evrope predstavljaju centralni sportski događaj u Srbiji. Sjajni rezultati tima koji svake sezone ostane bez najboljih igrača, a onda u narednoj napravi još bolji rezultat, koji dominira u regionalnoj ligi i koji je sedam godina zaredom prvak Srbije, stvorili su kod njegovih navijača kultnu privrženost.

Galama koju stvaraju navijači u hali Pionir kada Partizan igra utakmice evropskog takmičenja je tolika da utiče na krajnji rezultat, pa se iz sezone u sezonu ponavlja da tim sastavljen od nekoliko talentovanih košarkaša, potpomognut odličnim "strancima" i majstorski vođen sa klupe na kojoj sedi Dušan Vujošević pobeđuje ekipe koje imaju deset puta veće godišnje budžete.

Na taj način nekadašnji šampion Evrope prkosi modernim zakonima sportske industrije koji kažu da su za vrhunski rezultat potrebni ogroman novac i besprekorni uslovi za rad. KK Partizan ima upravu koja nije u stanju da obezbedi stabilno finansijsko funkcionisanje kluba, a država ili grad Beograd nisu u njemu prepoznali "marketinški potencijal" bez obzira na to što klub na svojim dresovima nosi ime grada iz koga dolazi. Zato se dešava da se igrači na treninzima smrzavaju i da se neprestano dovodi u pitanje igranje utakmica u hali Pionir, koju je upravo ovaj klub proslavio svojim nastupima u elitnom takmičenju. Pored toga, prema izjavama trenera Vujoševića i članova uprave, računi kluba su blokirani i igrači ne dobijaju stipendije.

Čitav ovaj kontekst se ne primećuje kada ekipa izađe pred sedam hiljada razularenih navijača, koji tokom čitave utakmice ne prestaju da bodre svoj klub kao da je u pitanju borba na život i smrt. U takvoj atmosferi, prošle je nedelje poražena ekipa Unikahe iz Malage, koja po imenima i budžetu važi za jednog od favorita za ulazak u samu završnicu takmičenja. Partizan je pobedom otvorio vrata plasmanu među osam najboljih u Evropi, ali mu je za plasman potrebno da pobedi Panatinaikos kod kuće i da dobije Unikahu ili Lotomatiku u gostima. Pred gostovanje Partizana u Malagi naredne nedelje u španskim se medijima pojavila teza po kojoj će "pravoslavna grčka braća" iz Panatinaikosa pustiti Partizan da ih pobedi u Beogradu, samo da bi sprečili uspon Unikahe. Osim pravoslavlja, argumenti su i to da je Željko Obradović, trener Paoa, bivši partizanovac kao i košarkaši Nikola Peković i Dušan Kecman.

Ovakva paranoja podseća na period od pre desetak godina, kada je reprezentacija ostatka Jugoslavije dominirala svetskom i evropskom košarkom i kada je tadašnji prvi čovek FIBA Bora Stanković bio prozivan da namešta čitav sistem tako da Srbi pobede.

Za ljude u Srbiji ovakvi glasovi znače da ludilo postoji "i tamo negde", da paranoja nije samo srpski izum, ali i da ovakvi rezultati srpskog kluba počinju da žuljaju "neke tamo" koji su verovali da je sa "visokim Srbima" gotovo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net