Vreme uspeha >

Biznis

 

Najveće prosečne plate u decembru 2008. imali su zaposleni u strankama, sindikatima, komorama i udruženjima – 96.444 dinara

Priznanja: Naš Tetra Pak najbolja fabrika u svetu

Fabrika u Gornjem Milanovcu dobitnik je prestižne nagrade "Fabrika godine" za 2008, kao najbolja od 42 Tetra Pak fabrike u svetu, prema proceni poslovnog rukovodstva Tetra Paka na globalnom nivou. "Veoma smo ponosni na ovu nagradu jer, osim fabrike u Gornjem Milanovcu, postoji još 41 fabrika u okviru Tetra Pak sistema koja se bavi proizvodnjom iste ambalaže za tečnu, a odskora i za čvrstu hranu. Svaka fabrika ima postavljene ciljeve, a prema rezultatima prave se mesečne i godišnje rang-liste. Najbolja Tetra Pak fabrika proglašava se po, kako mi kažemo, nizu dobrih godina i ‘osvojenom’ tržištu. Fabrika u Srbiji je prema rezultatima iz 2006. proglašena za treću, iz 2007. za petu, a prošle godine za prvu fabriku u svetu u okviru Tetra Pak korporacije", kaže Indira Petrović, direktor Tetra Paka u Gornjem Milanovcu. Ona ističe: "Nagrade smo zaslužili najboljim radom i u svet su ih izneli svi zaposleni. Na taj način, mi smo postali privredni ambasadori Srbije, sa velikom željom da nastavimo sa dobrim rezultatima."


Kadrovi: Odlazak Isaka Šepsa

Dr Isak Šeps, za čije se ime vezuje dobra pozicija Carlsberga u Srbiji i regionu, velika sponzorstva (Exit, Lav kup, Tuborg Green Fest itd.), manifestacije (svetski skup o sertifikatima), prošle sedmice oprostio se od novinara i poslovnih partnera u Srbiji. Njega je na mestu generalnog direktora Carlsberga u Srbiji i jugoistočnoj Evropi (gde je za sada v.d.) zamenio Aleksandar Radosavljević. Šeps je već tri meseca direktor najveće Carlsbergove pivare u Velikoj Britaniji, ali je poslovni uspeh kompanije u Čelarevu u celoj 2008. i njegova zasluga. Kako je naveo Radosavljević, pivara u Čelarevu povećala je proizvodnju za deset odsto u odnosu na 2007. (na 1,552 miliona hektolitara), a tržišno učešće u Srbiji sa 23 na 25 odsto i čvrsto drži drugu poziciju.


Iznajmljivanje: Novi biznis MUP-a

Radi sticanja sopstvenih prihoda, Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je da iznajmljuje službene helikoptere, konje, pse, bioskopske sale, uniforme, sportske objekte, vozila itd. i da naplaćuje usluge obezbeđenja sportskih objekata, prevoza uhapšenih osoba, analiza DNK i druge. Iznajmljivanje helikoptera košta, u zavisnosti od tipa, između 54.000 i 168.000 po satu, a ako se njima prevozi teret ili izvode manevri, usluga je skuplja za 50 odsto. Dnevna naknada za korišćenje službenog konja iznosi 2880 dinara, psa 2160 dinara, dok se uniforme iznajmljuju po ceni od 1440 dinara na sat. Bioskopska sala MUP-a može se iznajmiti za 3000 dinara po satu, teren za trening za 6000 dinara na sat, a za utakmice duplo više.


ZA PRAZNIKE LJUBAVI: Ponuda "Soko Štarka"

Promocije: Limitirana serija

Čokolade "Najlepše želje" više od pola veka čuvaju nebrojeno mnogo formula za pažnju. Za predstojeće praznike ljubavi – Dan zaljubljenih i Osmi mart, "Najlepše želje" su pripremile nešto novo i jedinstveno na našem tržištu – limitiranu seriju specijalno upakovanih crnih i mlečnih čokoladica od pet grama. Proizvođač "Soko Štark" smatra da je ovo pakovanje čokolade još jedna prilika da se nekom pokaže koliko znači.


Nagrade: Među pobednicima Evrope

U Megaronu, svečanoj Koncertnoj dvorani u Atini, u prisustvu gostiju iz cele Evrope, održana je svečana dodela nagrada 26. festivala EPIC-a za najbolja evropska rešenja u domenu marketinga, dizajna i kreativnosti. Među dobitnicima je i Agencija New Moment New Ideas Company, koja je osvojila jedno zlatno (Epica winner) i dva srebrna priznanja (Epica silver). U ime Agencije nagradu je primio Dragan Sakan, njen osnivač, predsednik i kreativni direktor. Najbolje među 4970 radova izabrao je žiri glavnih urednika iz 34 evropska magazina.


Usluge: Vipov bonus

Od 1. februara pa do kraja marta, Vip nagrađuje svoje pripejd korisnike bonus kreditom od hiljadu dinara i sa hiljadu SMS poruka za komunikaciju u okviru 060 i 061 mreže, uz svaku dopunu kredita od sto dinara ili više. Svaki korisnik koji kupi i aktivira pripejd SIM karticu automatski će uživati prednosti ove promocije. Rok važenja bonus kredita je sedam dana od dana aktivacije, a korisnik ima mogućnost da dobije novi bonus sa svakom dopunom kredita od sto dinara ili više, najkasnije do 31. marta. Kredit koji nije iskorišćen ne može se preneti na narednih sedam dana. Bonus kredit ne obuhvata roming, usluge sa dodatom vrednošću i međunarodne razgovore.


Banke: Rekordno i u novoj godini

Piše: Aksel Humel, predsednik Izvršnog odbora Volksbanke

Još jednom se naša strategija konzervativnog pristupa poslovanju baziranog na potpunom poverenju klijenata pokazala kao najplodonosnija, što potvrđuje rekordni rezultat poslovanja u 2008. Ostvarili smo dvostruko veći profit, od preko deset miliona evra u odnosu na prethodnu godinu, više od 20.000 novih klijenata poklonilo nam je svoje poverenje, jer su prepoznali Volksbanku kao sigurno i isplativo mesto za ulaganje svog novca. Predstojeća 2009. će biti vrlo izazovna uzimajući u obzir efekte koji će proisteći iz globalnih kretanja na finansijskom tržištu. Razvoj situacije će dovesti do usporavanja rasta u ekonomiji i finansijskim institucijama, koji će biti konstantan, ali znatno sporiji nego poslednjih godina. Banke u Srbiji su vrlo likvidne i solventne i ovakav status će zadržati i u 2009, tako da stanovništvo može da ima poverenja u njih. Očekujemo u 2009. da će stanovništvo pre svega biti mnogo obazrivije i mudrije kada je reč o finansijskim troškovima. Već sada vidimo smanjenu potražnju na tržištu nekretnina u Srbiji, a takođe je evidentno da klijenti postaju sve svesniji valutnog rizika. Volksbanka je prva na srpskom tržištu promovisala potrošačke, keš i auto dinarske kredite sa fiksnom kamatom, tj. fiksnom mesečnom ratom u dinarima tokom celog perioda otplate, bez depozita, kao i kredite za mikropreduzeća. Na ovaj način Volksbanka omogućuje sigurnije zaduživanje, bez usklađivanja i bez obzira na oscilacije kursa domaće valute. Volksbanka isto tako štiti svoje klijente i od promene deviznog kursa, jer su sve rate koje će klijenti vraćati banci nepromenljive tokom celog perioda otplate i izražene su u dinarima. Daleko je najkonkurentnija i već prepoznatljiva i u segmentu auto kredita. Nema razloga da se ovaj trend ne nastavi u 2009.


Poslovno geslo: Gledaj od čega ćeš da živiš za pet godina

Piše: Darko Budeč, vlasnik BUCK-a, Beograd

U radu nas najviše motiviše kreativnost i originalnost rešenja koju želimo da promovišemo i prikažemo na tržištu (pogotovo u inostranstvu). Veliko je zadovoljstvo kada uspemo bar malo da podignemo rejting zemlje i izuzetnih pojedinaca koji rade u našem timu.

Sve češća priznanja stručne javnosti daju nam potrebnu energiju, koju ima veliki razvojni kapacitet brenda Buck.

Formula uspešnog poslovanja BUCK-a je – gledaj od čega ćeš da živiš za pet godina.


 

Extreme

INVESTITOR: Danska kompanija Grundfos uložiće oko 80 miliona evra u izgradnju fabrike pumpi za vodu u Inđiji i zaposliti 500 radnika.

KRAJ: Trgovinski sud u Zrenjaninu naložio je da se proda imovina Agroživ Juka iz Žitišta zbog naplate dugova.

ŠIRENJE: Kompanija Delta Agrar otvorila je u Moskvi distributivni centar za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju.

AKCIJE: Više od 2,7 miliona akcija Centroproizvoda prvi put će se naći na vanberzanskom trgovanju Beogradske berze, a na prvom nadmetanju zakazanom za 3. februar indikativna cena jedne akcije iznosiće 1070 dinara.

AKVIZICIJA: ComTrade Group preuzela je sarajevsku firmu INSoft, vodećeg provajdera IT sigurnosnih rešenja u BiH.

KUPAC: East Point Zorana Drakulića kupio je 93 odsto kapitala novosadske fabrike kablova za 101.514 evra s tim da u Novkabel investira 11,4 miliona evra.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Vlado Gođevac, menadžer Samsunga za Srbiju i Crnu Goru: Dobit od džakova para iz primarne emisije

DOBITNICI: Većim delom oni koji su bili bliski džakovima para iz primarne emisije i preostalim delom klasični reketaši, otimači i mutivode.

GUBITNICI: Generacije mladih iz devedesetih, posebno visokoškolovanih, kojima su uskraćene plemenite nacionalne vizije i ideali ka kojima bi mogli da usmere svoju energiju.


Momčilo Đuričić, generalni direktor Radijus Vektora, Beograd: Sačuvati etičke norme

DOBITNICI: Svi koji su tokom tranzicije, boreći se sa životnim i poslovnim problemima, uspeli da sačuvaju sve ljudske, etičke norme i pri tom nisu ni na koji način ugrozili druge. Nije uvek dobitak samo u materijalnom. GUBITNICI: Nažalost, većina stanovnika Srbije. Neki zbog nemogućnosti i nesposobnosti da se snađu u prelaznim, turbulentnim procesima koje prati i hronični nedostatak posla, a drugi zbog posrnulog poslovnog morala, koji je mnogima iz prvopomenute grupe veoma zagorčao život.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST