NIN-ovu nagradu dobio Vladimir Pištalo

Ovogodišnju NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je poznati pripovedač i romanopisac i dugogodišnji saradnik „Vremena" Vladimir Pištalo za delo Tesla, portret među maskama, koji je objavila izdavačka kuća "Agora" iz Zrenjanina. Kako je u ponedeljak u podne saopštio petočlani žiri prestižne nagrade, "roman je izabran tesnom većinom glasova", a njegov glavni konkurent je do samog kraja žiriranja bio roman "Savršeno sećanje na smrt" Radoslava Petkovića u izdanju "Stubova kulture".

U korist romana o Tesli, presudila je Pištalova "poetska slikovitost, izvrsno poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja", kako je saopšteno u obrazloženju žirija. Nagrađeni roman, inače, predstavlja lirsku biografiju Nikole Tesle u kojoj pisac prati život našeg poznatog pronalazača i naučnika, preplićući dokumentarnu građu sa "pečalbarskim" pričama i usmenim kazivanjima iz rodne Tesline Like, da bi, u svom svojstvenom stilu, oslikao psihološki profil svog junaka.

Vladimir Pištalo je u nastavcima objavljivao u "Vremenu" tokom jula i avgusta 2006. godine, mnogo pre nego što su objavljeni kao knjiga. Inače, tokom iste godine prvi deo knjige je izašao iz štampe pod nazivom Tesla mladost ("Narodna knjiga", 2006)

Vladimir Pištalo je rođen 1960. u Sarajevu, u Beogradu je završio Pravni fakultet, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi o iseljenicima sa jugoslovenskih prostora. Radi na Beker koledžu, u Vusteru, Masačusets, gde predaje američku istoriju.

Objavio je poetske proze Slikovnica (1981), Noći (1986) i Manifesti (1986), zatim novelu Korto Malteze (1987), poetsku prozu Kraj veka (1990), zbirke priča Vitraž u sećanju (1994) i Priče iz celog sveta (1997), biografiju Aleksandra Makedonskog Aleksandrida (1999), roman Milenijum u Beogradu (2000) i O čudu (2002). Francuski prevod romana Milenijum u Beogradu bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu "Femina" za najbolji prevedeni roman na francuski jezik prošle godine. Upravo je i kod nas, u izdanju „Agore", objavljeno novo izdanje Milenijuma u Beogradu.

NIN-ova nagrada će Pištalu svečano biti uručena 30. januara u Skupštini grada Beograda. Priznanje koje se dodeljuje od 1954. godine, ove godine se sastoji od diplome i 900.000 dinara sponzorisanih od Telekoma Srbija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST