Majkl Felps, stvoren za uspeh >

Metak iz Baltimora

Od bolesti poremećaja pažnje Felps se razvio u otelovljenje koncentracije. Na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojio je osam zlatnih medalja, oborio sedam svetskih rekorda i postao sa 23 godine najuspešniji Olimpijac svih vremena

"Mama je plakala. Sestra je plakala. Ja sam plakao. Sve o čemu sam ikada sanjao postalo je stvarnost", rekao je Majkl Felps pošto je osvojio i osmu zlatnu medalju i oborio sedam svetskih rekorda na Olimpijskim igrama u Pekingu, gde je njegovu apsolutnu dominaciju ugrozio samo u jednoj trci Milorad Čavić. Time je Felps sa ukupno 14 zlatnih medalja već sada postao najuspešniji olimpijac svih vremena. I to sa samo 23 godine.

A ništa nije ukazivalo na to da će mali Majkl jednog dana postati heroj američke nacije i postaviti nove standarde u plivačkom sportu. Kao dete patio je od poremećaja nedostatka pažnje, svakodnevno je uzimao lekove, a plivanjem je počeo da se bavi u sklopu terapije, da bi istresao višak energije. Svoju borbu protiv bolesti, odrastanje bez oca i put ka senzacionalnom uspehu opisaće u knjizi Stvoren za uspeh. Od poremećaja pažnje Felps se razvio u otelovljenje koncentracije. Prvi put je ušao u američku reprezentaciju sa petnaest godina i učestvovao 2000. na Olimpijadi u Sidneju. Kući se vratio bez medalje. Pet meseci kasnije oborio je svetski rekord na 200 metara leptir. I od tada je dečko iz Baltimora sa nadimkom "Metak" nezaustavljiv. Za njega kažu da je najkompletniji plivač sadašnjice.

"Biti najveći na svetu? Ta titula je prilično kul", rekao je Felps posle čuda koje je napravio u Pekingu. I ljutito odbacio svaku sumnju da je uzimao doping. "Neka misle šta hoće, ja znam da sam čist. A činjenice to dokazuju." A sumnja na doping pojavila se kao najjednostavniji odgovor na pitanje: da li ljudsko biće može uopšte da postigne ono što je Felps ostvario. Odgovor je očigledno: može, kada je reč o Metku iz Baltimora, plivačkoj mašini, američkom Supermenu u bazenu, i kako ga već sve novinari nisu nazvali. Naravno da je Felps već izabran za najboljeg sportistu Amerike u 2008, a ni u svetskim razmerama nema konkurenciju.

Felps je retko kvario imidž dobrog američkog dečka, toliko važnog za masne sponzorske ugovore. Pre četiri godine uhvatili su ga kako vozi pijan i osudili na 18 meseci uslovno. Za kaznu morao je da se uključi u rad organizacije "Majke protiv vožnje u pijanom stanju". Namučila ga je i razuzdana prošlost njegove devojke, manekenke Karoline Pal, koja je nekada pozirala za modnu liniju pod nazivom "Odeća za makroe i prostitutke sa Beverli Hilsa". Pošto je počela da se zabavlja sa američkim zlatnim dečkom, Karolinina razodevena slika, gde je dve polugole drugarice drže za grudi dok ona demonstrativno pokazuje srednji prst, obišla je svet. Sponzori su se zabrinuli – ipak je Majkl idol mladih – ugovori su bili pod znakom pitanja, pa se Karolina brže bolje ispovedila u javnosti i pokajala, Felpsov PR tim je malo poradio na tome i sve je ponovo bilo u redu. Po nekim procenama, "atomski" plivač u narednih deset godina trebalo bi da na osnovu sponzorskih ugovora zaradi oko 100 miliona dolara. Naravno, ako ostane čistunac, neokaljani dobri dečko, kakav je sada. I ako bude vredno trenirao.

Felps sada trenira po šest sati svakoga dana. Mesecima Majkl iz bazena izlazi samo da bi jeo i spavao. A kada nema volje, njegov trener Bob Bouman ga ponovo ubaci u vodu. Smrtno ozbiljni – neki kažu smrtno dosadni – momak posle Pekinga čak je počeo da priča viceve. Bili smešni, ili ne, Amerikanci su oduševljeno aplaudirali.

I šta dalje? "Sve sam postigao. Šta još mogu da uradim?", pitao se Felps u jednom trenutku. I odmah odgovorio na pitanje: Hoće da promoviše plivanje u SAD i da skrene pažnju na ovaj sport i u godinama kada nisu Olimpijske igre. Do kraja 2008. hoće malo da se odmori, a onda kreće sve iz početka, nova godina, novi start. Razmišlja o novim metodama treniranja i hteo bi da se isproba i na drugim stazama. A i kao čitavog svog života verovatno će da posluša svoju mamu Debi Felps koja je sledeći cilj već zacrtala: Svetsko prvenstvo u junu 2009. u Rimu. "Mama još nije bila tamo i rekla mi je da se kvalifikujem za američki tim", rekao je Majkl.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST