Mukeš Abmani, najbogatiji Indijac >

Petrohemijski maharadža

Za svoj 44. rođendan Nita Abmani je od svog supruga Mukeša na poklon dobila "erbas". Ova leteća vila sa spavaćom i dnevnom sobom, kupatilom, kancelarijom, barom... koštala je 59 miliona dolara

ERBAS ZA DRAGU: Nita i Mukeš Abmani

Prošle godine u ovo doba u indijskom "Ekonomik tajmsu" objavljeno je da od Mukeša Abmanija, predsednika upravnog odbora i direktora grupacije Rilajens industri, koji raspolaže imovinom od 62 milijarde dolara, bogatijeg nema. Mukeš je ove navode ubrzo demantovao tvrdnjom da je greškom ista imovina zbrajana više puta, te da nema govora o 62 milijarde, već da njegova imovina vredi manje. Te navode je potvrdio magazin "Forbs", koji ga je ovog proleća postavio na peto mesto liste najbogatijih pojedinaca sa imovinom od "svega" 43 milijarde dolara. Inače, po "Forbsu", među deset najbogatijih ljudi na svetu početkom godine bila su četiri Indijca: ispred Mukeša, na četvrtom mestu je bio Lakšmi Mital, "kralj" čelika sa 45 milijardi dolara, za vrat Mukešu "duva" njegov mlađi brat Anil sa 42 milijarde, a na osmom je bio Kušal Pal Sing, koji je trgujući nekretninama napabirčio 30 milijardi dolara.

Poslovno carstvo Rilajens industri osnovao je Mukešov i Anilov otac Dirubai 1966. godine. Posle očeve smrti, braća su imovinu ravnopravno nasledila, ali su se posle tri godine, zbog različitog viđenja vođenja poslova, žestoko posvađala i carstvo razdelila: matično preduzeće, rafinerija i petrohemijski kompleks pripali su Mukešu, a Anilu energetika i telekomunikacije.

SKROMNI DOM: Staje 170 automobila

Onaj deo Rilajensa koji vodi Mukeš već godinama je na spisku 500 najvećih svetskih kompanija koji sastavlja magazin "Forčn", a poznat je i po tome što ima najveći broj akcionara na svetu – više od tri miliona. Mukeš poseduje 47 odsto akcija i na položaju je predsednika i generalnog direktora grupacije, pa je već zbog same te činjenice svakodnevno u indijskim medijima. U poslednje vreme u žiži publiciteta je i zbog načina na koji troši svoje bogatstvo.

Tako je jedan mumbjaski dnevnik izvestio da je na delhijski aerodrom sleteo specijalni "erbas", poklon njegovoj supruzi Niti za 44. rođendan. Avion koji bi se pre mogao nazvati letećom vilom sa spavaćom i dnevnom sobom, kupatilom, kancelarijom, barom itd., plaćen je tričavih 59 miliona dolara.

Indijska i zapadna štampa dosta pažnje poklanjaju i rezidenciji koju Abmanijevi grade u južnom delu Mumbaja. Reč je o impresivnoj kuli visokoj bezmalo 170 metara, sa 27 etaža, na placu od 45 ari, predračunske vrednosti od oko dve milijarde dolara.

Šest spratova je namenjeno samo za parking za oko 170 automobila, jedan će biti centar zabave sa teatrom sa 50 sedišta, za rekreaciju su predviđene tri etaže sa sve bazenima, dva sprata su predviđena za goste, na jednom je balska dvorana... Četiri poslednja sprata, sa panoramskim pogledom na grad i Arapsko more, namenjena su za upotrebu isključivo bračnom paru Ambani, njihovim troje dece i Mukešovoj i Anilovoj majci Kokolaben. Zgrada će imati i heliodrom koji će moći da primi tri helikoptera odjednom. Celu zgradu opsluživaće 600 zaposlenih, od čuvara, kuvara i svakorazne posluge, do lekara i kontrolora letenja.

Enterijer na svakom spratu je dizajniran isključivo za ovu priliku, svaki element je unikatan, od kvaka i slavina do ograda stepeništa i lustera. Ni na čemu se nije štedelo: balsku dvoranu, primera radi, osvetljava kristalni luster preko cele tavanice.

Kada je izgradnju ugovarao, zgrada je vredela manje od pet odsto Mukešovog bogatstva koje se, zbog vrtoglavog rasta berze, svakim danom uvećavalo. Kompaniji na čijem je čelu vrednost je porasla samo u toku 2007. za 80. odsto. Mukeš je, po nekim procenama, svakog minuta zarađivao 70.000 evra. Vetrovi su, međutim, promenili smer: svetska finansijska kriza zapljusnula je i Indiju, berza je krenula nizbrdo. Mukešovo bogatstvo se prepolovilo: sada je vredno 20 i nešto jače milijardi dolara sa tendencijom da bude i manje. Ako je za utehu, drugi su lošije prošli, a kriza je učinila da se Mukeš popne na prvo mesto najbogatijih Indijaca: Mital je tu negde, Anil je spao na 12,5 , a Kušal Pal na manje od osam milijardi dolara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST