Enciklopedija besmislenih znanja

 

Saradnju ne plaćamo, rukopise ne vraćamo

Mrmot, na tradicionalni mongolski način

Mrmota (Marmota sibirica) – oko pet kilograma žive vage – ubiti puškom cal .22 veštim pogotkom u glavu. Životinju obesiti za zadnje noge, polako odrati oštrim nožem tako da koža ostane u jednom komadu, rasporiti i izvaditi utrobu. Glodara zatim položiti na radnu površinu, tranžirati u kockice veličine oraha, iste staviti u duboku posudu, posoliti po ukusu i promešati. Kada je to završeno, oštrim predmetom na mrmotovoj koži napraviti desetak rupa. Iz prethodno naložene vatre – dalje – klještima uzeti usijano kamenje ne veće od kokošijeg jajeta: pomešano kamenje i kockice mesa u istom težinskom odnosu staviti u mrmotovu kožu, a nju čvrsto zašiti žicom i obesiti iznad lagane i postojane vatre. Zapaliti brener ili baklju, te ravnomernim pokretima osmuditi krzno. Mrmotovu kožu u kojoj su kockice mesa i usijano kamenje na vatri držati sat do sat i po uz povremeno dogrejavanje sa strane brenerom ili bakljom. Na kraju, klještima preseći žicu, kamenje baciti, a mrmotove kockice poslužiti na toplom ovalu.

Dr. sci. F. S. Kodžić


Elipton

elektronsko-lasersko oružje, upotrebljivo sa zemlje i iz vazduha, moćnije od nuklearne bombe, potpuno ekološko, bez radioaktivnog zračenja i drugih neželjenih posledica; nipošto ga ne brkati sa istoimenom markom jeftine ruske vodke! Javnost je s postojanjem Eliptona upoznata 2. februara 1994. u podgoričkoj vili Gorica. Tada je na konferenciji za novinare predsednik Liberalno-demokratske stranke Rusije Vladimir Volfovič Žirinovski zapretio članicama NATO pakta da će, ukoliko bombarduju Republiku Srpsku, snositi katastrofalne posledice dejstva ovog oružja. Već 3. februara 1994. odabrani pripadnici Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i ruski specijalisti iz LDSR-a testirali su Elipton na ratištu kod Brčkog. Rezultat dejstva nije saopšten, kao ni princip rada: komandant SDG-a, Ž. R. Arkan šturo je izjavio da je uspešno likvidirana grupa boraca Armije BiH, a slikar Milić od Mačve nagovestio da se oružje temelji na formuli V3=0. Mada su taktičko-tehnički podaci i izgled do dana današnjeg ostali strogo čuvana vojna tajna, na osnovu Sporazuma Arkan–Žirinovski o političkoj, kulturnoj, ekonomskoj i vojnoj saradnji (Erdut, 5. februara 1995) najavljen je početak proizvodnje Eliptona u kompaniji Elektron u Šapcu. Kako je naveo vlasnik firme i predsednik Okružnog odbora Arkanove Stranke srpskog jedinstva Tomislav Simić, serijska proizvodnja elektronskih sklopova za Elipton trebalo je da počne sredinom 1995: reč je o modelu koji spada u lično vojno naoružanje, veličine "Gajgerovog brojača sa antenicom". Kompanija "Elektron" u tom trenutku uspešno je ovladala proizvodnjom noša koje sviraju na osnovu originalnog patenta. No, da postoji i poljski model Eliptona, moglo se sredinom 1994. zaključiti iz izjava pojedinih visokih funkcionera Republike Srpske. Oni su odabranim novinarima poverili da oružja Žirinovskog može sve Muslimane i Hrvate da pretvori u prah i pepeo. Nikakvih drugih detalja nije bilo. Ipak, u javnost su procureli delovi uputstva za borbenu upotrebu, koje je 3. septembra 1994. propisao puk M.V. Komadina: prekidač namestiti na položaj "kat" (katolici) ili "muh" (muhamedanci) zavisno od neprijatelja prema kome se dejstvuje, operator da pazi da fitilj stalno bude suv, a vozač da volovi budu nahranjeni. Nije poznat razlog zbog koga Elipton nije delovao 1994. i 1995. kada je NATO bombardovao Republiku Srpsku, kao ni 1999. kada je ista alijansa napala SR Jugoslaviju.

Puk. SVK M. Munižaba


Ilijada u brojkama

Ilijada se sastoji od 15.693 stiha, podeljena u 24 pevanja. Radnja epa se odigrava 10. godine Trojanskog rata, prema Eratostenu 1184. godine pre nove ere, i traje 51 dan. U Ilijadi je opisana smrt 252 ratnika u borbama pod Trojom, od čega smrt 55 ahejskih junaka i 197 smrti ratnika iz trojanskih redova. Od 252 poginula ratnika u Ilijadi, poimence je navedeno 239 boraca i kako su ubijeni. Ostala su nepoznata imena 12 Tračana što ih je Diomed na spavanju pokl’o kad je sa Odisejem krao Resove konje u 10. pevanju, kao ni ime Azijevog vozača koga je kopljem ubio Antiloh u 13. pevanju.

Prof. Udo Brazović


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST