Meridijani

Marselj: Poštovani predsedniče

Na dan izbora budućeg američkog predsednika ministri spoljnih poslova Evropske unije su u Marselju sastavili "listu želja" za budućeg predsednika SAD. U dokumentu od šest strana EU traži veću ulogu u rešavanju svetskih problema budući da "postoji potreba za otvaranjem novog poglavlja u svetskoj harmoniji, ravnoteži, promeni", kako je to objasnio ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner. On posebno ističe da se EU nada bliskim odnosima sa novom američkom administracijom, kao i da su oba američka predsednička kandidata "skrenula pogled na Evropu i pokazala interesovanje za saradnju sa Unijom". Kušner smatra da će SAD ostati "ne dominantna, ali svakako velika sila", uz podsećanja da galopirajuća globalizacija praćena tekućom finansijskom krizom pokazuje da nijedna nacija ne može da sprovodi svoju volju kada je reč o svetskom problemima. Benita Ferero Valdner, komesarka EU za spoljne odnose, ističe da EU treba da sklapa partnerstva ne samo sa SAD, već i sa Kinom, Indijom, Brazilom i drugim važnim velikim igračima". Kao težište buduće transatlantske saradnje EU navodi mirovni proces na Bliskom istoku, Avganistan, Pakistan, Irak, Iran, sprečavanje širenja atomskog oružja, reformu UN-a i borbu protiv terorizma. "EU je postala odlučnija", ističe Kušner misleći na ulogu Unije u pregovorima između Rusije i Gruzije, a naročito na vodeću ulogu EU tokom svetske finansijske krize.


Goma: Objava rata narodu

Pobunjenici na istoku Demokratske Republike Kongo optužili su vladu te zemlje da je objavila "rat svom narodu" tako što je odbila da pregovara o konfliktu koji je u izbeglištvo oterao više od milion ljudi. Pobunjenički lider, plemena Tutsi, general Nkuda pozvao je na direktne pregovore sa vladom Konga, ali vlasti u Kinšasi to odbijaju. Portparol odmetnutog generala i njegovog Nacionalnog kongresa za odbranu naroda (CNDP) Bertran Bisimva još je rekao da je vlada time "potvrdila svoju militarističku poziciju", a Nkuda je zapretio da će zbaciti vladu u Kinšasi ukoliko se ne održe direktni pregovori povodom njegovih zahteva. Budući da je grad Goma pod opsadom pobunjenika oglasile su se Ujedinjenje nacije. O karakteru buduće mirovne misije UN-a u Kongu izjasnio se francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner koji smatra da bi trebalo da bude više međunarodnih trupa sastavljenih od vojnika sa dozvolom da se bore i primenjuju silu. Kušner je objasnio da to ne znači da UN trupe treba da zarate, već da moraju da očuvaju ugroženu bezbednost humanitarnih radnika u Kongu. Prva pomoć stigla je u glavnu bolnicu u regionu Rušturu koji kontrolišu pobunjenici. U Najrobiju bi uskoro trebalo da se održi sastanak na kojem će lideri obe strane razmatrati aktuelnu situaciju. Kongo i Ruanda se međusobno optužuju za podržavanje suprotstavljenih pobunjeničkih grupa – Nkuda tvrdi da su njegova družina i on zaštitnici svojih Tutsi sunarodnika od ruandanskih Hutu pobunjenika koji su se infiltrirali na istoku Konga posle genocida u Ruandi 1994. Vlada Konga tvrdi da Ruanda podržava Nkudu.


Mogadiš: Mirovni proces i kamenovanje

Vođa somalijskog Islamskog suda šeik Šarih Ahmed vratio se u zemlju dve godine nakon što je zbačen sa vlasti. Ovaj uticajan verski vođa i predsedavajući Alijanse za ponovno oslobođenje Somalije (ARS), doleteo je iz Najrobija da bi dao podršku hiljadama pristalica. Šeik Šarif je osnovao ARS u egzilu a vratio se u Somaliju da bi objasnio šta je postignuto ugovorom o prelaznoj vladi u Džibutiju kao i da bi obezbedio sprovođenje mirovnog procesa. Pokret Islamski sud trenutno kontroliše Džavhar na severu zemlje i grad Kismajo, koji je bio poprište nedavne tragedije: jedna devojčica koja se požalila da je bila silovana, kamenovana je do smrti nakon suđenja u kome je proglašena krivom zbog preljube, saopštile su humanitarne grupe u toj zemlji. Amnesti internešenel izdao je saopštenje da je žrtva Ajša Ibrahim Duhulov imala svega 13, a ne 23 godine kako je ranije rečeno. Devojčica je kamenovana na stadionu u južnoj luci Kismajo pred oko 1000 gledalaca, mahom muškaraca. "Dete je umrlo najstrašnijom smrću pred naoružanim opozicionim grupama koje trenutno kontrolišu Kismajo", rekao je jedan humanitarac.


Kolombo: Tigrovi na gubitku

Višedecenijski rat države Šri Lanke protiv Tamilskih tigrova uskoro bi trebalo da se završi, izjavio je vojni zvaničnik ove ostrvske države povodom najnovijih izveštaja o borbama na severu zemlje koji drže pobunjenici. General Sarat Fonseka kaže da su vojnici ubili hiljade pobunjenih boraca Oslobodilaca tigrova Tamila Elama (LTTE) u protekle dve i po godine. "Više od 80 odsto oružanih borbi protiv LTTE-a je uspešno okončano, osvojeno je oko 80 odsto teritorije i ubijeno više od 12.000 njihovih boraca", izjavio je Fonseka. Vlada Šri Lanke sprema veliku ofanzivu protiv Tigrova u gradu Kilinočičiji, koji se nalazi severno od Kolomba, a ministar odbrane kaže da ima još sporadičnog otpora u gradu Punerinu. Rečeno je kako vlada namerava da ponovo otvori put ka severnom poluostrvu Džafna. Od početka sukoba davne 1972. godine, kada su Tamilski tigrovi pokrenuli kampanju za nezavisnost u zemlji koja broji 20 miliona stanovnika, poginulo je na desetine hiljada ljudi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST