Meridijani

Vašington: Unuk Obama

Trenutno vodeći američki predsednički kandidat iz redova demokrata, Barak Obama, dobio je ove nedelje značajnu podršku u svojoj zemlji i preko Atlantika. U finalu predsedničke trke, čiji se rezultat očekuje 4. novembra, značajna podrška stigla je od bivšeg državnog sekretara SAD Kolina Pauela. Nekadašnji Bušov saradnik prešao je "crtu" između dva suprotstavljena stranačka tabora i istupio u korist demokratskog kandidata. General Pauel osvrnuo se na konstataciju kandidata Džona Mekejna da Obama nije u stanju da komanduje američkom vojskom, rekavši da ta "nesrećna karakterizacija nije tačna" i da je Americi potrebna "transformatorska figura". Sličnog je mišljenja i gradonačelnik Londona, koji smatra da Obama "izgleda veoma inteligentno" i da se ponaša ljubazno i iskreno, dodajući da, za razliku od trenutnog stanara Bele kuće, nema poteškoća u shvatanju engleske gramatike i izgovora. Prema njegovom mišljenju objavljenom u "Dejli telegrafu", Obama je otelotvorenje "promene i nade" upravo u trenutku kada je Americi to najpotrebnije. "Ne smatram da je Mekejn lakrdijaš", ograđuje se gradonačelnik Londona, "ili da je Obama Mesija, u šta veruju njegove pristalice. Ipak naglašavam, Obama nije marksista ili subverzivni levičar, kako tvrde njegovi oponenti." Džonsonova podrška je bila neočekivana s obzirom na to da su američki republikanci i britanski konzervativci još od vremena Ronalda Regana i Margaret Tačer osamdesetih godina bili u nekoj vrsti savezništva. Očito je da se kurs saradnje menja, jer Džonson smatra da Obama zaslužuje da pobedi zato što se čini "talentovanim i posvećenim" i zato što nudi šansu da se "najveća država na planeti Zemlji u očima ostatka sveta" – podmladi. U jeku domaće i međunarodne podrške, Obama najavljuje da će naredni vikend da posveti svojoj baki koja živi na Havajima i čije se zdravlje pogoršalo. Baka i deka, Medlin i Stenli Danam, mnogo su pomogli kćerki En, Barakovoj pokojnoj majci, u odgajanju i vaspitanju malog Baraka, tvrdi zahvalni unuk. Otkazani su događaji u Viskonsinu i Ajovi, a umesto toga Obama ide najpre u Indijanu a zatim na Havaje kod bake. Agencije su objavile slike dečaka sa afro frizurom u zagrljaju sa bakom i dekom, koji su, uzgred, bele puti. Sva ta dešavanja donela su Obami znatnu prednost nad Mekejnom, samo dve nedelje uoči izbora. Baka je sigurno ponosna...


Helsinki: Zapaljena ambasada

U utorak, u ranim jutarnjim satima, napadnuta je Ambasada Turske koja se nalazi u centralnom delu Helsinkija, saopštila je finska policija. Jedan zaposleni u ambasadi je povređen u podmetnutom požaru i on je prebačen u bolnicu zbog trovanja dimom, saopštio je portparol policije Jusi Huhtela. Prema njenim rečima, na vrata ambasade bačena je flaša napunjena zapaljivom tečnošću, ali je požar ugašen pre nego što je zahvatio ostatak zgrade. U štampi se navodi da iza napada stoji kurdska separatistička grupa PKK, dok su motivi za napad političke prirode. Napad na ambasadu desio se svega nekoliko sati nakon mirnog antiturskog protesta više desetina Kurda ispred zgrade, održanog u znak podrške lideru Abdulahu Okalanu. Finska policija je uhapsila četvoricu mlađih muškaraca u Helsinkiju za koje se sumnja da su odgovorni za napad. Portparol policije smatra da je napad verovatno politički motivisan s obzirom na to da su neki od uhapšenih tursko-kurdskog porekla. Finski ministar spoljnih poslova Alekstab Stab osudio je napad na tursku ambasadu, rekavši da finska vlada veoma ozbiljno shvata odgovornost za zaštitu sigurnosti stranih diplomata i njihovih predstavništava.


Kunduz: Nastavak nasilja

U napadu bombaša samoubice na nemački konvoj u severnom Avganistanu, u provinciji Kunduz, stradalo je petoro dece i dva vojnika, saopštila je policija. Imena poginulih NATO vojnika nisu saopštena, kao ni njihove nacionalnosti. U nekim novinskim izveštajima navodi se i da su nastradali još neki civili od, pretpostavlja se, ruke talibana. Ono što je čudno jeste to što su u ovom delu zemlje, koji je relativno miran, bombaški napadi retkost. Nasilje je koncentrisano uglavnom u južnom Paštunu i na istoku zemlje. Istog dana kada se desio napad u Kunduzu, ubijeno je dvoje britanskih humanitarnih radnika u Kabulu. Na humanitarce, od kojih je jedna žena zaposlena u organizaciji koja pomaže osobama sa specijalnim potrebama, pucala su dvojica koji su se dovezli na motociklima. Ubice su pobegle, a talibani su preuzeli odgovornost za napad. U njihovom saopštenju navodi se da su ubijeni zbog "širenja hrišćanske propagande".

U napadima talibana ove godine ubijeno je oko 4000 ljudi, od kojih jednu trećinu čine civili, a od toga je petoro bilo zaposleno u nevladinim organizacijama – u avgustu ove godine ubijeno je troje humanitaraca i jedan vozač.


Seul: Misterija Kim Džonga

Misteriozno odsustvo Kim Džong Ila sa političke scene u Severnoj Koreji dobilo je očekivani epilog. Razlog njegovog nestanka je bolest, potvrđeno je u izveštaju koji je Nacionalna služba bezbednosti podnela Narodnoj skupštini ove zemlje – Kim Džong Il je imao operaciju na srcu i trenutno se oporavlja. Direktor službe bezbednosti Kim Sung Ho predstavio je izveštaj na nacionalnoj televiziji, bez podnošenja nekakvih konkretnih dokaza o bolesti. Mnogo različitih verzija o zdravstvenom stanju Kim Džonga bilo je u opticaju, najviše zbog nedostatka ikakvih informacija, i to se nepovoljno odražavalo na odnose sa Južnom Korejom, Kinom, Japanom, Rusijom i SAD. Analitičari nagoveštavaju moguću krizu u ovoj zemlji, budući da King Džong Il već 30 godina radi na jačanju diktature u Severnoj Koreji a naslednik se u ovom trenutku ne naslućuje. Postavlja se pitanje ko će biti njegov glasnik ukoliko on bude vezan za postelju, i da li će se pojaviti neka osoba sa harizmom. Kako stvari stoje, među članovima partije trenutno vlada veliko uzbuđenje dok Kim Džong Il iz svoje postelje bira naslednike, pretpostavlja se, pretežno iz redova rođaka i najvatrenijih obožavalaca. Vreme nije više na njegovoj strani, tok promena je na strani Severne Koreje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST