Održivi razvoj >

Udarnička modernizacija

Energetika

Najveća termoelektrana u Srbiji (i nezanemarljiv zagađivač), kao i rudnici koji su na nju oslonjeni, ovih dana prilično se modernizuju. Posle novih remonta u TE Kostolac, i na kopovima, smanjeni su negativni efekti na životnu sredinu, uporedo sa povećanjem efikasnosti elektrane i rudnika. To su uz obilje stručnih pojmova prošle nedelje objasnili šefovi ove elektrane. Oni su u Kostolcu bili domaćini posete ministra energetike i rudarstva Petra Škundrića, koji je pozvan povodom "uspešno završenih radova" i kome su tom prilikom predstavljeni raznovrsni rezultati iz skorašnjeg udarničkog arsenala.

Tako je prošle godine Kosotolac ostvario najveću proizvodnju uglja u svojoj istoriji od 7,2 miliona tona. U samoj elektrani takođe je postignut rekord – proizvedeno je čak pet miliona Mwh električne energije, čime je ozbiljno premašen planirani cilj od 4,6 miliona Mwh.

Što se modernizacije tiče, o njoj je mnogo govorio zamenik direktora TE Kostolac Dragan Jovanović. On je rekao da je "front otkopavanja uglja dislociran na severnu stranu kopa Drmno formiranjem otkopnih etaža u punoj dužini u skladu sa Projektom kopa Drmno o podizanju proizvodnje na devet miliona tona godišnje". Jovanović je objasnio da je deo opreme sa nekih kopova oporavljen i razmešten tako da se postigne bolji efekat u iskopavanju, a ovo privredno društvo se pohvalilo i novoizgrađenim "sistemom tračnih transportera za odvoz uglja i završenim remontom opreme za otkopavanje uglja na PK Drmno".

Uz napomenu da su poslove remonta uglavnom izvodile domaće firme, Jovanović je dodao da su na blokovima, odnosno generatorima koji proizvode struju u samoj termoelektrani završeni standardni i kapitalni remonti. Izvršena je i "sanacija slabih mesta na zaptivenosti kotlova na blokovima B1 i B2 u TE Kostolac B, a započeta je i realizacija projekta rekonstrukcije sistema za odvoz pepela i šljake sa TE Kostolac B".

Kako najavljuju u Kostolcu, njihovi "dalji planovi su 12 miliona tona uglja i izgradnja još jednog termobloka na TE Kostolac B". Međutim, novinari koji su u Kostolac došli u ministrovoj sviti nisu pokazali preteran entuzijazam za ove udarničke podvige koliko za najavljeno povećanje cene struje, što je uostalom i svim građanima mnogo više na umu. Kako god, oba ta pitanja su zatvorena u istom strujnom kolu – bez novih postrojenja i osvežavanja starih, nema jeftinih kilovat-sati, dok sa druge strane, bez podizanja cene nema novih investicija i novih rekorda.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST