Međuvreme

Mediji: Inicijativa, akcije, konkurs

Jedna smena, jedna ostavka i jedan otkaz praćen zabranom ulaska u zgradu "Politike" trenutni su bilans događaja koji potresaju najstariji dnevni list u Srbiji.

Ljubomir Stojadinović

Skupština akcionara preduzeća "Politika novine i magazine" (PNM) razrešila je 1. oktobra Ljiljanu Smajlović dužnosti glavne i odgovorne urednice lista "Politika". Istog dana, generalni direktor PNM-a Srđan Janićijević podneo je ostavku, ali će do izbora novog direktora ostati na ovoj funkciji. Prvi potez koji je Janićijević povukao kao direktor u ostavci jeste otpuštanje komentatora i predsednika Aktiva novinara "Politike" Ljubomira Stojadinovića.

Podsetimo, sve je počelo 22. septembra kada je na sednici Upravnog odbora "Politike" AD pokrenuta inicijativa za promenu procedure kojom se bira glavni i odgovorni urednik lista "Politika". Kako promena procedure znači i promenu urednika, ne čudi što je ovo shvaćeno kao smena u najavi Ljiljane Smajlović, dotadašnje glavne i odgovorne urednice. Prema tvrdnjama predsednice UO "Politike" AD Sonje Liht, inicijativa za promenu procedure potekla je od rukovodstva PNM-a, što je i normalno, jer UO nema ovlašćenja da sam pokreće ovakav postupak. O postavljanju ili smeni glavnog i odgovornog urednika, naime, odlučuje generalni direktor PNM-a.

Srđan Janićijević

Nakon što se vest o ovome pročula, generalni direktor PNM-a Srđan Janićijević oglasio se saopštenjem u kom je demantovao da je od njega potekla ova inicijativa, ali se između redova moglo pročitati šta sledi. "Lično i profesionalno sam ponosan na napredak koji je naše uredništvo napravilo u proteklom periodu sa Ljiljanom Smajlović na čelu, kolegijumom i ostalim članovima tima. Iako su propusti životna stvarnost, napredak je očigledan. Promene su normalna i poželjna pojava. Svaka promena nabolje u svakom poslu je dobrodošla", rekao je Janićijević u saopštenju.

Ljiljana Smajlović, nimalo iznenađena zbog dolazeće smene, zatražila je tada u izjavi datoj "Vremenu" da joj se kaže šta to u njenom radu nije valjalo. Sonja Liht odgovorila je i njoj i Janićijeviću u izjavi za "Politiku" od 25. septembra: "Dužna sam da pojasnim da ovo telo nije nadležno da se bavi i ocenjuje uređivačku politiku lista ‘Politika’, niti je novi saziv UO ‘Politike’ AD to do sada činio. Istovremeno, mislim da delim mišljenje većine članova UO ‘Politika’ AD, kada kažem da visoko cenim profesionalizam gđe Smajlović, njeno bogato novinarsko iskustvo, posebno u domenu spoljne politike, kao i njena nastojanja da obogati list ‘Politika’ novim sadržajima", izjavila je Liht za "Politiku", pojasnivši da je UO bio prinuđen da preduzme određene korake jer je smanjenje tiraža ovih novina jedan od uzroka pada vrednosti akcija "Politike"AD.

Povodom Janićijevićevih tvrdnji da od njega nikakva inicijativa za promenu glavnog i odgovornog urednika nije potekla, Sonja Liht je rekla da je na sednici UO "Politika" AD, održanoj 22. septembra, g. Jovan Simić obavestio usmeno članove UO da rukovodstvo PNM-a traži od UO "Politika" AD da pokrene inicijativu za smenu gđe Smajlović. Članovi UO odlučili su da ne prihvate da pokrenu inicijativu za smenu glavnog i odgovornog urednika lista "Politika" i doneli jednoglasnu odluku da se pokrene inicijativa pred Skupštinom PNM-a da se raspiše konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika, uz prethodno pribavljeno mišljenje redakcije lista "Politika" o kandidatima.

Nakon toga, strasti su se nakratko smirile, a onda je Skupština akcionara preduzeća "Politika novine i magazini" razrešila Ljiljanu Smajlović dužnosti. Istovremeno, generalni direktor tog preduzeća Srđan Janićijević podneo je ostavku posle sednice Skupštine akcionara. Za vršioca dužnosti glavnog urednika određen je Radmilo Kljajić, kao najstariji član redakcijskog kolegijuma. Nakon sednice, niko od članova Skupštine akcionara PNM-a i UO "Politike"AD nije bio naročito voljan da komentariše Smajlovićkinu smenu i Janićijevićevu ostavku. Ali, voljan je bio Ljubomir Stojadinović, kolumnista "Politike" i predsednik tamošnjeg Aktiva novinara, koji je za dnevni list "Danas" izjavio da nije pitanje zašto Ljiljana Smajlović odlazi, već zašto je uopšte došla na mesto glavnog i odgovornog urednika, "a očigledno je došla po nalogu jedne partijske klike, izvršavajući njene naloge". Stojadinović je još rekao da je Smajlovićeva uspela da potpuno podeli redakciju, da "izmeni njenu krvnu sliku dovodeći svoje podobne, a nestručne ljude, uglavnom srednjoškolce, a terajući vrsne novinare na margine novinarstva". Prema Stojadinovićevom mišljenju, Ljiljana Smajlović je podelila kolektiv i po platama: "Plata njenog zamenika Vladimira Radomirovića iznosila je 220.000 dinara, dovedenog urednika fotografije 180.000, dok se plata dovedenih novinara kretala oko 100.000 dinara. S druge strane, pojedini kolumnisti, starosedeoci lista, imali su i po trideset hiljada manje", ispričao je Stojadinović za "Danas".

Po Smajlovićkinom odlasku, međutim, Stojadinović nije dobio tih 30.000 manjka, već – otkaz i zabranu ulaska u zgradu "Politike". "Kao i svi zaposleni u kompaniji ‘Politika novine i magazini’, i Stojadinović je, potpisujući ugovor o radu, preuzeo obavezu da ne daje javne izjave o poslovanju preduzeća", stoji u saopštenju rukovodstva PNM-a, u kom su objašnjeni razlozi za Stojadinovićev otkaz. Ljubodrag Stojadinović poručio je da će se u "Politiku" vratiti čim Janićijević iz nje ode, a obratio se pismom i predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću u kom ga moli da "svojim autoritetom i visokim poznavanjem značaja slobode štampe i mišljenja" doprinese da se poništi ta odluka. Na vest o otkazu Ljubodragu Stojadinoviću reagovala su i novinarska udruženja UNS i NUNS, ocenjujući da je otkaz nezakonit. Udruženja su apelovala da se svi nesporazumi u listu, "koji su u dobroj meri posledica smenjivanja glavne i odgovorne urednice Ljiljane Smajlović, rešavaju unutar kuće". Prema oceni UNS-a, smenjivanje Ljiljane Smajlović posledica je neprihvatljivog upliva politike u ovu medijsku kuću koja, suprotno zakonu, još nije privatizovana i vlast preko državnog kapitala i dalje utiče na uređivačku politiku.

Još od maja ove godine, kada je promenjen sastav UO "Politika" AD jasno je da se Ljiljani Smajlović smeši smena sa mesta glavnog i odgovornog urednika. Da se naslutiti da iza toga stoje pojedinci a možda i strukture vlasti, što je i Srđan Janićijević gotovo otvoreno izneo u svom saopštenju. Jasno je da se mnogima ne sviđa uređivačka politika kakvu je sprovodila Ljiljana Smajlović, ali je potpuno nejasno zašto ni posle njene smene niko od onih koji su o toj smeni odlučivali nije javno rekao šta im se u toj politici nije svidelo. Konkurs za novog urednika raspisan je u ponedeljak, rok za slanje prijava je 16. oktobar. Akcijama "Politike" vrednost je porasla.


Akcije: Pomoć Ministarstva za rad

Nakon objavljivanja teksta "Kuća od kartona, ručak iz kontejnera" ("Vreme", broj 926), redakciji "Vremena" javili su se predstavnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Njihova namera je da pomognu ljudima koji žive u izbegličkom kampu u bivšem supermarketu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) u Kragujevcu. U ovom kampu u veoma teškim uslovima živi oko 130 ljudi, sa Kosova i iz Hrvatske, većinom starih i bolesnih. Prošle godine Komesarijat za izbeglice nije uspeo da im obezbedi dovoljno ogreva za celu sezonu. Oskudevaju i u hrani, pa im se obroci sastoje od tanjira supe ili jedne viršle. Zbog ovakvih uslova života, pre četiri godine u kampu se pojavila tuberkuloza. Ministarstvo za rad i socijalna pitanja pomoći će im u nabavci onoga što im ove zime bude najpotrebnije. Redakcija se zahvaljuje Ministarstvu u ime ljudi koji žive u ovom izbegličkom kampu.


Nagrade: Zlatno pero Ivanu Medenici

Nagrada Zlatno pero za najbolju pozorišnu kritiku o predstavama 42. Bitefa dodeljena je dr Ivanu Medenici, kritičaru "Vremena". U nagrađenom tekstu "Trijumf bez teatra" objavljenom u prošlom broju "Vremena", Medenica prikazuje tri ključne predstave: Sonju Alvisa Hermanisa, Persijance Dimitri Gočeva i Štifterove stvari Hajnera Gebelsa. Njegova kritika je ujedno i rasprava o karakteru današnjeg pozorišta i njegovim promenama. Medenica je izjavio da je "veoma počastvovan i radostan", dodajući da je Bitef dugi niz godina, kao i danas, doprinosio emancipaciji naše pozorišne kritike i da su se generacije pozorišnih kritičara formirale prateći taj festival.

Nagradu Zlatno pero ustanovila je novinska agencija Tanjug 2006. godine, u želji da se unapredi i istakne uloga pozorišne kritike u kulturnom životu Srbije.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku žiri je doneo jednoglasno, u sastavu Vladimir Stamenković, Radomir Putnik, Zoran Jovanović, dr Rajko Đurić i novinar Tanjuga Zorica Dimitrijević.


 

Broj nedelje

Do početka oktobra, Ministarstvo zdravlja Srbije izdalo je 16 rešenja za rad ordinacijama tradicionalne medicine. Najviše rešenja izdato je za bavljenje homeopatijom, akupunkturom, kvantnom medicinom i makrobiotikom. Ovo je početak uređivanja i prihvatanja alternativne medicine, a njena primena se najavljuje i u državnim zdravstvenim institucijama. Računa se da će se broj ordinacija tradicionalne medicine uskoro znatno povećati.

Grafik: Obama protiv Mekejna

Dok pristalice Baraka Obame tvrde da su reklamne poruke Džona Mekejna usmerene prvenstveno na prikazivanje suparnika u lošem svetlu, a pristalice Džona Mekejna insistiraju na suprotnom, podaci agencije Nielsen pokazuju da i jedna i druga strana emituju negativne reklamne poruke u približno istom broju. U periodu od 3. juna do 7. septembra u okviru Mekejnove kampanje lansirane su 76.192 reklamne poruke u kojima se Obama spominje u negativnom kontekstu, dok je u istom periodu u okviru Obamine kampanje emitovano 75.246 poruka koje se bave isključivo kritikom Džona Mekejna. Negativna kampanja najoštrija je u Ohaju, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu. (Nielsen)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST