Meridijani

Minsk: Bez opozicije

U Belorusiji su u nedelju održani izbori za donji dom parlamenta, na kojima su svih 110 mesta osvojile pristalice predsednika Aleksandra Lukašenka. Posmatrači OEBS-a nisu imali pristupa na više od trećine glasačkih mesta, a prijavili su i nekoliko slučajeva falsifikovanja rezultata. Pripadnici opozicije unapred su odbacili rezultate izbora na kojima je odziv bio oko 75 odsto, pozivajući posmatrače da ne priznaju rezultat. "Nije bilo izbora u Belorusiji. To je bila obična izborna farsa za Zapad", izjavio je Anatolij Lebetko, lider Ujedinjene građanske partije, glavne opozicije Lukašenku. Nakon zatvaranja biračkih mesta oko 500 pristalica opozicije održalo je mirne proteste u Minsku.

Lukašenkova pobeda uoči izbora nije dovođena u pitanje. Mediji u Belorusiji strogo su kontrolisani kojima opozicija nema mnogo pristupa, osim tokom kratkotrajne predizborne kampanje. Ankete su pokazivale da Lukašenkova stranka ima ubedljivu prednost, ali i da je više od polovine građana razočarano i u vlast i u opoziciju. Lukašenko je pokušao da osvoji poneki pozitivan poen u odnosima sa EU i SAD, koje Belorusiju smatraju poslednjom diktaturom u Evropi. Prema izveštaju OEBS-a, Belorusija je na poslednjim izborima napravila manji napredak, ali i dalje nedovoljan da bi sankcije bile ukinute.


Nju Delhi: Stampedo

Najmanje 147 osoba je poginulo i oko 150 povređeno u nesreći koja se dogodila pored hinduističkog hrama u indijskom gradu Džodpuru. Prema izveštajima agencija, do nesreće je došlo kada se srušio jedan stari zid u blizini hrama, što je izazvalo paniku i stampedo nekoliko hiljada okupljenih vernika. Nepoznat broj osoba ostao je zatrpan u ruševinama zida i odmah je preduzeta akcija da se oni izvuku. Indijske vlasti najavile su istragu povodom nesreće, koja je poslednja u nizu sličnih tragedija koje su se dogodile u Indiji u proteklih nekoliko meseci. Početkom avgusta, u stampedu u hinduističkom svetilištu u pokrajini Himakal Pradeš poginulo je 140 osoba, a u julu šest u sličnoj nesreći. Hinduistički hram u Džodpuru podignut je u petnaestom veku. U utorak se u njemu okupilo nekoliko hiljada hodočasnika, koji su došli da obeleže početak Navaratra festivala, velike jesenje svečanosti koja traje devet dana.


Brazil: Seča šuma

Brazilsko ministarstvo za zaštitu životne sredine objavilo je spisak od 100 najvećih prestupnika u ilegalnoj seči šuma, protiv kojih će u narednom periodu biti podignute optužnice. Kada je spisak objavljen usledilo je veliko iznenađenje, jer je prvo mesto zauzeo Institut za dekolonizaciju i agrarnu reformu, vladina institucija koja se, između ostalog, bavi i dodeljivanjem zemlje najsiromašnijima. Nešto ranije, organizacija Grinpis optužila je nekoliko zvaničnika Instituta da stoje iza ilegalne seče šume tako što dodeljuju dozvole kompanijama koje se bave krčenjem šume a potom na tim mestima prave lažna naselja, i tako zaobilaze propise. Rolf Hakbart, direktor Instituta, negirao je optužbe. Brazilski ministar za zaštitu životne sredine Karlos Mink najavio je podizanje optužnice protiv svih prekršilaca i formiranje specijalne policije od oko 3000 pripadnika koji će se baviti isključivo ilegalnom sečom šuma.

Najnovija istraživanja pokazuju da je ilegalno krčenje šuma u Brazilu u velikom zamahu, i da je samo u poslednjih mesec dana uništeno 760 kvadratnih kilometara šume, tri puta više nego u avgustu. Ilegalno krčenje tropskih šuma jedan je od najvećih problema u Brazilu i ima uticaja na čitavu planetu, budući da su šume u Južnoj Americi najveći proizvođači kiseonika na planeti. Njihovo krčenje u Brazilu navodno je strogo kontrolisano dodeljivanjem specijalnih licenci i dozvola, ali istraživanja pokazuju da oko 60–80 procenata šume nestane na protivzakonit način. Glavni razlozi za to su ekonomski, počev od prodaje drveta do podizanja stočnih farmi i poljoprivrednih plantaža. Brazil je najveći izvoznik mesa na svetu, a farme se šire uglavnom na račun šuma. U oblastima oko reke Amazon živi oko 25 miliona ljudi, uglavnom siromašnih, kojima je seča šume često glavni izvor prihoda. Od 1970. uništeno je oko 700.000 kvadratnih kilometara šume što je, na primer, površina kao dve Nemačke.


Berlin: Povratak

Turisti iz Evrope, petoro Italijana, petoro Nemaca i jedan Rumun, koji su kidnapovani 19. septembra na jugu Egipta, vratili su se u utorak nepovređeni svojim kućama. Turisti su zajedno sa osmoricom egipatskih vodiča obilazili turističke lokacije u Sahari, blizu granice sa Sudanom, kada ih je zarobila grupa kidnapera čiji identitet još nije objavljen, pa se o njima pojavljuju razne informacije. Otmičari su tražili otkup od pet miliona evra, koji nije plaćen. U vezi s njihovim oslobađanjem pojavljuju se suprotne informacije. Egipatski zvaničnici tvrde da su akciju spasavanja izvele egipatske specijalne jedinice, koje su i oslobodile taoce. Ima informacija da je u akciji učestvovala i sudanska vojska, jer su taoci prebačeni na teritoriju Sudana. U akciji sudanske vojske ubijena su šestorica otmičara, dok su dvojica zarobljena. Niko od talaca nije povređen. Italijanski ministar Franko Fratini čestitao je sudanskim i egipatskim specijalcima i dodao da su italijanski i nemački obaveštajci sarađivali sa njima.

Nakon što su spaseni, turisti su prevezeni u Kairo, a potom u Turin i Berlin. Identitet otmičara još nije utvrđen. Sudanska vlada optužuje pobunjeničke grupe iz Darfura da stoje iza otmice, što one negiraju, a pojavile su se i informacije da su turiste kidnapovale lokalne plemenske bande sa tog područja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST