Sati hapšenja >

Privođenje za narodnu zabavu

Kako su protekla tri dana vlasti privodile pravdi bivšeg predsednika SRJ

Petak 30. mart 2001.

19 časova: Šef poslaničkog kluba SPS-a Branislav Ivković pozvao socijaliste da napuste Skupštinu, rekavši da se ispred kuće u Užičkoj 11–15 u kojoj živi Milošević nalazi "šest vozila sa naoružanim ljudima i jedna kola Hitne pomoći".

20.00: Ispred ulaza u kuću Miloševića nalazi se pedesetak građana spremnih, kako kažu, da ga brane. Dolaze i novinari gde ih u atmosferi "logorske vatre" čuva "narodna straža". Jedna marica, nekoliko džipova i dvoja kola Hitne pomoći su u blizini, sa druge strane kuće u Konavljanskoj ulici. Oko 20 sati policija je blokirala ulice koje vode do vile u kojoj je Milošević.

22.00: Ispred glavnog ulaza u vilu simpatizerima SPS-a obraćaju se Branislav Ivković i Siniša Vučinić, predsednik Radikalne stranke levice "Nikola Pašić" i član Direkcije JU-a.

22.50: Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević uhapšen je i nalazi se u Palati pravde, javlja Radio B92 pozivajući se na "pouzdane izvore".

23.30: Četiri džipa MUP-a Srbije u Palatu pravde dovoze nepoznate osobe. Okupljeni građani proslavljaju "hapšenje" Miloševića. Živorad Igić, aktivista SPS-a, u izjavi za Radio B92 demantovao je informaciju da je Milošević uhapšen.

Četiri džipa izašla su iz Palate pravde i uputila se ka Dedinju, u istom pravcu odakle su i došla.

24.00: Branislav Ivković izjavio je agenciji Beta da je vest o hapšenju Miloševića "totalna laž". "Vest o hapšenju je plasirana kako bi se sprečile velike grupe ljudi koje su krenule ka Beogradu da brane Miloševića."

Milošević izlazi na glavnu kapiju u Užičkoj. Kratko maše rukom okupljenima i ponovo se vraća u rezidenciju.

Subota 31. mart

1.25: Milošević dao telefonsku izjavu Radiju B92: "Upravo pijem kafu sa mojim drugovima ovde i vrlo sam dobro. Gledam na sve ovo kao i svi građani Srbije. Ispred kuće su se okupili mnogobrojni građani, ne samo pristalice SPS-a već mnogi kojima je na srcu naš narod i nacionalno dostojanstvo. Mi smo svi zajedno ponosni kad vidimo takvo raspoloženje." Upitan da li je uplašen Milošević je odgovorio: "Naravno da nisam."

2.10: Oko sto policajaca pod punom opremom pojavilo se na ulazu u kuću. Policija rasteruje "narodnu stražu" sa zadnjeg ulaza. Nekoliko desetina policajaca bez opreme za suzbijanje demonstranata napravilo kordon i pokušava da uđe u dvorište zgrade. Pojavila se grupa specijalaca u kožnim jaknama i sa kapuljačama na glavama.

2.45: Specijalne antiterorističke jedinice prilaze vozilima kapiji na ulazu u kuću. Bacaju šok-bombe, razbijaju staklo na portirnici i ulaze u dvorište. Čuje se pucnjava. Povređena su dva policajca i jedan fotoreporter.

3.25: Policajcima stiže pojačanje od tridesetak policajaca sa šlemovima, pancirima i automatskim puškama. Jedan oklopni transporter parkirao se ispred ulazne kapije, a okupljene Miloševićeve pristalice gađale su ga flašama. Dolaze funkcioneri Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije sa načelnikom Goranom Petrovićem na čelu.

4.20: Ponovo dolazi Goran Petrović sa saradnicima i odlazi na razgovor u vilu.

6.30: Novinari i Miloševićeve pristalice udaljeni su više od 200 metara od kapije vile, u pravcu Topčiderske zvezde; ispred kuće su i dalje jake policijske snage i nekoliko džipova.

9.30: Ministar policije Srbije Dušan Mihajlović drži vanrednu konferenciju za novinare. Nalog za hapšenje Miloševića izdat je na osnovu krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, rekao je Mihajlović i izjavio da je Vojska Jugoslavije sprečila policiju da izvrši akciju . Milošević je rekao da ga "živog neće odvesti u zatvor", dodao je Mihajlović i rekao da su u toku pregovori kako bi se mirno rešila nastala situacija.

10.46: Oko 150 pristalica Slobodana Miloševića probilo je kordon na Topčiderskoj zvezdi i došlo u Užičku ulicu, uzvikuju "Slobo, Slobo", "Jugoslavija", "Ne damo Slobu", "Ne damo nikoga".

12.00: Vanredna sednica Vlade Srbije. Vlada je pozvala sve naoružane civile u okruženju Miloševića da odmah polože oružje policiji kako bi se izbegle žrtve i omogućilo privođenje Miloševića istražnom sudiji. Đinđić je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem pojedinaca iz Generalštaba Vojske Jugoslavije i Gardijske brigade koji su "sistematski sprečavali republičke organe u vršenju njihove dužnosti" i "pružali otvorenu podršku naoružanim civilima u ličnom obezbeđenju" Miloševića.

12.30: Još jedna grupa od oko 150 pristalica Miloševića probila kordon policije i pridružila se pristalicama već okupljenim ispred kapije kuće.

13.00: Prema tvrdnji člana Izvršnog odbora SPS-a Dušana Bajatovića, u kući Miloševića od ujutro se vode pregovori između predsednika SRJ Vojislava Koštunice, Vlade Srbije, vojske, policije i predstavnika vrha SPS-a.

12.30: Probijen je prvi kordon policije koji je stajao kod Topčiderske zvezde, a zatim je probijen i drugi koji se nalazio na sredini Užičke. Pristalice SPS-a uspele su da se približe trećem kordonu milicije, koji stoji na deset metara od ulaza u rezidenciju.

13.45: Načelnik Generalštaba general-pukovnik Nebojša Pavković podneo je predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici raport u vezi sa događajima na Dedinju i odbacio tvrdnje da je VJ "bilo čime ometala rad nadležnih organa".

14.15: Ministar pravde Srbije Vladan Batić najavio mogućnost proširenja optužnice protiv Miloševića zbog njegovog odbijanja da se pojavi pred istražnim sudijom i incidenata oko rezidencije.

14.30 Pristalicama se pridružio bivši premijer Mirko Marjanović, ali ga policija nije pustila da uđe u Užičku ulicu.

15.00: Portparol SPS-a Periša Simonović izjavio da ta partija "nema nikakve veze sa obezbeđenjem unutar rezidencije u kojoj je Milošević".

15.15: Generalni sekretar SPS-a Gorica Gajević i Živadin Jovanović prošli su kordon i pridružili se pristalicama Miloševića.

16.05 U Palati federacije u toku je sastanak predsednika SRJ Vojislava Koštunice sa najvišim saveznim i republičkim funkcionerima, kao i načelnikom generalštaba Nebojšom Pavkovićem. Posle sastanka Koštunica je izjavio "da nijedan pojedinac, pa ni Slobodan Milošević nije vredan građanskog rata i krvoprolića, da nijedan pojedinac ne sme i ne može da ugrozi državni i nacionalni interes i da niko ne sme biti nedodirljiv".

18.00: Pristalice i protivnici Miloševića nakratko su se sukobili na Topčiderskoj zvezdi, a veći incident sprečila je policija koja je okupljene razdvojila postavljanjem kordona.

21.00: Policija je sklonila novinare i građane od ulaza u vilu.

Nedelja 1. april

1.00: Savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković potvrdio je Radiju Slobodna Evropa da se "u ovim trenucima" u vili vode pregovori o Miloševićevoj mirnoj predaji policiji.

2.00: Šezdesetak policajaca u punoj borbenoj opremi približilo se jednoj od kapija rezidencije.

4.35: Pet pucnjeva čulo se iz pravca rezidencije. Velikom brzinom iz dvorišta izašla kolona automobila, od kojih dva džipa MUP-a i još nekoliko audija.

4.49: Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević uhapšen je oko 4.35 sati, javlja Radio B92.

5.00: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uhapšen bez otpora. Uhapšen je Siniša Vučinić, kao šef Miloševićevog obezbeđenja, a u grupi osumnjičenih za pucnjavu su Ratko Zečević, Radovan Matešić i Bogoljub Bjelica. Dušan Mihajlović je izjavio da je Miloševićeva ćerka Marija pucala neposredno pre nego što je Milošević uhapšen.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST