Vreme uspeha >

Biznis

 

Od početka 2005. do polovine ove godine registrovano je ukupno 77.998 ugovora o finansijskom lizingu u Srbiji, a vrednost ugovora trenutno iznosi više od 2,6 milijarde evra

Nagrade: Vrhunsko upravljanje korporativnom arhitekturom

Piraeus bankarskoj grupi dodeljena je nagrada za poslovnu izuzetnost u oblasti upravljanja korporativnom arhitekturom. Priznanje za 2008. uručeno je od strane vodeće kompanije za programe upravljanja poslovnim procesima – IDS Scheer, koja je dobitnik brojnih nagrada za svoja softverska dostignuća. Ceremonija dodele nagrada održana je na međunarodnoj godišnjoj konferenciji Process Worlda u Berlinu, u organizaciji IDS Scheera. Piraeus grupa je nagrađena za upravljanje poslovnim procesima na integrisan način, prema kojima predstavljanje korporativne arhitekture organizacije čini osnovu za dalje specijalizovane projekte automatizacije i poboljšanje produktivnosti. Piraeus je finansijska grupa sa najvećim stepenom rasta i razvoja u Grčkoj, a svojim stručnim znanjem i iskustvom pokriva oblasti bankarskog poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, kao i tržište kapitala, investiciono bankarstvo, lizing i finansiranje špedicije. Bankarski deo Piraeus grupe posluje preko mreže od 800 filijala u Grčkoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji, Egiptu, Ukrajini, Americi, Velikoj Britaniji, Moskvi i na Kipru.


Priznanja: Svetsko za ASEE

Na nedavno završenoj tridesetoj konvenciji Adizes instituta u Istanbulu veliko priznanje dodeljeno je institutu Adizes Southeast Europe. Naime, nagradu "Associate of the Year" (Partner godine) dobio je Zvezdan Horvat, direktor i partner u ASEE-u. Osim za veliki doprinos u razvoju metodologije upravljanja organizacionim promenama, ova nagrada mu je dodeljena i za uspešno vođenje projekta organizacione transformacije jedne od najvećih i najuspešnijih ukrajinskih kompanija MIRS iz Odese. Od 1994. godine, kada se kao jedan od osnivača ASEE u Novom Sadu uključio u mrežu Adizes instituta, Zvezdan Horvat je sa uspehom pružao konsultantske usluge i držao predavanja ne samo u zemljama bivše Jugoslavije već i u SAD, Kini, Rusiji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Rumuniji, Ukrajini i na Kipru.


Ekologija: Aktivan raspust

Deca iz centralne i istočne Evrope koja su dvonedeljni raspust provela u Dečjem kampu Vienna Insurance Grupe (VIG) u Bad Goisernu u Austriji, zasadila su oko 400 mladica smrče i ariša u oblasti Kain – Mitermos i tako pokazala svoj aktivan odnos prema zaštiti životne sredine. Skoro dva hektara šume, koja su prošle godine stradala u oluji "Kiril", ponovo su pošumljena zahvaljujući vrednim rukama oko 200 dece iz 23 zemlje, među kojima se nalazilo i 38 mališana iz Srbije. Reč je o predškolcima i osnovcima čiji su roditelji zaposleni u nekoj od preko 40 osiguravajućih kuća koje su deo VIG-a.


Usluge: Mobilni preko sajta

Odabir i kupovina telefona, uz izbor postpejd tarifnog profila mt:s, postali su još lakši i jednostavniji putem interneta, na adresi www.mtsmondo.com/shop/. Prednost ovakvog načina naručivanja promotivnih paketa ogleda se i u tome što korisnik, pristupajući katalogu Mondoshopa, dobija uvid u karakteristike i izgled telefona, cene u zavisnosti od izbora tarifnog profila i u informacije o drugim pogodnostima, kao što su broj minuta i SMS poruka uključenih u pretplatu. Plaćanje se takođe odvija na sajtu Mondoshopa karticama Visa, MasterCard ili Maestro.


Promocije: Magija Dove i Njujorka

Na ulicama Njujorka Dove mirisi pronašli su tajne puteve da žive život 24 sata. Note grejpa, mente i limuna ovog leta povezuju Njujork i Beograd i njegove stanovnice. Naime, inspirisan heroinama njujorškog glamura Dove bira četiri najbolje drugarice koje žive svoj Sex and City na ulicama Beograda i povezuje dve kosmopolitske priče u jednu. Dovoljno je samo da pošalju kod sa fiskalnog računa o kupovini nekog od proizvoda iz Dove Fresh kolekcije SMS-om na broj 1058 i sačekaju do 22. septembra izvlačenje srećnih dobitnica puta u Njujork.


Usluge: Atraktivna štednja

Raiffeisen banka je ponudila građanima novu mogućnost štednje – oročeni depozit sa dospećem glavnice 30. oktobra, odnosno na dan kada počinje "Nedelja štednje". Na ovaj način klijenti će imati mogućnost da u "Nedelji štednje" raspolažu svojim novcem i eventualno ga ponovo oroče pod posebnim uslovima koje banka priprema za klijente. Kamata na deponovana sredstva kod ovog modela štednje iznosi 3,5 odsto godišnje i obračunava se na ukupan broj dana koliko je depozit bio na računu. Uplate se primaju u evrima, a minimalni iznos je 500 evra. Prednost ovog modela je stimulativna kamata, znatno viša u odnosu na važeće kamate za rokove kao što su jedna nedelja, dve nedelje, kao i jedan, dva ili tri meseca.


Banke: Fiksna rata za stan

Piše: Antoan Tisije, predsednik Izvršnog odbora Societe Generale Srbija

Iznos kredita koje su poslovne banke odobrile građanima Srbije, prema podacima Udruženja banaka, u prvoj polovini godine uvećan je za 6,8 odsto, pri čemu su stambeni krediti postali dominantan oblik kreditiranja fizičkih lica. Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je do sada osigurala kredite u iznosu od preko milijardu evra, od čega je više od 200 miliona subvencionisanih, namenjenih mladima od 45 godina. Tražnja za stambenim kreditima je velika, jer, prema procenama stručnjaka, samo u Beogradu postoji tražnja za blizu 200.000 stambenih jedinica. Građani koji stambeno pitanje rešavaju putem stambenog kredita moraju pažljivo da razmisle u kojoj banci i za koju vrstu kredita će se opredeliti. Potrebno je da se informišu o ponudama, uporede uslove za odobravanje stambenih kredita i, pored kamatne stope, moraju da vode računa i o troškovima i o tome na osnovu čega se visina rate određuje i, eventualno, menja. Société Generale Srbija građanima nudi kredite uz subvenciju države i iz sredstava

banke, kredite za refinansiranje stambenih kredita, a predmet kreditiranja može biti uknjižena ili završena, a neuknjižena nekretnina. Jedina smo banka na tržištu koja je, pored kredita sa promenljivom kamatnom stopom vezanom za EURIBOR, ponudila stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom, pod izuzetno povoljnim uslovima. Ovo su jedini stambeni krediti na tržištu koji garantuju istu ratu i istu kamatu tokom celog perioda otplate, bez obzira na kretanje EURIBOR-a, rast cena na malo, poslovnu politiku banke ili promene na tržištu.


Poslovno geslo: Lider daje primer

Piše: Goran Nedeljković, generalni direktor Office 1 Superstore, Beograd

Što manje neka organizacija mora da radi da bi imala dobre rezultate to bolje obavlja posao. Sastanci su ustupak nedovoljno dobre organizacije. Biti lider znači dati primer. Osnovni zadatak lidera je da izađe napolje, stigne svuda i razvija osećaj za hitno i neophodno. Organizacije nisu efikasnije zato što imaju bolje ljude. One imaju bolje ljude zato što svojim standardima, navikama i klimom, podstiču njihov razvoj. Toliko je bilo stvari u životu kojih smo se bojali, a nije trebalo. Trebalo je živeti. Budi ljubazan prema ljudima dok se penješ, jer ćeš ih sresti kad budeš silazio. Veliki čovek sudi čoveka po njegovim vrlinama, a mali po njegovim manama.


 

Extreme

PRODAT: Država je prodala svoj udeo od 39,22 odsto akcija u zemunskom Ikarbusu za 7,12 miliona evra jedinom ponuđaču – ruskoj kompaniji Avtodental servis.

KUPAC: Manjinski paket od 35,2 odsto akcija ugostiteljskog preduzeća Vrujci iz Banje Vrujci kupila je za 89 miliona dinara Ljiljana Obrenović iz Beograda.

UGOVOR: Potpisivanjem ugovora između SO Inđija i Emabassy Groupa iz Indije ozvaničen je početak izgradnje prve faze IT parka u koji će ukupno biti uloženo 600 miliona dolara.

INVESTICIJA: Valjevska hladnjača ML uložiće u izgradnju fabrike za preradu voća i povrća kapaciteta sedam tona sirovina na dan, kao i u sopstvene zasade ukupno oko osam miliona evra.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Anketa

Ines Ivanović, direktorka Pacific Alliance, Beograd: "Okusili" su Zapad i uspeli

DOBITNICI: Svi koji su uspeli da legalizuju nelegalno stečeno tokom devedesetih i oni koji su izbegli lustraciju. Mladi koji su dolaskom stranih firmi "okusili" Zapad i svi oni koji su se "snašli".

GUBITNICI: Mala preduzeća koja se svakodnevno bore za opstanak sa velikim igračima, hiljade ljudi koji su ostali bez posla i mladi koji napuštaju svoju zemlju ogorčeni na nju.


Jelena Mijatović, suvlasnica Vallette, Beograd: Ulaganje u tržište Srbije se isplati

DOBITNICI: Domaći i strani investitori koji su uložili u razvoj tržišta u Srbiji. Preduzeća sa savremenim programom poslovanja uticala su na pozitivne promene.

GUBITNICI: Preduzeća koja su nespremno dočekala promene i vode se strahom od novog načina sistematizacije poslovanja.POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST