Mini intervju >

Prihvaćeno, u načelu

Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata Zastave

Predstavnici Samostalnog sindikata Zastave sastali su se 5. avgusta u Vladi Srbije sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem. Povod sastanka bio je ministrovo potpisivanje Predloga socijalnog programa, koji su predstavnici sindikata na adresu Vlade poslali prošle nedelje i uvid u ugovor o zajedničkom ulaganju države i italijanskog Fijata u Zastavu. Iako se njihova očekivanja tom prilikom nisu ispunila, pregovarači su sa sastanka izašli zadovoljni.

"VREME": Zašto na sastanku nije potpisan Predlog socijalnog programa koji se odnosi na zaposlene u fabrikama iz grupe Zastava vozila?

ZORAN MIHAJLOVIĆ: Ministarstvo ekonomije je, u načelu, prihvatilo kompletan Predlog programa, međutim, ministar Dinkić kaže da mu je potrebno vreme da detaljno prouči sve stavke i da razmotri dugoročna rešenja za njihovu realizaciju. Nastavak razgovora je dogovoren za 20. ili 21. avgust i očekujemo da tada neće biti prepreka za potpisivanje našeg predloga.

Šta je, konkretno, obuhvaćeno tim predlogom?

Pre svega, tu je zahtev da nijedan od 3700 radnika ne bude otpušten, već da svi budu zaposleni u novoformiranoj ili u nekoj od kooperantskih firmi u roku od godinu dana od dana potpisivanja ugovora između Fijata i Srbije. Sindikalci dalje zahtevaju da radnicima koji ne budu odmah razmešteni u novoformiranu firmu, ili ostanu neraspoređeni, bude obezbeđena zarada u vrednosti svote isplaćene u mesecu potpisivanja ugovora o novoformiranoj firmi. Na sastanku se, ipak, najviše insistiralo na tome da zaposlenima kojima u trenutku potpisivanja ugovora nedostaje do pet godina radnog staža za ostvarivanje prava na penziju bude dokupljen radni staž, kao i da im budu uplaćeni svi porezi i doprinosi do punog staža i isplaćena otpremnina u iznosu od deset prosečnih zarada.

Na koji način će biti rešen taj treći zahtev?

Ministar Dinkić je napomenuo da će vlada preuzeti obavezu doplate radnog staža za radnike. On je ostavio mogućnost da se model dokupljivanja radnog staža, kao predlog zakona nađe pred Skupštinom Srbije i prognozirao da bi do njegovog izglasavanja moglo doći u oktobru. Time bi, osim radnika Zastave, bio rešen i problem zaposlenih u drugim preduzećima koja se nalaze u procesu privatizacije.

Na prošlom sastanku sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, 29. jula, prezentovana vam je verzija ugovora sa Fijatom na oko stotinak stranica, alina engleskom jeziku. Zašto ni ovoga puta niste mogli da vidite ugovor?

Kako nam je objašnjeno, ugovor se prevodi, a to nije kratkotrajan proces, jer je reč o dokumentu od oko 200 strana. Osim toga, rečeno nam je da će završna verzija ugovora u Srbiju stići tek 18. juna, sa predstavnicima Fijata i da ćemo već dva-tri dana kasnije i mi imati uvid u tu, konačnu verziju.

Potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i Fijata najavljeno je za prvu nedelju septembra. Šta se od tog trenutka dešava u pogonima Zastave?

Nakon potpisivanja ugovora sledi anketiranje radnika koje će trajati, otprilike, dva meseca. U tom periodu će raditi samo fabrika rezervnih delova. Zastava za Fijat počinje da radi tek od decembra.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST