Vreme uspeha >

Bizins

 

Maloprodajne cene roba i usluga u Srbiji u junu ove godine su u odnosu na decembar 2007. povećane za 6,1 odsto, dok su istovremeno troškovi života porasli za sedam odsto

Nagrade: Dodeljen prvi "peugeot"

Prvi dobitnik automobila marke "peugeot" 207 CC (kabriolet), u prvom od tri ciklusa velike nagradne igre Komercijalne banke "Zajedno do prve milijarde", jeste Miloje Mitrović, devizni štediša iz Valjeva. Srećnom dobitniku ključeve automobila, ispred VIP ekspoziture Banke u Beogradu, uručio je Milan Petrović, direktor Sektora marketinga u Komercijalnoj banci. Akciju nagrađivanja svojih deviznih štediša Komercijalna banka je započela 1. juna – još boljim uslovima za štednju, ali i izuzetno vrednim nagradama. Uz povoljnije kamatne stope, koje će važiti sve vreme trajanja akcije, svi vlasnici oročene devizne štednje u Komercijalnoj banci imaju mogućnost da do kraja godine dobiju jedan od preostala dva automobila marke "peugeot" 308 i 407 ili da otputuju na odmor na neku od 30 najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi i svetu. Do dostizanja jedne milijarde evra devizne štednje i najmlađi klijenti Banke – "Cvrčak štediše" mogu da štede po povećanim kamatama, do 7,5 odsto.


Trgovina: Otvoren prvi Maxi u Federaciji BiH

U Jajcu je 15. jula otvoren prvi Maxi u Federaciji BiH. Objekat se prostire na 2000 kvadratnih metara, a u ponudi se nalazi oko 15.000 artikala. U ovoj trgovini zaposlena su 42 radnika. Otvaranje Maxija bio je veliki događaj za stanovnike ovog mesta. Više od hiljadu ljudi još u prepodnevnim satima strpljivo je čekalo u redu, jer su bila najavljena sniženja prehrambenih artikala, hemijskih proizvoda i tehničkih uređaja do 50 odsto. Maxi je svoje prisustvo u ovom gradu obeležio i tako što je poklonio pet računara Domu kulture. Ova donacija omogućiće formiranje gradskog internet centra koji će biti besplatan za sve stanovnike Jajca.


Kadrovi: Cetl novi predsednik

Grawe osiguranje dobilo je novog predsednika Upravnog odbora, mr Kristofa Cetla, najmlađeg predsednika osiguranja u okviru Grawe koncerna. Cetl je do sada bio član UO-a i njegovim postavljenjem za predsednika Grawe je potvrdilo svoju misiju da ulaganjima u mlad, stručan i ambiciozan kadar ulaže u budućnost kompanije koja, inače, ove godine slavi 180 godina postojanja. Grawe je jedna od vodećih osiguravajućih kuća u regionu sa tržišnim učešćem od 2,9 odsto. Takođe, imala je i najveću pojedinačnu investiciju u nekretnine u iznosu od 32 miliona evra, koliko je uloženo u Poslovni centar Grawe u Novom Beogradu.


Promocije: Jos dve Nokie

Nokia je predstavlja dva nova modela E serije koja poboljšavaju pristup ličnoj i poslovnoj elektronskoj pošti. Pod geslom "tanko i moderno", modeli E71 i E66 plasirani su kao multimedijalni kompjuteri, koji nude jednostavan pristup i-mejl opcijama, uključujući i Microsoft Exchange. Nokia E71 ima punu Qwerty tastaturu, dok Nokia E66 sa slajd mehanizmom jednostavno pokreće veliki opseg ličnih i poslovnih potreba za porukama, uključujući Microsoft Exchange. Oba modela imaju bežični lan i 3G konekciju, podršku za GPS (A-GPS) i mape za navigaciju, muzički plejer sa memorijom do osam gigabajta i kameru sa autofokusom od 3,2 megapiksela.


Noviteti: Carsko pivo u Srbiji

Krajem juna u pivari Brauerei MB u Novom Sadu počela je licencna proizvodnja poznatog austrijskog svetlog piva Kaiser, poznatog kao "Carsko pivo". Lokalna proizvodnja Kaisera učiniće da ovaj popularni brend bude još pristupačniji potrošačima u Srbiji. Kako bi ovo pivo bilo potpuno istog kvaliteta i ukusa kao i svuda u svetu, vršena su višemesečna testiranja i usklađivanja. Pošto je Brauerei MB pivara najsavremenija na Balkanu, nije bio problem odgovoriti na sve zahteve i visoke standarde Heinekena, vlasnika kompanije. Godišnji proizvodni kapacitet pivare je 1,5 miliona hektolitara i tehnološki je osposobljena za proizvodnju bilo koje vrste piva.


Agrar: Rekordni prinosi

Na oranicama MK Groupa sredinom jula završena je žetva semenske i merkantilne pšenice, a prinosi su za 30 odsto bolji od prošlogodišnjeg roda. Dobri prinosi dobijeni su zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, ali i kontinuiranom oslanjanju na savremene tehnološke principe u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i dobrim agrotehničkim merama i modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji. Na ukupno 4164 hektara, koliko je ove godine posejano merkantilne i semenske pšenice, prosečni prinosi iznose od 6,5 do 6,8 tona po hektaru, dok su prinosi pivskog ječma dostigli 7,6 tona po hektaru.


Banke: Jačanje pozicije Grupe

Piše: Klaus Priveršek, predsednik Izvršnog odbora Unicredit Bank Srbija a.d.

Na tradicionalnom Capital Markets Day-u, održanom krajem juna u Beču, top menadžment UniCredit Grupe predstavio je planove i poslovnu strategiju za naredne tri godine. Zahvaljujući jedinstvenom poslovnom modelu i mreži od preko 10.000 ekspozitura i 40 miliona klijenata u 23 evropske zemlje, Grupa ima dobru polaznu osnovu za sadašnje i buduće izazove na globalnom bankarskom tržištu.

Jačanje pozicije UniCredit Grupe u 20 zemalja Centralne i Istočne Evrope predstavljaće ključni faktor njenog daljeg razvoja. Iz tog razloga je do kraja 2010. godine za ovo tržište planirano otvaranje 1300 novih ekspozitura i 11.500 novih radnih mesta.

Budući da UniCredit Grupa prepoznaje potencijal tržišta u Srbiji, već u januaru 2008. UniCredit Bank Srbija je, u cilju povećanja prisustva na ovom tržištu, otpočela proces širenja mreže ekspozitura. U prvoj polovini 2008. godine otvoreno je deset novih ekspozitura, što je obezbedilo kako daleko bolji kontakt sa klijentima tako i otvaranje novih radnih mesta. Pored toga, da bi se izašlo u susret potrebama i zahtevima klijenata, oslanjajući se na iskustvo i znanje UniCredit Grupe, pokrenut je niz inicijativa u cilju poboljšanja proizvoda i usluga Banke.

Budući da je UniCredit Banka posvećena ispunjenju obećanja datih klijentima, redovno će se sprovoditi istraživanje njihovog zadovoljstva, kao i detaljna analiza postignutih rezultata.

Poslovna strategija koja podrazumeva širenje mreže ekspozitura, kontinuirane inovacije i unapređenje ponude proizvoda ukazuje na rešenost UniCredit Banke da u narednom periodu značajno uveća broj klijenata u Srbiji.


Poslovno geslo: Sloboda i ljubav prema poslu

Piše: Marijana Agić-Molnar, generalna direktorka GfK, Beograd

Da bi čovek zaista bio uspešan u poslu kojim se bavi, mora voleti ono što radi. Svaki uspeh zahteva istinski rad i posvećenost, a posvetiti se možete jedino ako je to ono što vam pruža sreću. Odličan spoj je kada se ljubav prema poslu poklopi sa slobodom da tu ljubav ispoljite i posao razvijate u pravcu u kom smatrate da treba da ide. Srećna sam da imam punu podršku GfK Group menadžmenta koja se ne svodi na dirigovanje, već podršku kada je pomoć potrebna. Takav menadžment pristup primenjujem i u GfK Beograd i mislim da je upravo to razlog dinamičnog uspeha naše kompanije.


 

Anketa

Snežana Despotović, vlasnica preduzeća Nives, Niš: U ovoj igri života najviše gubi narod

DOBITNICI: Ko gubi, a ko dobija – teško je reći. Preduzeća sa zdravim programom poslovanja, otvorena za rad van granica zemlje, spremna da ulažu i prihvataju strane investicije svakako su na dobrom putu.

GUBITNICI: U ovoj igri života najviše gubi narod koji svoju žudnju za normalnim životom teško može da utoli optimističnim pogledom u budućnost. Gubitnici su i preduzeća koja se boje da na nov način sistematizuju poslovanje.


Dr Miroslav Vesković, dekan PMF-a u Novom Sadu: Svi su dobitnici, pre ili kasnije

DOBITNICI: Svi su u našoj tranziciji dobitnici, samo su neki to na kraći, a neki na duži rok.

GUBITNICI: Oni koji ne shvataju šta nam se dešava na duži rok.

Extreme

MALINE: Zbog visokih otkupnih cena malina, oko 2,5 evra po kilogramu, naši ratari će ove godine po hektaru malinjaka zaraditi po 40.000 evra.

FABRIKA: Nemačka kompanija Gece počela je izgradnju fabrike sigurnosnih i protivpožarnih sistema u industrijskoj zoni u Zrenjaninu u koju će uložiti pet miliona evra.

IZVOZ: Porodični vinski podrum Selecta iz Gudurice prvi je privatni proizvođač belih vina iz Srbije koji izvozi u Rusiju i od ugovorenih 100.000 boca poslao je prvih 15.000.

NEĆE: Na tender za prodaju 50,1 odsto čačanske Fabrike reznog alata nije se javio nijedan potencijalni kupac.


Obaveštenje čitaocima

Sledeći broj "Biznis" dodatka izaći će u "Vremenu" od 14. avgusta.POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST