Informacione tehnologije

Tehnološki park u Inđiji: Zakašnjenje zbog izbora

Indijska Ebbassy grupa spremna je da počne izgradnju Tehnološkog parka u Inđiji i čeka da dobije zemljište za realizaciju tog projekta, izjavio je tokom vikenda ambasador Indije u Beogradu Adžaj Svarup.

Reč je o projektu vrednom oko 600 miliona dolara, koji pored osnovnog dela – zgrada u koje će se useliti čuvene svetske tehnološke kompanije – uključuje i prateće stambene, ugostiteljske i zabavne sadržaje. Planirano je ukupno 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora koji će biti smešten na 270 hektara zemljišta u Inđiji, u neposrednoj blizini autoputa. Kako je ranije najavila kompanija, u prvoj fazi izgradnje biće uloženo 60 miliona dolara, ali će u narednih pet godina ta investicija biti povećana deset puta. Mnoge kompanije koje će se useliti u ovaj prostor napraviće čitav niz razvojnih centara koji će pokrivati celu istočnu Evropu. Kako je najavljeno, u parku će biti zaposleno 2500 visokotehnološki obrazovanih radnika, a očekivani izvoz ovog parka biće najmanje dve milijarde dolara godišnje.

Izgradnja parka, međutim, kasni. Memorandum o razumevanju za izgradnju tehnološkog parka u septembru 2007. godine potpisali su ministar ekonomije Mlađan Dinkić, vlasnik Embassy grupe Džitu Virvani i gradonačelnik Inđije Goran Ješić. Ješić je u martu najavio da bi izgradnja mogla da počne u maju, a da bi prvi klijenti, kompanije Yahoo, IBM i Microsoft, mogli da se usele početkom 2009. godine. Ambasador Svarup objasnio je u nedelju, 13. jula da je Embassy grupa takođe očekivala da će ugovor o zakupu zemljišta dobiti u aprilu ili maju ove godine, ali da se to nije dogodilo zbog održavanja izbora. Svarup dodaje da je kompanija već izabrala jedno srpsko preduzeće koje će kao konsultant raditi na projektu.


Nove akvizicije

9/07/2008.

Mark Mobijus, predsednik investicionog fonda Templeton, prošle nedelje bio je u radnoj poseti ComTrade grupi kako bi sa njenim predstavnicima razgovarao o mogućim ulaganjima u region. Zanimljivo je da je sastanak inicirao Templeton, koji će, prema najavama iz ComTradea, imati važnu ulogu u njihovim budućim akvizicijama.

Ova poseta posebno je interesantna jer Mobijus važi za jednog od vodećih svetskih stručnjaka za investicije, posebno na brzorastućim tržištima. Vrednost fonda kojim lično upravlja iznosi preko 37 milijardi dolara, a ukupna vrednost Templeton fonda je više od 600 milijardi dolara. Mobijus ima više od 40 godina radnog iskustva u oblasti međunarodnih investicija i smatra se neprikosnovenim autoritetom na tom polju. Zbog odličnog poznavanja tržišta u razvoju, izabran je za člana konsultantskog tima Svetske banke.

Osim ovog, ComTradeu je ovih dana stiglo još jedno značajno priznanje. Članica grupe, CT Computers izabrana je za najboljeg Microsoft OEM Hardware System Builder partnera 2008. godini za region Centralne i Istočne Evrope. Ova najveća partnerska nagrada dodeljuje se jednom godišnje na svetskom nivou, a ComTrade je za projekat Right PC for You ( Pravi PC za Vas) dobio priznanje "Najbolji proizvođač računara u regionu".


Gubici zbog piraterije

9/07/2008.

Na Microsoftovoj Globalnoj partnerskoj konferenciji 2008, koja se održava u Hjustonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavljena je studija poznate IT analitičarske kuće IDC u kojoj se prikazuje šteta koju softverska piraterija prouzrokuje u celoj informatičkoj industriji. Istraživanje je pokazalo da na jedan dolar koji Microsoft izgubi zbog softverske piraterije, Microsoftovi partneri, dakle domaće kompanije, gube i do 5,5 dolara potencijalne zarade. Ovo istraživanje ukazuje na brojne probleme koje stvara softverska piraterija, kao što su usporavanje privrednih tokova ili smanjenje poreskih prihoda, i potvrđuje da je njen štetni efekat jednak kod preduzeća svih veličina, od malih kompanija do velikih korporacija.

U zemljama u kojima je softverska piraterija izražena, među koje spada i Srbija sa stopom piraterije od 76 odsto, rad Microsoftovih partnera je izuzetno otežan, a gubici za državu dostižu milionske iznose. Prema rezultatima studije koju je IDC završio u Srbiji početkom ove godine, procenjuje se da je domaća ekonomija zbog visoke stope piraterije tokom 2007. godine pretrpela gubitke u iznosu od 72 miliona dolara, uglavnom kroz nenaplaćena poreska potraživanja.


Bežični volan

15/07/2008

Kompanija Logitech, predstavila je novi Logitech Driving Force bežični volan za Playstation 3. U kompaniji tvrde da su njegove glavne prednosti to što se brzo podešava i što ga je lako spakovati i odložiti. Kako ima proširivi naslon za kolena, nije potrebno da se montira na sto za kojim se igra već se može upotrebljavati bilo gde – na kauču, stolici ili podu.

U jednodelni Driving Force Wireless, ugrađene su kontrole za gas, kočnice, menjač i navigaciju menija. Volan takođe poseduje i bežičnu tehnologiju koja omogućava domet od deset metara.

"Standardni kontroler vam ne daje zadovoljavajuće trkačko iskustvo, a s druge strane ne može svako da ima kompleksni simulator vožnje u dnevnoj sobi," objašnjava Ruben Mukerji, direktor marketinga za igračke proizvode u kompaniji Logitech. "Bežični volan Driving Force pruža fantastično trkačko iskustvo koje i očekujete od Logitech volana sa povratnim silama. Dizajniran tako da je sve na jednom mestu, lak je za podešavanje i podjednako lak za odlaganje, što omogućava da dnevna soba ne bude pretrpana i čini srećnom celu porodicu."


Laptopi: Predstavljen Centrino 2

15/07/2008

Kompanija Intel predstavila je svoju Intel Centrino 2 tehnologiju procesora namenjenu laptop računarima koja bi trebalo značajno da unapredi njihov rad. Reč je o novoj verziji Intelove platforme Centrino koja obuhvata mobilne procesore Core 2 Duo i Core 2 Extreme, kao i unapređeni skup sistemskih čipova sa integrisanom grafikom. Sa ovom tehnologijom na tržištu će se pojaviti i oko 250 novih modela laptopa.

Prethodno nazvana Montevina, Intel Centrino 2 procesorska tehnologija trebalo bi da poboljša svaki aspekt glavnih karakteristika na laptopu, uključujući performanse i dužinu radnog veka baterije, uz pomoć novih procesora i čipsetova. "Kada smo 2003. godine prvi put predstavili Intel Centrino, postojala je samo nekolicina Wi-Fi mesta, Youtube videa, Facebook još nije postojao, a kućni računari su bili mnogo prodavaniji od laptop računara", rekla je Muli Iden, potpredsednica Intela i generalna direktorka grupe Mobile Platforms unutar Intela. "Danas, u SAD, notebook računari nadmašuju prodaju kućnih računara i mi smo spremni da utabamo stazu za High Definition zabavu, damo raznovrsniju ponudu on-lajn igara bržim protokom bežične mreže i lakše i sigurnije kontrolisanje poslovanja, apdejta i popravki."

Centrino 2 procesori trošiće manje energije. Poseduju takozvanu Intel Dynamic Acceleration i Deep Power Down tehnologiju koje poboljšavaju performanse kako bi se poslovi brže obavljali, dok se gase neke komponente kao što su frekvencija rada procesora (core clock) i keš memorija kada je laptop u neaktivnom stanju, pa bi zbog toga baterija trebalo da ima duži vek.

Fokusirajući se na mobilnu tehnologiju za ovo leto, zvaničnici Intela najavljuju da će 19. avgusta predstaviti prve mobilne quad-core proizvode i novu generaciju proizvoda za ultratanke i lake notebook računare. U globalu, Intel će predstaviti osam različitih procesora na tržištu.

Paralelno sa lansiranjem Centrina 2, kompanija Sony predstavila je nove Vaio laptope bazirane na ovoj tehnologiji. Novi modeli su sličnog dizajna, debljine tek nešto više od dva centimetra, dijagonale 13,3 inča i 16:9 odnosom stranica ekrana. Bitnije izmene su mnogo brži procesor i Blu-ray drajv, a napravljene su i verzije u kojima je umesto klasičnog hard-diska – SSD (solid-state drive). Svi Sonyevi modeli pojaviće se na tržištu tokom jula i avgusta, a njihova cena je od 1000 dolara pa naviše, u zavisnosti od ugrađenih komponenti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST