Međuvreme

 

Ruma: Kvadratura izbornog kruga

Rezultat nedavnih izbora za lokalnu samoupravu u Rumi je, najblaže rečeno, tesan. Od ukupno 43 mandata u Skupštini opštine Ruma DS je osvojio 18, SRS takođe 18, DSS četiri, a koalicija SPS-PUPS tri odbornička mesta. Matematika je jasna: DSS i SRS mogu da obezbede većinu od 22 odbornika. Avaj, Rumljanima su, čini se, suđene političke turbulencije. I u prethodnom sazivu SO Ruma nastali su problemi, koji su okončani nezgrapnim uvođenjem prinudne uprave. Slika trenutne situacije u ovoj opštini navodi na zaključak da bi se lako moglo desiti da se ovaj scenario uskoro ponovi.

Dva problema trenutno muče političare u ovom vojvođanskom mestu: afera oko nuđenja mita jednom od odbornika SRS-a i odbornica iste partije kojoj se izgubio svaki trag, a za koju se pretpostavlja da je na letovanju u Crnoj Gori, o čemu ćemo pisati u nekom od narednih brojeva. Rezultat je taj da niko nema potrebnu većinu za formiranje lokalne vlasti. Sve je počelo u nedelju 6. jula u kafani Šumar u mestu Platičevo. U kafani su se sreli predsednik Opštinskog odbora SPS-a u Rumi Dragan Kardaš i odbornik SO Ruma iz SRS-a Slađan Mančić. Mančić je razgovor snimio mobilnim telefonom, a kasnije ga prezentovao javnosti, tako da svi zainteresovani mogu da čuju o čemu su govorili. Ništa naročito, da Kardaš Mančiću navodno nije ponudio 10.000 evra da se ne pojavi na konstitutivnoj sednici SO Ruma. Na audio-snimku čuje se glas sličan glasu Dragana Kardaša kako konstatuje da njegov sagovornik "sada, trenutno, ne radi", a onda objašnjava da "ako ne bude kvoruma" neće biti konstituisana lokalna samouprava u Rumi, "pa za dva-tri meseca idu novi izbori". Tada dolazi kelnerica da naplati "‘ladnu kafu". Nakon toga glas nalik Kardaševom kaže: "10.000 evra za tebe i da ti se obezbedi posao nakon formiranja vlasti... da li u Šapcu, ili u Klenku... znači, dobio bi posao... adekvatan posao... možeš dobiti posao nekog referenta..." Sagovornik pita da li je "10.000 sve", a glas nalik Kardaševom odgovara "i posao odozgo". Razgovor se završava ponudom "večeras 3000, a ostatak u utorak i...", tu je kraj snimka.

Za list "Politika" (od srede 9. jula) Dragan Kardaš je rekao da se "šalio, jer zna da su radikali potkupljivi", ali za "Vreme" tvrdi da "se sastao sa Mančićem", da je "Mančić njemu tražio pare da učini neke ustupke SPS-u" i dodaje "da Mančić u tom momentu nije ni bio odbornik, jer je SRS već podneo zahtev da mu se oduzme mandat". Kardaš ističe da "nije imao ni razloga, niti para da mu ih dâ" i da su "sve to radikalske konstrukcije". Na kraju Kardaš tvrdi da je "snimak montiran, i to u firmi PC plus u Rumi". Vlasnik firme PC plus Dragoslav Petrović, inače član lokalnog DSS-a, kaže da se "zahvaljuje Kardašu na reklami" i dodaje da se "niko normalan ne bi bavio takvom vrstom montaže, kada je reč o nečemu što je javno, kao ovaj slučaj". Nezvanično se može saznati da je prilikom pokušaja da se snimak kafanskog razgovora pusti u prostorijama SO Ruma, zakazao program na računaru koji je trebalo da ga reprodukuje, pa se Petrović ponudio da ga popravi. Na to je Kardaš navodno reagovao tako što je optužio Petrovića da želi da izmanipuliše snimak.

Predsednik OO SRS-a Aleksandar Martinović podneo je Opštinskom javnom tužilaštvu u Rumi, krivičnu prijavu protiv Kardaša, "po članu 368 Krivičnog zakonika, a za delo "nuđenja mita". Martinović kaže da se "SRS nikada nije služio ovakvim sredstvima", da "nisu očekivali da ovako nešto uradi prvi čovek SPS-a u Rumi" i naglašava da "stoji iza svega navedenog u krivičnoj prijavi" i "očekuje da državni organi neće zažmuriti pred ovim slučajem korupcije i političkog kriminala".

Jovan Milević


Broj nedelje

Dinar je u utorak, 15. jula, dostigao najveću vrednost prema evru u ovoj godini pošto je zvanični srednji kurs bio 78,53 dinara za evro. Najvišu vrednost od početka godine evro je pre 15. jula, zabeležio 12. maja, dan nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, kada je vredeo 83,87 dinara.


RRA poništila konkurs

13/07/2008

Nenad Cekić

"Pritisak pravnih stručnjaka i medija, javno neslaganje članova RRA, otpor novinara i sindikata RTS-a primorao je Cekića da poništi javni poziv", stoji u saopštenju pravne službe Radio-televizije Srbije povodom poništavanja javnog poziva Republičke radiodifuzne agencije za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a. U oglasu koji je potpisao predsednik Saveta RRA Nenad Cekić, a koji je datiran na 11. jul, poništava se javni poziv objavljen 3. jula u dnevnom listu "Politika", NIN-u i 4. jula u nedeljniku "Standard". Sadašnji upravni odbor RTS-a, koji ima devet članova, konstituisan je 19. aprila 2006. godine s mandatom od pet godina, a prema članu 87 Zakona o radiodifuziji njegove članove imenuje i razrešava RRA.

Upravni odbor RTS-a podneo je Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N.N. članova Saveta RRA koji su, kako ocenjuju urednici i novinari RTS-a, "prekršili zakon i falsifikovali službena dokumenta" raspisivanjem tog javnog poziva. Grupa urednika i novinara RTS-a zatražila je 9. jula od predsednika Etičkog komiteta RRA Jovana Babića da odgovori na pitanja u vezi sa, kako se navodi, falsifikovanim javnim pozivom koji je raspisala RRA.

J. G.


b92.fm: Šta želiš da slušaš?

10/07/2008

Možda ste već sami probali, videli prilog u vestima ili na netu nabasali na link, a moguće da vam je nešto o b92.fm rekao neki od onih rođaka ili prijatelja koji uvek probaju nešto novo, bilo da su bili prvi u kraju koji snimaju mp3 fajlove, prvi koji su saznali za Gugl, koristili aj-podi generalno, uvek jedva čekali da u svoj život unesu nove tehnologije, bile one veb 2.0 ili neke treće.

Kako god, pre nedelju dana je kuća B92, uz strateško partnerstvo sa Telekomom Srbije, pokrenula nešto zaista novo, novi interaktivni radio, sajt koji istovremeno povezuje internet, radio i muziku, a koji je u osnovi zamišljen kao servis za građenje društvene mreže nalik na Facebook ili Myspace. Ideja je, očigledno, da se privuku nove generacije i stvori mreža koja bi ljubitelje muzike okupila mnogo aktivnije od realnih muzičkih klubova i koncerata.

Već za prva 24 sata registrovalo se 5100 korisnika i svi su oni imali priliku da vide odlično dizajniranu osnovnu stranicu sa upečatljivim pitanjem "Šta želiš da slušaš?" Svima koji su prošli sasvim jednostavan proces registracije sopstvenog naloga, omogućeno je da koriste muzičku bazu Radija B92 sa više od 200.000 numera i da svaku od njih preslušaju na vrlo funkcionalnom plejeru koji se otvara u posebnom prozoru.

Kroz interaktivan pristup, svi korisnici mogu da prave sopstvene plejliste, da učitavaju postojeće, da ih razmenjuju sa drugim korisnicima, da sklapaju prijateljstva, podižu fotografije i, uopšte, da vrlo aktivno pristupe slušanju muzike. Takođe, b92.fm je zgodno mesto da se preslušaju emisije koje su emitovane na Radiju B92 ili da se ode na portal "Na dlanu", pošto je sa MTS-om stvorena zajednička baza korisnika. "Mi imamo zvaničnu informaciju da ovako nešto ne postoji u Evropi, a nekoliko ih postoji u Americi", naveo je Dejan Restak, direktor ovog projekta, a u B92 očekuju da sajt stekne globalnu popularnost.

Za sada, sajt zaista nudi nešto što nije viđeno, a nema sumnje da će, uz izvesna ubrzanja, rast baze (tako što će se uključiti neki vrlo poznati bendovi kojih sad nema, provereno) i korekcije koje će omogućiti još intuitivniju upotrebu, b92.fm postati jedno vrlo zanimljivo mesto okupljanja. Za početak, prvog dana rada sajta, 30.000 jedinstvenih posetilaca otvorilo je 185.000 strana, a pušteno je čak 29.500 pesama. Voleli ili videli pretnju u veb 2.0, ne možete da se ne upitate – koliko dugo treba da traje koncert ili muzički festival kako bi ljudi na jednom mestu čuli toliko muzike?

S. Bubnjević


Zatvoreno pozorište

11/07/2008

Nakon 61 godine postojanja, 11. jula je ugašeno zaječarsko pozorište "Zoran Radmilović". Odluku su doneli odbornici gradske skupštine, a gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekao je da su razlozi za ukidanje – nerad i loši međuljudski odnosi u pozorištu. Istom prilikom, zaječarski gradonačelnik je najavio i da će krajem avgusta biti formirano Regionalno pozorište Timočke krajine, da stručne službe grada već rade na tome i dodao da će novo pozorište činiti još najmanje jedna opština iz Timočke krajine. Odluku zaječarskih odbornika deli i likvidacioni direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, jer "bez radikalnog reza nema ničega". I dok su u zaječarskoj skupštini odbornici još raspravljali da li treba ugasiti pozorište i da li tamošnji glumci glume ili "glumataju", radnici pozorišta, meštani i članovi Pokreta za monarhiju simbolično su svoj teatar sahranili ispred zgrade opštine. Nosili su krst na kome je pisala godina osnivanja pozorišta – 1947, i godina ukidanja, palili su sveće i bezuspešno pokušavali da uđu na sednicu kako bi pokolebali odbornike u njihovoj odluci. Ironično, pozorište je ugašeno samo tri meseca nakon otkrivanja spomenika glumcu Zoranu Radmiloviću u njegovom rodnom Zaječaru.

J. L.


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST