Scena

 

Festival evropskog filma Palić

Pod sloganom "Feel, Reflex, Relax" od 19. do 25. jula održaće se petnaesti po redu Festival evropskog filma Palić, jedna od prestižnijih filmskih smotri u regionu.

Za vreme trajanja festivala kroz zvaničnu selekciju i osam pratećih programa biće prikazano sedamdesetak dugometražnih i kratkih filmova.

Za nagrade, palićke tornjeve, konkuriše ukupno 12 evropskih filmova u glavnom programu, koje je selektirao ruski kritičar Nikolaj Nikitin. Pored glavnog programa, na Paliću će biti organizovani i prateći programi "Paralele i sudari", "Novi mađarski film", "Novi izraelski film", "Mladi autori Evrope" i "Omaž program", posvećen dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu, koja će biti dodeljena velikom britanskom reditelju Kenu Louču i poznatom domaćem reditelju Goranu Paskaljeviću. Tri nova programa na Palićkom festivalu su: Dečji program, Mnoga lica 1968. i program ekološkog dokumentarnog filma EKO DOKS. Predviđena su i dva okrugla stola od kojih će jedan biti posvećen obeležavanju 40 godina od burnih društvenih i političkih događaja 1968. godine. Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija, a festival će ugostiti pedesetak gostiju iz cele Evrope.

Palićki festival ima i muzički program, u okviru koga će nastupiti elektro-freak pop dvojac Schneider TM iz Berlina, DVJ OOF – CINEMIX iz Pariza, koji objedinjuju filmske sekvence sa muzikom, zatim bend Pop Ivan iz Budimpešte, opskurni džez orkestar Igora i Ivana Buharova, reditelja filma Sporo ogledalo, kao i umetnička grupa na harmsovskom tragu N.O.M. iz Moskve i naš Goribor.

Belef

Koncertom trija francuskog pijaniste Janka Nilovića iz Francuske, uz učešće Big Benda RTS-a, Beogradskog kamernog hora i plesne grupe Jazzcotech iz Londona, u ponedeljak 14. jula otvoren je sedamnaesti po redu Beogradski letnji festival Belef, međunarodni festival pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti.

Ovogodišnji Belef trajaće do 3. avgusta i odvijaće se na više lokacija u Beogradu. Tokom trajanja festivala biće predstavljeno dvadeset šest projekata u produkciji Belefa, među kojima jedanaest iz oblasti vizuelne umetnosti, osam pozorišnih i šest muzičkih.

U okviru vizuelnog programa biće, pored ostalog, priređena velika izložba na otvorenom pod nazivom Terratorija, na kojoj će u Knez Mihailovoj ulici i na Trgu Republike biti predstavljeno 1200 radova 125 autora, a održaće se i promocija beogradske i internacionalne grafitti i street art scene, a projekti i instalacije biće predstavljeni na različitim lokacijama u gradu.

U muzičkom programu Belefa učestvovaće, pored ostalih, Cinematic Orechstra, Arkestra One i Keziah Jones iz Velike Britanije, džez muzičar Pharoah Sanders iz SAD i japanski bend Osaka Monaurail.

U okviru pozorišnog programa Belef će publici ponuditi predstave "KNKNPNKN", po motivima knjige Leksikon YU mitologije, u režiji Miroslava Šćepanovića, Bubnjevi u noći Bertolda Brehta, u režiji Martina Kočovskog u izvođenju Narodnog teatra iz Prilepa, Majstor i Margarita, prema knjizi Mihaila Bulgakova, u režiji Boška Đorđevića, Tvrđava Evropa Igora Marojevića, u režiji Predraga Štrbca, kao i predstave savremenog plesa naših autorki Dalije Aćin, Dunje Jocić i Odij Dibok iz Francuske.

Belef se zatvara 3. avgusta. Po rečima Darijana Mihajlovića, gradskog sekretara za kulturu, iz budžeta Beograda je za ovu manifestaciju izdvojeno 28 miliona dinara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST